Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość acnofankaaaa

JAKI JESC CHLEB??

Polecane posty

Gość acnofankaaaa

acnofankaaaa Pytanie jak w temacie Ciemny chleb jest smaczniejszy, zdrowszy itd itp. Ale jaki ciemny chleb wybrac? razowy z ziarnami,graham, sojowy, orkiszowy? jakiej firmy? Czytalam ze duzo chlebo jest tylko barwionych karmelem i udaja,ze sa z mąki razowej W piekarni chleby nie maja wypisanego skladu,a na gebe nie bedzie wierzyc jakiejs mlodej dziewuszce, ktora sie na tym nie zna... Jaki chleb polecacie? Czy mozna gdzies w ogóle kupic chleb z samej mąki razowej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kokolinkaa_mia
ja dolączam sie do pytania i jeszcze chcialam sie dowiedziec czy mozna jesc grahamki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najlepiej piec samemu
to nie trudne, a dlugo zatrzymuje swiezosc i wiesz, co jesz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość acnofankaaaa
wlasnie tez o tym myslalam,zaraz poszukam przepisow, tylko chyba wolalabym robic bułki, wygodniej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość acnofankaaaa
Oczywiscie nie mam maszynki do robienia chleba,ale nie w kazdym przepisie jest uwzgledniona:) 1. Wyrobić miękkie ciasto z 2 szklanek mąki pszennej razowej i letniej wody (nie chlorowanej), przykryć serwetą i pozostawić na 3 dni.Następnie dodać do zaczynu niewielką ilość wody z rozpuszczoną solą (1 łyżeczką), dosypać 1,5 kg mąki pszennej razowej i 0,5 1 mąki żytniej razowej i dolać tyle letniej wody, aby ciasto było dość gęste. Wyrabiać około 20 min. Dodać 1 łyżeczkę kminku. Pozostawić w cieple na 1 godzinę, następnie krótko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką podłużnej formy, którą wypełnić do połowy. Można posypać czarnuszką, makiem,płatkami owsianymi itp. Przykryć serwetką.Pozostawić w cieple (np. na kaloryferze) przez 3 godziny. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 1 godziny. 2. mąka pszenna 1 kg ciepła woda 1 L olej 100 g mąka żytnia 0,5 kg miód 1 łyżka drożdże 6 dag Składniki rozczynu wymieszać dokładnie i odstawić na 8 godzin do wyrośnięcia. Dosypać łyżkę soli, sezamu lub innych nasion, dodać mąkę i olej, wymieszać, posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość wyłożyć na stół i uformować dwa bochenki chleba. Blaszkę po wysmarowaniu masłem można posypać otrębami pszennymi. Włożyć do wąskich blaszek, posypać makiem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C, wstawić blaszki z chlebem, po 10 minutach temperaturę zmniejszyć na 180 stopni C. Piec około 1 godziny. Teraz tylko kilka moich pytan - czemu wszedzie jest ta pszenna maka? Czy nie moge zastapic jej np orkiszowa? Jak mozna zamiast bochenka zrobic bulki,czy tez jakies formy trzeba miec,czy polozyc odpowiednia kulke ciasta np na papierze do pieczenia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość acnofankaaaa
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to zależy
Ja też piekę sama i mam w nosie jakiś syfiasty chleb ze sklepu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość acnefanka
:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość r ta w
podobno od bialego,przetworzonego rosnie,ale ciemny to samo zdrowie,nawet jest w podstawie piramidy zywieniowej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chlebus
hej a ja slyszalam ze wcale nie, podobno jest nawet sdrowy w jakims TwoimStylu czytalam artykul ze chleb na zakwasie pieczny tradycyjnymi metodami jest zdrowy, ja mieszkam w krakowie i kupuje chleb w 'piekarni mojego taty' i tam maja chleb tardycyjny nop zytni na zakwasie..jest zdatny do uzycia 4-5dni.pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tjaaaaa kto pracujacy ma czas
na pieczenie chleba, ja pracuje do 16:30, w domu jesli nie mam innych zajec (co sie rzadko zdarza) jestem kolo 18:00 i nie mam nic do roboty tylko pieczenie chleba:)))) To dobre zajęcia dla kurek udomowionych:PPPP

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 6g7ubu
Taaa, jak ktos ma za duzo czasu to zawsze twierdzi ze go nie ma. Ja jestem w domu po 19,ale z checia upieke chleb, bo zrobienie go wcale nie jest czasochlonne, wsadzic do piekarnika na godzine moge go nawet o polnocy, wiec nie wymyslaj :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tjaaaaa kto pracujacy ma czas
o północy to ja śpię bo o 5:15 codziennie wstaję do pracy, ale dzięki temu nie waże 90 kg a ino 53:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 45aabhq2
to wspolczuje, ja wstaje pol godziny pozniej,ale wole poimprezowac o polnocy niz spac:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zuza123
Najważniejsze, żeby chleb nie był pszenny - taki z białej mąki i polepszaczy, co nie znaczy, że ten który ma ciemny kolor (czytaj dodano karmel) i dwie suszone śliwki w całym bochenku, jest odpowiedni. Ważne, żeby miał w środku - nie jako posypka na skórce - jak najwięcej otrąb i nasion (słonecznik, siemię lniane, pestki dyni), nie ma nic lepszego na perystaltykę jelit ;-) jak otręby - wiem co piszę - na pewno znacie niezastąpiony mały jogurt owocowy z dwiema czubatymi łyżkami otrąb. Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale jestescie zabawni
w ciemnym chlebku przyjrzyjcie się z bliska miękiszowi - jak widzicie tam jakieś paproszki brązowe (otręby) to pewnie jest razowy, a jak paproszków nie ma to jest chlebek oszukany

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×