Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alicja9090

szybki ślub cywilny. podpowiedzice

Polecane posty

Gość Alicja9090

jestem w 3 mies ciąży. chcemy z moim partnerem wziąć szybki i skromny ślub cywilny w ciągu najbliższych 3 miesiecy. własnie obliczam jaki byłby tego koszt na 35 osób.planujemy slub w usc pózniej obiad w restauracji- zupa i 2 ciepłe dania. byłabym wdzięczna gdyby ktos zerknął i mi podpowiedział. z tego co wypisałam wyszło tak strój młodego 350zł buty młodego 150zl sukienka młodej 200zł buty młodej+bielizna 200zł fryzjer darmowy makijaż 60zł zaproszenia 50zł bukiet+kwiatek we włosy 100zł ciasta i tort darmowy wódka 200zł obiad 50zł/ os= 1800 koszty papierkowe 120 myślicie ze zmieścimy sie w 3,5 tys?

Gość Alicja9090
....

Alicja, a na co zerkać? Ładnie sobie wszystko wyliczyłaś, z ciekawości policzyłam i wychodzi niedużo, troszkę ponad 3 tys. Nie jesteś pewna czy o czymś nie zapomniałaś? A obrączki?

Gość Alicja9090
tak i obrączki najwazniejsze ale na nie juz dali nam rodzice

A sprawdzałaś, czy starczy ci 50 zł na obiad w restauracji? Bo mi się wydaje, że to trochę więcej może kosztować.

Gość popoppot
no właśnie ten obiad podejrzanie tanio a zaproszenia coś za duzo ci wyszlo, może zapomnialas policzyć ze na wiekszosci zaproszen będziesz wpisywac 2 a nawet 3 osoby a co z foto?

ja tez robilam male przyjecie po slubie cywilnym ale u nas bylo jeszcze mniej osob bo 10 zaprosilismy doslownie najblizsza rodzine i nam za te 10 osob wyszlo w restauracji tyle co tobie za 35. no i na ubrania ja i maz wydalismy wiecej niz ty szacujesz no i jak ktos tu wyzej napisal jeszcze koszt fotografa dochodzi.

Strój młodego coś podejranie tani.... Bukiet ŚLUBNY w kwiaciarni nie schodzi poniżej 150- chyba, ze się zakombinuje- nie powie się, ze na ślub tylko na urodziny dla mamy itp

my w tamtym roku w maju za obiad z wódka w restauracji zapłaciliśmy 2100zł. 21 osób było. Ale 60 km od Warszawy, bo tam mieszkałam przez 31 lat swojego życia. Jak się dowiadywałam o ceny w Warszawie, to z 50 do 70 % więcej.

Gość ja biore slub cywilny
i potem przyjecie w madzym domu, na 22 osoby (z nami). calosc (obraczki,ubrania,oplaty, alkohol,jedzeni,taksowki itd) to koszt ok. 5500 zlotych - mieszkamy w Anglii i w futach wyszlo nam 1100 a nie wiem,ile teraz dokladnie funt kosztuje. pozdrawiam

no tak, ale pan młody raczej w samym garniturze nie pójdzie. koszula, krawat też swoje kosztuje. za 350zł to raczej ciężko będzie kupić cały strój, nawet na bazarku.

Gość Alicja9090
w sumie z tego co mówicie teraz sądze ze wyjdzie mam wiecej. kurcze planowaliśmy tak do 4 tys ze wszystkiem, za bardzo nie mamy kasy a przeciez na rzeczy dla dziecka tez musimy pomału zbierac. mysle ze bukiet nie bedzie az tyle kosztował, chce jednego wiekszego kwiatka. własnie o ten obiad sie nie dowiadywałam. jak popytam to bede miała juz bardziej przyblizony koszt a i ja nie jestem z warszawy. wiadomo ze wy mówicie podług swojego woj. ja mieszkam na mazurach, tu jest taniej niz w warszawie

alicja ja tez mieszkam w warminsko mazurskim :) my z mezem wybralismy najdrozsza restauracje w miescie wy nie musicie ale 100 zl za obiad od osoby to musisz naprawde policzyc. no i koszt ubrania mlodego naprawde za malo liczysz. jesli chodzi o kwiaty to powinnas sie zmiescic w cenie ja placilam 120 zl a naprawde bukiet byl duzy no i powinnas doliczyc kwiaty dla swiadkowej

Gość olsztynianka szuka restauracji
widze ze tu są osoby z mojego rejonu, poleccie dobrą restauracje na obiad po slubie cywilnym, moze byc w Olsztynie albo gdzies niedaleko :-)

Gość Alicja9090
mowicie liczyc po 100Zł to przeiceiz na sam obiad wyjdzie 3,5 tys a gdzie reszta. teraqz jak na nowo policzyłam z tym obiadem, dodałam troche na wodke i strój strój młodego to wyszło 5.5 tys. juz sama nie wiem strój młodego z butami 700zł sukienka młodej 250zł buty młodej+bielizna 200zł fryzjer darmowy makijaż 60zł zaproszenia 20zł bukiet+kwiatek we włosy 100zł ciasta i tort darmowy wódka 300zł obiad 100zł/ os= 3500 koszty papierkowe 150

a co rozumiesz przez darmowe ciasta i tort? ktoś Ci je upiecze w ramach prezentu? bo jak chcesz je robić sama to powinnaś policzyć składniki a to też trochę wyjdzie. a co do ceny w restauracji to najlepiej zorientuj się ile kosztuje obiad w różnych lokalach. zawsze możesz też zamówić katering do siebie do domu.

Gość Alicja9090
tak siostra narzeczonego upiecze sama. nie chce pieniedzy

tak a propos ciast to czy szef restauracji sie na to zgodzil? bo z tego co czytalam na innym topiku to moga wymagac zaswiadczenia dla Sanepidu od dostawcy ciast. zaznaczylas ze bedzie ci je piekla osoba prywatna? wg mnie 100 zl za zupe + 2 dania to duzo, mysle ze znajdziesz cos taniej. Przeciez za 160 zl mozna miec calonocne wesele, w tym kilka posilkow, zimna plyte i ciasta. Sam obiad powinnien byc duzo tanszy.

Jeśli chodzi o ciasta myślę że nie będzie problemu, nam powiedzieli że albo z cukierni, z paragonem, albo domowe, z wypisanym zaświadczeniem że jest domowe i bierzemy za to odpowiedzialność. Bardziej się bałam o domowe alkohole, ale i to nie problem, tylko go przechowywać przed weselem nie mogą.

moze i rzeczywiscie obiad wyjdzie ci taniej niz 100 zl za osobe skoro wodke kupujesz osobno i ciasta osobno. Nasz obiad wygladal w ten sposob: na przystawke sandacz w jakims tam sosie, zupa zurek w chlebku, drugie danie jakas wloska potrawa saltinboca ala romana jakos tak sie nazywalo ( cielecina ), potem ciasto, tort. Alkohol i napoje mielismy z restauracji. wyszlo nam jakies 140 zl od osoby ale to byla najdrozsza restauracja w miescie. musisz sie przejsc poprostu po restauracjach w swoim miescie poprzegladac menu cos wybrac i niech ci zrobia kosztorys. A i spytaj czy alkohol mozesz miec wlasny czy musi byc z restauracji. A do kosztow liczylas dekoracje samochodu?

ja w tamtym roku mialam slub cywilny - przyjecie w restauracji na 20 osob i koszt wyszedl ok restauracja 1800 - obiad, plyta zimna , 1 cieply posilek , ciasta. tort, napoje + alkohol 300zl stroje , fryzjer ,dodatki - 1000zl obraczki 1200zl oplaty 100 zaproszenia (nieduzo kilkanascie zlotych)

i pamietaj zeby w kwiaciarni nie mowic ze chcesz bukiet na slub bo cie skasuja :)