Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak na marginesie

Jak sie mieszka na Pomorzu? Gdansk itd

Polecane posty

Gość Neeexttt
a może by tak czytać ze zrozumieniem ;) :classic_cool: po pierwsze jestem facetem, po drugie to moja prywatna I JAK NAJBARDZIEJ subiektywna opinia - osoby która tam przyjechała i przez jaKIŚ CZAS MIESZKAŁA - było pytanie to udzieliłem odpowiedzi, jak mi się tam mieszkało, co mi się podobało a co nie, po trzecie nazwy geograficzne bardzo często są zupełnie niezgodne z zasadami polskiej ortografii

Gość Neeexttt
i nie pisałem o żebrzących (tych też nie mało) tylko o grzebiących po śmietnikach

Gość dfgyhuuiuytre
srutututu południe zawsze kojarzyło mi sie z zanieczyszczonym powietrzem ,kominami i trucizną z hut! Pomorze jest najbardziej atrakcyjne pod kazdym względem

Gość osobiscie
jestem z Gdyni i moze powiem swoje zdanie gdansk? duze miasto duze mozliwosci czy praca czy uczelnie ale osobiscie nie lubie tego miasta.ok kiedy przyjezdza rodzinka czy jacys znajomi z innych regionow to mowie ze bedac w gdyni trzeba zobaczyc i gdansk i sopot ale mieszkac w gdansku bym nie chciala przez te stare kamienice ktore maja klimat turystyczny ale nie mieszkalny. sopot jest slicznyi zadbany czysty plaza molo monciak imprezy...no i hmmm sa tego minusy WARSZAWKA...ehhh te biale sweterki i biale kozaczki :P mieszkancy okolic beda wiedziec o co chodzi choc nie powiem pare klimatycznych imprez tez jest.niestety przez to jaka renome turystyczna ma miasto jest tam droooooogo no i gdynia:) najmlodsze miasto z3miasta.zadbane cos robia tu cos robia tam ogolnie remonty budowy fakt jesli chodzi o imrezy dosc slabo ale z braku laku cos sie znajdzie gdzie dupka sie zakreci pare dzielnic z dostepem do morza a nie tylko betonowa w centrum gdzie tez to jest raczej lekko nagiete okreslenie. a co do szczurka?uwazam ze dobry prezydent miasta wybrany z reszta ponownie ktorys raz z rzedu gdzie poparcie ma w okolicach 90% wyborcow

Gość hhhonkoska
No dobrze, a jak w takim razie jest w Gdyni ? Czy to jest dobre miejsce na zamieszkanie? Nie chodzi mi tez o scisłe centrum...

Gość 3mtosyf
Trójmiasto to syf. Sami sponsorzy 30-50 lat i naiwne panienki. Jeśli jesteś prostytutką - to miejsce dla ciebie!

Gość Gdańszczanin-1981
W Gdańsku jest przede wszystkim drogo, ciężko też o dobrą pracę. Wszyscy uciekają do Pruszcza, czy miejscowości podmiejskich na Kaszubach i Kociewiu. Rozrywka - jak w innych miastach: puby, kina, teatry, opera, filharmonia, dużo parków, hale sportowe, stadion piłkarski i żużlowy. Jak ktoś lubi, to korzysta. Wkurza mnie głównie nieudolne zarządzanie (wysokie podatki i bezmyślnie wywalana kasa w błoto), korki i brak miejsc do parkowania (budowa wysokich biurowców, a miejsc do parkowania jak na lekarstwo). Od paru lat rzuca się w oczy coraz więcej brudu i biedy, co prawda centrum i co bardziej reprezentacyjne miejsca są odpicowane, ale wystarczy wejść w głąb, by się rozczarować: dziury na drogach, fruwające śmieci, niepozamykane wiaty z wszechobecnymi nurkami śmietnikowymi. Smutny widok, zwłaszcza zimą.

@3mtosyf: po takim tekście adekwatną odpowiedzią jest tylko inny,którego normalnie staram się unikać,ale trudno: od razu widać,że w d... byłeś i g... widziałeś! @Gdańszczanin-1981: a myślisz,że na obrzeżach Gdyni jest lepiej? Fakt,z Budyniem i jego ekipą cholery można dostać,ale Gryzoń też nie lepszy.Ale gdyby nie wojenka między dwoma wielkimi miastami (tego małego pasożyta pomiędzy nimi pomijam),to faktycznie szłoby to wszystko lepiej...

Gość Gdańszczanin-1981
O wojence nic nie wiem ;) Na pewno nie jest to taka sytuacja jak konflikt "Cracovia vs Varsovia", więc większość nie myśli w kategorii wojny. Wręcz mam wrażenie, że ludzie chętnie współpracują i traktują 3city jako jedno w miarę spójne miasto. Może to dzięki infrastrukturze, braku wyraźnych granic (tia, trzy ulice na krzyż na Osowej należą do Gdyni - wiedziałeś?) x Co do zadbania, to zawsze gdy zaglądam do Sopotu czy Gdyni mam jednak wrażenie, że jest czyściej, lepiej. Nawet w odległych od centrum rejonach. Wracam do mojego Wrzeszcza i doooopa: w ubiegłym roku w naszej wiacie śmietnikowej mieszkał przez lato i jesień menel - zalany w trupa spał na jakimś starym materacu między pojemnikami na śmieci, lejąc pod siebie. Straż Miejska i Policja w żaden sposób nie mogła sobie z tym poradzić - wywozili go do schroniska, a on wracał. Dopiero z mrozami się poddał. Ale obrazek taki, że sam nie wierzyłem własnym oczom.

Gość ghjkl
NAJLEPIEJ MIESZKA SIĘ W ŚWINOUJŚCIU ,PIEKNA PLAŻA,GRANICA W NIEMCAMI ,MOŻNA ŁATWO ZAROBIC SPORO EURO NA SPRZĄTANIU,W RESTAURACJI I WCALE NIE TRZEBA ZNAC JĘZYKA

Gość 3mtosyf
Mi się 3m podobało na początku. Przeprowadziłem się z Warszawy do 3m. Po roku już dokkładnie wiedziałem co i jak. Podtrzymuję swoje zdanie - same alfonsy i dziw'i. Mieszkałem w sopocie. Burdel największy w PL.

Gość gość
Nie polecam Gdańska. Mieszkałem w kilku miastach, dużo jeżdżę po kraju i nie tylko. Gdańsk to dla mnie tylko dwuletni przystanek, ale jak bym miał mozliwość to wyniosłbym się po 3 miesiącach. Pierwszy raz w zyciu spotkałem się z ludźmi pozornie miłymi, którzy przy bliższym poznaniu tracą: sa wręcz skrajnie niekompetentni i leniwi - nie mogę tego pojąć każdego dnia, bo niemal wszędzie w Gdańsku tak jest. Miasto brudne, brzydkie, zaniedbane. Ludzie uśmiechnięci, ale tak naprawdę bardzo zamknięci i niechętni przyjezdnym (choć sami są przyjezdnymi, jak wiadomo nie ma tam rdzennej ludności.) są tylko pozornie mili da turysty, który ewentualnie zapłaci za słabą jakość i nie będzie domagał się czegos na poziomie, bo w przeciwnym razie jest już obraza i chamstwo. Bardzo dziwna jst zachowawczość i tchórzostwo, brak własnego zdania. Miasto duże, ale mentalnie ogromne za....ie (z pewnościa nie dorasta do pięt innym dużym miastom), jakby oderwane od tego co dzieje sie w wielu fajnych rozwojowych miastach i miasteczkach, bardzo przypomina mentalnie i "organizacyjnie" Rosję czy Białoruś. Dla mnie prawdziwy szok co do tego, ze w XXI wieku może być coś tak oderwanego od innych i przekonane o swojej świetności miejsce. Lenistwo i niedouczenie 1 miejsce. ma nadzieję, że macie lepsze doświadczenia. Nie polecam do mieszkania ludziom wykształconym, pewnym siebie, doskonale zorganizowanym i obytym.

Gość gość
Witam, A ja od dawna marzę aby się przeprowadzić do Gdyni (jestem z Opola) i trochę mnie rozczarowaliście..... Zastanawiam się jak wygląda sytuacja w temacie praca?? Czy dużo jest firm?? jakie są zarobki np w działach HR?? Będę wdzięczna za odpowiedzi.

Gość gość
jestem z Gdyni - urodziłam się tu i wiecie co jak tak was czytam to śmiać mi się chce - wypowiadacie sie tonem znawcy a pojecia o 3mieście nie macie. Generalnie to musicie wiedzieć że nikt was tu nie chce - nie przyjezdzajcie bo miejscowych szlag trafia już - zawsze będziecie mieszkańcami drugiej kategorii - ja się generalnie nie spoufalam ze słoikami i wiekszość rdzennych ludzi z 3miasta ma was po dziurki w nosie :O

Gość Elblążanin
Polecam Wrocław

Gość gość
W ogole mnie sie wydaje ze bardzo fajnie jest mieszkać nad morzem, zwłaszcza własnie ze porównując ceny z mieszkaniami w Warszawie to tutaj te ceny jednak sa dużo niższe.

Gość gość
Jaka jest cena za m2 w Trójmieście ? Jest jakas różnica miedzy mieszkaniami w stolicy ?

Gość gość
Mnie też sie podoba Pogórze. Zresztą jak dla mnie mały metraż, bliskośc morza i widna kuchnia jest swietnym rozwiazaniem.

Gość gość
Dlaczego tak klamiecie na gdańsk j****e sloiki??? Jedyne miejsca w których są kamienice to orunia, nowy port, wrzeszcz a nowe osiedla i bloki są np na zaspie przymorzu , jelitkowie , brzeznie , stogach , zamianę itp jest tu ponad 80 dzielnic i większość to domy np suchanino i bloki . Jest tu z***biscie a na sopot walicie bo nie stać was na kluby w gdańsku . Gdańsk to teatr szekspirowski, wystawy w zbrojowni, koncerty w filharmonii ale po co się rozwijać jak można się upodlic w klubach z szesnastkami

Gość gość
Gdańsk to miasto w którym zawsze jest robota. Pracowałem tam jako stoczniowiec za sześć tysi , malowalem statki, lowilem ryby , jako smieciarz miałem trzy tysie , roboty od cholery. Nie dam słowa złego powiedzieć na to miasto gdyż dało mi pracę i schronienie. Serdecznie polecam. A ci goście co tak pisali to zwykli zazdrosnicy z jakiś k***idolkow

Gość Mirekcoszukalrobotyijaznalazl
Gdańsk to miasto w którym zawsze jest robota. Pracowałem tam jako stoczniowiec za sześć tysi , malowalem statki, lowilem ryby , jako smieciarz miałem trzy tysie , roboty od cholery. Nie dam słowa złego powiedzieć na to miasto gdyż dało mi pracę i schronienie. Serdecznie polecam. A ci goście co tak pisali to zwykli zazdrosnicy z jakiś k***idolkow

Gość gość
Fajnie w sezonie, jest kilka przyjemnych lokalizacji do mieszkania. Fakt - ludzie leniwi i agresywni. Gdyby nie przyjezdni zgineliby we własnym brudzie i lenistwie. Uczelnie słabe, widać po kompetencjach w pracy.

Gość gość1333333
Opiszę to z perspektywy człowieka który wychował się w okolicach Grudziądza, studiował w Bydgoszczy, mieszkał we Wrocławiu i Gdańsku, spędził mnóstwo czasu w Toruniu, mam 43 lata. Musicie wiedzieć że Pomorze czyli okręg Trójmiasto, Grudziądz aż po Toruń strasznie zbiedniało. Spowodowane jest to zmianą granic po 1945 r. W obecnych granicach aministratycjnych polski jedne miasta zyskały na znaczeniu, inne straciły. Mianowicie gdy istniały prusy wschodnie (Olsztyn + królewiec) oraz Prusy zachodnie (zachodniopomorskie + czasami Gdańsk) teren ten stanowił znaczenie strategiczne i był tranzytem dla Niemców. Poziom życia jak i wiele innych czynników zależy od budownictwa i ogólnie całej pojętej infrastruktury np. chodniki, drogi, instalacje elektryczne, kanalizacja, i wiele innych detali. Obecnie na całym Pomorzu nie doszukacie się tych rzeczy w takich ilościach jak Wawrszawie, Wrocławiu, Poznaniu, paru miastach na śląsku i uwaga w Bydgoszczy która historycznie jest stolicą Kujaw. Całe pomorze charakteryzuję się starą pruską zabudową, która w obecnych czasach szpeci i nie oferuje komfortu mieszkania. Gdańsk i reszta Trójmiasta spoczeła na laurach tzn. żyje z Turystyki, rynek pracy nie powala z nóg. Ktoś wspomniał o jakości powietrza, nie ulęga wątpliwości że w Krakowie jest gorsza jakość i ludzie widzą czym oddychają dosłownie xd. Ale to wcale nie oznacza że w Gdańsku żyje się zdrowiej, ze wględu na gorszy stan infrastruktury śmierdzi na ulicach z kanalizacji, no i jakość wody jest gorsza niż na południu. I w takim krakowie smog jest podyktowany spalinami z samochodów, pieców, bo miasto leży w kotlinie i nie ma takiego przewiewu jak nad morzem. Ale to się poprawi nie długo, i obecnie poprawia się transport lądowy, z pewnością słyszeliście o budowie szlaku jedwabnego z chin przez Polskę itp. Dzisiaj widzę jakie miasta zyskują na znaczeniu, i jest to Bydgoszcz która zyskuje na znaczeniu i poprawia się w każdej dziedzinie. Uważam że jest to najlepsze miasto wysunięte najdalej na północ do życia w Polsce w 2017. Kolejną nadzieje widzę w Łodzi ale to jeszcze trochę wody w wiśle musi upłynąć.

Gość gość
Zimno jest. Na południu jak są upały, to unas tylko kilkanaście stopni na plusie, często tak jest. Albo niby gorąco, a nad samym morzem zimny wiatr.

Gość gość
Gdyby ktoś przykładowo chciał się tam przeprowadzić, polecam www.przeprowadzkigdansk.eu . Ja od niedawna mieszkam w Gdańsku, właśnie ta firma pomogła mi spełnić moje marzenia i się w końcu przeprowadzić bliżej morza :)

Gość gość
jak ktos w du...ie był i g....o widział i nieiwele wie, to baaaardzo sie spodoba.

Gość gość
moim zdaniem Trójmiasto to bardzo fajne miejsce do zycia. Nie jest źle jeśli chodzi o pracę , a do tego mieszkacie nad samym morzem. ja tutaj przyjechałam na studia i raczej nie zamierzam wracać do swojej rodzinnej miejscowości.

Gość gość
to swietne miasto full pracy dla kazdego

Gość gość
dużo pracy więc git!