Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

merkaba

Smacznego - Glutaminian szkodliwy dla mózgu!

Polecane posty

Przemysł stosuje się różne glutaminiany (glutaminian sodu, glutaminian potasu, glutaminian wapnia i kwas glutaminowy) a ich działanie jest prawie że identyczne. Pozostańmy więc przy ogólnej nazwie glutaminian. Patrząc neurologicznie, glutaminian jest narkotykiem. Jest to związek aminokwasowy wywołujący uzależnienie, który przechodząc poprzez komórki śluzowe do krwi a dzięki temu bezpośrednio do mózgu, szkodzi i zakłóca prace mózgu. Dzieje się tak, ponieważ molekuły glutaminianu ze względu na swoją wielkość bez oporu przekraczają barierę krew-mózg (blood-brain barrier) Glutaminian jako narkotyk W odróżnieniu od innych narkotyków nie powoduje on żadnych halucynacji czy stanów \"high\", tylko wywołuje \"tylko\" sztuczny apetyt, zakłócając funkcjonowanie rdzenia mózgowego, który (układ limbiczny) reguluje podstawowe funkcje naszego ciała a także odczucia a zatem i poczucie głodu. Poprzez wpływanie na układ limbiczny glutaminian powoduje nadmierne pocenie się, reakcje stresowe jak bóle żołądka, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie serca oraz migreny. Percepcja zmysłowa oraz zdolność uczenia się i koncentracji po konsumpcji glutaminianu jest wyraźnie ograniczona przez kilka godzin. U alergików glutaminian może wywołać atak epileptyczny a nawet paraliż układu oddechowego. Doświadczenia ze zwierzętami pokazują trwałe uszkodzenia mózgu Polepszacz smaku glutaminian podano w ramach doświadczeń szczurom serwując im zupy w proszku czy chipsy ziemniaczane. Trwałe uszkodzenia mózgu ujawniły się u wszystkich zwierząt a u ciężarnych szczurów embriony nie były w stanie wytworzyć sprawnie funkcjonującego systemu nerwowego. Takie noworodki nie byłyby w stanie przeżyć w przyrodzie na wolności. Przy poważnych uszkodzeniach mózgu np.: udarze mózgu do uszkodzenia dochodzi nie tylko poprzez brak tlenu ale przede wszystkim poprzez wydzielający się ze zniszczonych komórek glutaminian. Glutaminian szkodliwy także dla oczu Jeśli ktoś przez dłuższy czas stosuje pożywienie zawierające polepszać smaku glutaminian sodu ryzykuje swój wzrok. Ten fakt potwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Hirosaki w Japonii (Prof. Dr. Hiroshi Ohguro) według gazety New Scientist. W doświadczeniach na szczurach udowodniono, że żywność o wysokiej zawartości Glutaminianu trwale uszkadza siatkówkę i może doprowadzić do utraty wzroku.Polepszacze smaku mogą się kumulować Prof. Dr. Hiroshi Ohguro potwierdził że w ramach jego badań stosował duże ilości Glutaminianu. Nie chciał jednak określać minimalnej granicy, ponieważ glutaminian potrafi latami się odkładać a jego szkodliwość objawia się z opóźnieniem. Według Prof. Dr. Hiroshi Ohguro może to być wyjaśnieniem fenomenu dlaczego tak wiele pacjentów we wschodniej Azji choruje na specjalną formę jaskry (Glaukomia) bez typowego podwyższonego ciśnienia w oku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ale ja znam za slabo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ciekawam....
to dlaczego glutaminian występuje w organizmach wszystkich zwierząt?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to bardzo ciekaweee
do aaaaaaaaaa.. to ci przetłumaczę. :D Chcę sprawdzić te informację. W końcu każdy może napisać, co mu ślina na klawiaturę przyniesie. Ja też mogę napisać, powołując się na jakiś wymyślony autorytet,że jedzenie np. ziemniaków powoduje ślepotę a ryżu impotencję, czy coś w tym stylu. Dlatego chcę wiarygodnych linków - najlepiej medycznych i to nie z Psiej Wólki, ale uznanych lekarzy, uniwersytetów czy akademii medycznych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sory spieszyłem się i nie zauważyłem ze się nie skopiowało wszystko tu reszta artykułu Polepszacze smaku mogą się kumulować Prof. Dr. Hiroshi Ohguro potwierdził że w ramach jego badań stosował duże ilości Glutaminianu. Nie chciał jednak określać minimalnej granicy, ponieważ glutaminian potrafi latami się odkładać a jego szkodliwość objawia się z opóźnieniem. Według Prof. Dr. Hiroshi Ohguro może to być wyjaśnieniem fenomenu dlaczego tak wiele pacjentów we wschodniej Azji choruje na specjalną formę jaskry (Glaukomia) bez typowego podwyższonego ciśnienia w oku. żródło: http://www.ehrenfeld.pl/index.php?go=news&id=9 Glutaminian sodu (E621) – bezpieczny, ale czy zdrowy? Roczna produkcja glutaminianu sodu na świecie to około 400 000 ton. Nadmierne jego spożycie może mieć wpływ na zwiększone ryzyko powstawania otyłości – donoszą naukowcy z Północnej Karoliny. Wyniki te budzą sporo kontrowersji. Producenci branży przemysłu spożywczego uważają je za bezpodstawne i krzywdzące. Glutaminian w diecie = otyłość 3 razy częściej Ludzie stosujący monoglutaminian sodu jako wzmacniacz smaku są o wiele bardziej narażeni na wystąpienie nadwagi lub otyłości, w porównaniu z tymi, którzy go nie stosują jako dodatku przyprawowego. Takie wnioski wyciągnęli badacze z Uniwersytetu w Północnej Karolinie. Badaniom poddani byli Chińczycy, ponieważ substancja ta stosowana jest w największych ilościach w tej części świata. Dotyczy to również zwolenników kuchni chińskiej. Chińczycy, których odżywianie przeanalizowano żywili się produktami spożywczymi niskiego przetworzenia. Dieta bogata w takie produkty sprzyja utrzymaniu masy ciała na prawidłowym poziomie. Badanych podzielono na grupy, w których określono czy glutaminian był spożywany, a jeśli tak to w jakich ilościach. Okazało się, że u tych spożywających największe jego ilości, pomimo stosowania diety pozbawionej niezalecanych w prawidłowym odżywianiu produktów otyłość lub nadwaga występowały 3-krotnie częściej w porównaniu z tymi, którzy glutaminianu sodu nie stosowali. Wnioski te potwierdziły wcześniej wykonywane badania, ale z udziałem zwierząt. Konsumentom pozostaje zaczekać na dalsze informacje związane z tą substancją. Jeśli dalsze badania umocnią te doniesienia, na pewno zostaną wprowadzone odpowiednie środki ostrożności. Glutaminian a utrata wzroku Przed kilkoma laty badania prowadzone z udziałem zwierząt przez okres 6 miesięcy wskazywały, że jego nadmiar w diecie może wpływać na uszkodzenia siatkówki, a co za tym idzie powodować utratę wzroku. Wtedy jednak stwierdzono, że tak wysoki poziom glutaminianu sodu w codziennej diecie nie jest możliwy do osiągnięcia. Jednak długotrwałe spożywanie żywności bogatej w ten składnik może prowadzić do powstawania tego samego efektu. Próbuje się też udowodnić, że glutaminian w nadmiernych ilościach w diecie może też sprzyjać powstawaniu: * bólów migrenowych * alergii * osłabienia * czy astmy Czym jest glutaminian sodu? Glutaminian sodu należy do substancji, które występują pod wspólną nazwą: „wzmacniacze smaku”. Naturalnie wolny glutaminian sodu występuje na ogół w ilościach nie większych niż 0,1 g/100 g w produktach spożywczych. Jednak w takich produktach jak pomidory czy sery może go być nawet od 0,25-0,6 g/100 g. W celu wzmocnienia smaku dodaje się go w ilościach 0,2-0,8 g/100 g produktu. Najczęściej dodawany jest do: * konserw mięsnych, warzywno-mięsnych i wędlin * koncentratów obiadowych * mieszanek przyprawowych * koncentratów zup i innych przypraw Jak postępować w obliczu takiej wiedzy? Naukowcy ciągle przedstawiają swoje odkrycia. Często sygnalizują ważne problemy. Dobrze byłoby, aby starać się podchodzić do nowych informacji ze swego rodzaju rezerwą i nie wzbudzać od razu paniki. W tym przypadku nie zaszkodzi zmniejszyć spożycia wysokoprzetworzonych produktów taki jak: zupy, sosy instant, dania ze słoików, konserw itp. do czego od lat zachęcają dietetycy. Z drugiej strony z dystansem traktować reklamy produktów „bez glutaminianu sodu”. W nich bowiem często rezygnuje się z glutaminianu na rzecz sporej ilości soli, która również nie jest zalecana. http://vitalia.pl/index.php/mi.....1&rnd=

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to bardzo ciekaweeee
dziękuję, o to mi chodziło. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
niestety, glutaminian jest stosowany w zakładach produkujacych żywność w sporych ilościach (notabene pochodzenia przeważnie chińskiego). Właściwie nie ma wędlin bez jego dodatku, i gotowych mieszanek przypraw bez niego (radzę dokładnie czytać etykiety). Nie zawsze etykieta też pokazuje prawdziwy skład produktu (a zgodnie z prawem powinna).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Benzoesan sodu (E211), szkodliwy dla kodu genetycznego? Rodzice, pozwalający dzieciom na picie zbyt dużej ilości napojów gazowanych, narażają je na poważne problemy zdrowotne. Naukowcy dowodzą, że ich spożywanie może uszkadzać kod DNA. Peter Peiper, biolog molekularny z Sheffield University, twierdzi, że benzoesan sodu (E211) jest szkodliwy dla kodu genetycznego. Ten związek chemiczny jest w stanie poważnie uszkodzić mitochondria – mówi Piper. To z kolei powoduje tak wielką degenerację komórek, że z czasem może doprowadzić do choroby Parkinsona czy marskości wątroby. Piper ostrzega, że typ uszkodzenia powodowany przez benzoesan sodu jest powiązany z wieloma chorobami neurodegeneracyjnymi, które pojawiają się w późniejszym wieku. Co więcej, benzoesan sodu w połączeniu z witaminą C tworzy benzen, związek rakotwórczy. Uczony zauważa, że badania nad benzoesanem sodu prowadzone w UE i USA były przeprowadzane tak dawno, że straciły swoją ważność. Z punktu widzenia współczesnych zasad przeprowadzania testów, nie były one przeprowadzone prawidłowo – mówi Piper i przypomina, że technika tak się rozwinęła, że obecnie możemy dowiedzieć się rzeczy, o których wcześniej nie mieliśmy pojęcia. Przedstawiciele urzędów odpowiedzialnych za dopuszczanie żywności na rynek mówią, że znają wyniki badań Pipera, biorą je pod uwagę, ale nie wskazują one jednoznacznie na szkodliwość benzoesanu sodu. Podobnego zdania są reprezentanci przemysłu spożywczego. żródło: http://kopalniawiedzy.pl/benzoesan-sodu-napoje-gazowane-DNA-2659.html po angielsku http://video.aol.com/video-detail/americas-newsroom-sodium-benzoate-ban/2692694723

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość iveride
gdzie indziej pisza że glutaamina jest korzystna dla mózgu aminokwas wytwarzany przez człwoieka, równocześnie wiele jest go w spozywanych białkach np serwtakowym. kwas glutaminowy i L-glutamina w organizmie sie wzajemnie przeistaczają, a znowu piszący o szkodliwości e 621 piszą, że jest tak samo szkodliwy jak ...kwas glutaminowy. I kto ma racje? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zoo
chlorek sodu też jest sztucznym związkiem, dodatkowo jest bardzo reaktywny po rozpuszczeniu w wodzie i jest tak szeroko stosowany w żywieniu, że nawet nie nadano mu żadnego E, bo inaczej zniknęłaby wszelka "ekologiczna" żywność.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no tak co do tego chlorku
sodu. NaCl - czyli sól - jest szkodliwa. W nadmiarze:-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość iveride
ciekawe że w białku serwatkowym kwasuy glutaminowego jest 10-ki razy wiecej niż zostanie wytworzone z glutaminianu sodu. chyba jakaś konkurencyjna firma wyszukała takie "zarzuty" Kulturuści specjalnie kupuja glutaminę i nie jest uważana jako hard związek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sosia
Piszecie o nadmiernych ilościach, ok wszystko rozumie ale moglibyście napisać tak na babski rozum ile to jest nadmierne spożywanie tych wszystkich węglanów itp, itd. Np 2 zupki instant dziennie i powiedzmy przyprawa z dodatkiem na naszym pysznych schabowym ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość GuRion
PRZEDE WSZYSTKIM proszę nie wierzyć mi na słowo a przeszukać internet, zaraz państwo znajdą potwierdzenia i dowody wymienionych pod spodem faktów którzy manipulatorzy zwą "teoriami". Dla zainteresowanych doradzam poszperać o Aspartamie np. ostatnio spotkałem do w magnezie z apteki a to przepalacz neuronów, Fluorze...znajdującym się w pastach herbacie i WODZIE PITNEJ Z KRANU...używali go Hitlerowcy w obozach koncentracyjnych gdyż zwiększa uległość (proszę również sprawdzić w wikipedi FLUOROZĘ i jej skutki) i Chmetrails...dziwnych smugach wypuszczanych przez samoloty zmieniających się w chmury...zamaskowane jako niewinne smugi kondensacyjne (nie chcą państwo znać składu) ...ORAZ STANOWCZO ZAKLINAM NIE SZCZEPCIE SWOICH DZIECI ...poczytajcie co szczepionki powodują np. zwiększone statystyki dzieci z autyzmem z 1:5000 do 1:130 w ostatnich kilku latach mierzone w stanach, powodem najprawdopodobniej jest aluminium oraz Rtęć której celów egzystencji w tej szczepionce jak i innych trucizn w jedzeniu państwu nie podam (proszę samemu szukać prawdy =) ) niedługo nastąpi przymus szczepień dzieci pod groźbą kar (w części Niemiec już jest, w stanach oczywiście był od początku, tez nie będę pisał dlaczego bo to nie miejsce na to), obecnie wystosowano 25 szczepionek dla dzieci do lat 2 ...proszę sobie sprawdzić jeśli nie wierzycie...i to w trakcie najintensywniejszego rozwoju dziecka 25 patogennych wirusów ...brawo...o rtęci i innych badziewiach nie wspominając. Dla nadal ciekawych delikatnie wprowadzi ZEITGEIST po nim polecam dokumenty o NWO lub dla odważnych z otwartymi umysłami czującymi "w kościach" "nadchodzącą burzę" ten dokument (trochę stary ale na początek ok) http://www.dailymotion.pl/video/x8e4nq_prawda-o-wolnoyci-david-icke-part-1_lifestyle http://www.dailymotion.pl/video/x8c7y7_prawda-o-wolnoyci-david-icke-part-2_lifestyle http://www.dailymotion.pl/video/x8k4h6_prawda-o-wolnoyci-david-icke-part-3_lifestyle Książkę "Anastazja - Cedry Rosji" Proszę się obudzić dla przyszłych pokoleń, nikomu nie ufać poza własną intuicją, nie uciekać od problemów tylko je rozwiązywać i wszystko analizować samemu, szukać prawdy zawsze i na własną rękę, nigdy nie wątpić w swoje możliwości. Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie, DUŻO ZDROWIA Bracia i Siostry życzę z głębi serca :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
" [zgłoś do usunięcia] iveride gdzie indziej pisza że glutaamina jest korzystna dla mózgu aminokwas wytwarzany przez człwoieka, równocześnie wiele jest go w spozywanych białkach np serwtakowym. kwas glutaminowy i L-glutamina w organizmie sie wzajemnie przeistaczają, a znowu piszący o szkodliwości e 621 piszą, że jest tak samo szkodliwy jak ...kwas glutaminowy. I kto ma racje? " Pisałem że to może być inny kwas glutaminowy:P.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość obserwator penetrator
Do "GuRion" - święta racja. Glutaminiany, aspartam i inne świństwa są dopuszczone przez organizacje zdrowia, unię, bo komuś zależy, żeby kontrolować populację. Były pierwsze próby zastosowania szczepionek w Polsce, ale minister w porę się opamiętała. Konsekwencje są takie, że np. nikt z zachodu nie przejął się sprawą smoleńską (przez pyłki wulkanu...? dobre... ). Tak czy siak staram się kupować te produkty, które zawierają jak najmniej nazw chemicznych (przynajmniej) i wolę już tradycyjną sól :). Powodem stosowania chemii jest też chęć zarabiania (dłuższego zalegania na półce) - między bajki można włożyć teorię o braku żywności w stosunku do populacji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Glutaminia
Od setek lat kuchnia dalekowschodnia wykorzystywała jako składnik potraw wodorost listownicę japońską (Laminaria japonica), znany jako kombu. W 1908 roku japoński uczony prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy związek chemiczny nadający jej niepowtarzalny smak kwas glutaminowy. Smak ten nazwano umami. Niedługo po odkryciu rozpoczął produkcję przyprawy, będącej oczyszczonym glutaminianem sodu, która znana jest na Wschodzie jako Aji-no-moto (czyli "istota smaku").

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×