Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gadugaduga

wynajelam mieszkanie

Polecane posty

Gość gadugaduga

W umowie napisano : najemca wplaca na poczet odstepnego kaucje w kwocie 8 tys.zl.Mam pytanie do osob zorientowanych,czy wyprowadzajac sie odzyskam te pieniadze?

Gość jesli para to 200zł.
jesli nie zdewastujesz lokum to oczywiście ze odzyskasz

Gość saqq
chyba nie, jezeli jest to odstępne to nie odzyskasz, zaplacilas pewnie tylko od razu z góry. Czasami odstępne płaci się co miesiąc.

Gość jesli para to 200zł.
kaucja zawsze jest zwrotna , Odstępne nie . dziwnie to brzmi takie sformułowanie zawiłe

Gość na poczet odstępnego
1.najemca wpłaca kaucję w wysokości 8.000,- zł w terminie 2. Wynajmujacy zobowiazuje sie do zwrotu kaucji o jakiej mowa w pkt 1 w terminie 1 miesiaca i od daty rozwiazania niniejszej umowy z jakiejkolwiek przyczyny.

Gość gadugaduga
No cos Ty ja je jeszcze remontuje wloze w nie jakies 3 tys i tych wiem ze nie odzyskam,ale mieszkac jakos po ludzku trzeba.Dodam ,ze mieszkanie bylam zmuszona wynajac a teraz mam obawy co z ta kasa co wplacilam.Wlascicielka twierdzi ,ze czesc odzyskam ,ale dlaczego nie calosc.Mam obawy ,czy nie dalam wmanewrowac sie w zle sformulowana umowe.Pofakcie przeczytalam w necie ,ze pieniadze powinna wlascicielka wplacic na specjalne konto i tam je zablokowac,a ja jej dalam do reki.Dodam ,ze nie chciala wpisac kwoty kaucji w umowie ,tlumaczyla sie ,ze bedzie musiala zaplacic podatek.

Gość dalas sie nabic w butelke
naiwniara:o

Gość zobacz w słowniku na poczet
najemca wplaca NA POCZET odstepnego kaucje w kwocie 8 tys.zl WSZYSTKO JASNE , po co podpisujesz jak nie znasz j. polskiego ??? :-P nic nie dostaniesz, chyba że wyprowadzisz się przed zuzyciem kaucji na odstepne

Gość kilka wariantów
zrobiła Cię w konia... jak jej udowodnisz że dałaś taką kwotę? Po kasie... nic nie ładuj w to mieszkanie już :( na wszystko bierz rachunki i przedstawiaj do zapłaty właścicielowi. Najemca ponosi tylko DROBNE wydatki w zw. z bieżącym używaniem mieszkania a nie remontuje komus mieszkanie!!! Oszalałaś?!

Gość gadugaduga
smiej sie smiej ,jakbys miala troche kasy ,ale za duzo za malo na swoje mieszkanie a sytuacja by cie zmusila do wynajmu to nie wiem ,czy bys myslala o umowie.Teraz po fakcie sama widze ,ze zbyt pochopnie podpisalam umowe.Doradzcie co mam teraz zrobic by nie stracic swych oszczednosci?

Gość gadugaduga
Udowodnie ,ze dalam jej pieniadze bo zmusilam ja ,ze ma to wpisac w umowie.Ale co dalej?

Gość myślenie przede wszystkim
"sytuacja by cie zmusila do wynajmu to nie wiem ,czy bys myslala o umowie" PRZEDE WSZYSTKIM MYŚLAŁABYM :-P

Gość kilka wariantów
na pewno więcej nie dokładać. Rozglądać się za innym mieszkaniem, a jak znajdziesz wypowiedzieć tę umowę. Wszystko z właścicielem załatwiać na piśmie i mieć w d... że ona będzie miała problemy podatkowe :P ma dochód więc niech się rozlicza z fiskusem.

Gość dsz
a jak udowodnisz że dałas 8 tys? Ona moze przeciez zapierac sie ze dałas 2 i teraz próbujesz od niej wyłudzic kase

o co ci chodzi??? przecież ta kasa to odstępne, przecież za darmo nie wynajmie ci mieszkania :-P

Gość gadugaduga
przeczytaj pierwszy post tam jest napisane co jest wpisane w umowie.

Gość kilka wariantów
nie ma w Kodeksie cywilnym "odstepnego" - co to w ogóle niby jest. Trzeba było dac kaucję zwrotną - teraz nie poszalejesz...

Gość gadugaduga
za wynajem place co miesiac 400zl plus rachunki za prad gaz...

"wplaca na poczet odstepnego" powiedzieli ci sprawdź w słowniku znaczenie wyrażenia 'na poczet' :-O

Gość gadugaduga
Wie ktos moze czy takie odstepne pobierane w kamienicach jest legalne? Jesli wlascicielka nie bedzie mi chciala oddac pieniedzy przy wyprowadzce to mam szanse wygrac z nia sprawe w sadzie? Prosze o odpowiedz madre osoby a nie zlosliwe.

Gość yousunriseeeeeeeeee
dlatego w umowie powinnas miec napisane ze jest to kaucja zwrotna ludzie nauczcie sie ze umowe moze spisac kazdy z kazdym i moze ona brzmiec tak jak wy sobie tego zyczycie.

nie chce mi sie czytac bo za dlugo... ale smerdzi to na wylot, nie da sie wycofac z tego? porób zdjecia mieszkania ze szczegołami zeby nie bylo ze cos zniszczylaś, bo zawsze znajdzie sie pretekst zeby ci tej kasy nie oddac...

Gość gadugaduga
nie odda to odegram sie w inny sposob bardziej kosztowny dla tej nowobogackiej malpy i tyle.

Gość gadugaduga
porobilam zdjecia i to duzo z data

Gość yousunriseeeeeeeeee
jesli w umowie nie pisze ze pieniadze odda przy wyprowadzce to wnioskuje na podstawie tresci umowy ze oddawac ich nie musi. swoja drogą jak to jest ze wplacilas 8 tys kaucji i nie zapytalas czy je odda???????????????????????????????? przeciez musialas o tym rozmawiac i dowiedziec sie zanim zaplacilas. zawsze mozesz spisac swoją umowe z nią.

Gość gadugaduga
a wycofac sie nie da bo nie ma wolnych mieszkan a gdzie z malym dzieckiem mieszkac mam isc.latwo jest komus mowic :moglas czytac,wyprowadz sie...

Gość gadugaduga
dzieki za podpowiedz sprobuje spisac swoja umowe.Napisalam juz do prawnika czekam za odpowiedzia.

Gość yousunriseeeeeeeeee
hym.......... po prostu szok. Zaplacilas 8 tysiecy i nie dowiedzialas sie dokladnie nawet po co. Gdybys sie wyprowadzila teraz to kasy bys na pewno nie zobaczyla. Kaucja jest tez zabezpieczeniem dla ludzi ktorzy wynajmuja i od razu uciekaja bez zaplacenia czynszu na przyklad. A tak wogole to moze zapytaj najpierw wlascicielke czy kaucja jest zwrotna skoro nie pomyslalas o tym wczesniej. nie zaslaniaj sie dzieckiem. Postapilas bardzo lekkomyslnie z tą kasa.