Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziś na obiad ma być ryż

czym doprawić ryż?

Polecane posty

Gość dziś na obiad ma być ryż

chcę podać dziś na obiad zamiast ziemniaków ryż - oprócz tego będą gotowane klopsiki drobiowe i szparagi, ale chciałabym żeby ten ryz nie był taki "zwyczajny". może ktoś mi podsunie jakiś ciekawy pomysł?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość masakraiiiiiiiiiiii
ja dodaje pieczarek, papryki , sosu slodko kwanego a jak robie potrawe Hindusko to jajecznice

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przyprawą curry
w sam raz do ryżu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość masakraiiiiiiiiiiii
szparagi do ryzu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dziś na obiad ma być ryż
wiem, że te szparagi raczej średnio pasują, ale mój mąż je bardzo lubi.... a curry faktycznie świetnei pasuje - niejednokrotnie juz tak robiłam, dodawałam curry i paprykę ostrą - smakuje świetnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dojrzała panna
zawsze możesz polać ryż zarumienionym masłem ja zazwyczaj gotuje ryż jak zostanie mi się mięso z jakimś sosem i na 2 dzień zamiast ziemniaków jest ryż ....taki suchy bez niczego u mnie by nie jedli

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dziś na obiad ma być ryż
kurkuma - znam tylko tez nazwę,nigdy nie próbowałam - czy to jest ostre?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość liberal girl
kurkuma daje żółty kolorek i trochę wyrazistości w smaku do takiego ryżu - nie rozgotuj go - gorącego daję łyżkę masła i groszek z puszki - pyszny dodatek - wszyscy sie zażerają :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka mała
kukuma=curry

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moj patentos
no moze nie dzic polecam sambalmoelek ostra pasta z chili rozne kombinacje do dostania ja lubie papryke i min przypraw sa wrsje z innymi warzywkami... my zwyczajnie nakladamy lyzeczke sambala na ryz ostra i smaczna mozesz dodac rozmaryn lyzeczke masla lubczyk kombinacji na ryz jest wiele

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moj patentos
polecam tez do orientu oil chili rewelacyjny niepowtarzalny aromat kilka kropli

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja zrobiłabym tak
podsmażasz cebulę pokrojoną w kostkę na oleju, dolewasz wody i przyprawiasz kucharkiem lub czymś podobnym, pieprzem i solą, gotujesz, dodajesz przecier pomidorowy (ile Ci pasuje) do tego zawiesine ze śmietaną i masz pyszny sos pomidorowy do ryżu. Jeśli chodzi o szparagi to ja polecam z panierką, na maśle podsmażasz bułkę tartą dotąd aż się zrumieni i posypujesz nią szparagi ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja zrobiłabym tak
ze śmietaną i mąką oczywiście

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dziś na obiad ma być ryż
opcja z sosem pomidorowym bardzo mi pasuje - dziękuję rozmaryn - też wydaje się ciekawym pomysłem, na pewno wypróbuję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dziś na obiad ma być ryż
mój patentos - Twoje pomysły też świetne, niestety nie ma tych skladników w domu, a zostało mi już za mało czasu by iść do sklepu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kuchareczka mała -> absolutnie się z toba nie zgodzę składnikiem curry jest kurkuma :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taka jedna kucharka
curry, to MIESZANKA wielu przypraw, sa rozne rodzaje curry. jednym z podstwawowych skladnikow curry jest kurkuma.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie do końca jest szafranem, ale jest to tańszy odpowiednik szafranu, ale na pewno nie jest curry, zresztą w necie można sobie o tym poczytać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dziś na obiad ma być ryż
znalazłam jeszcze taki przepis - tylko zastanawiam się czy ryż tutaj ma być ugotowany czy gotuje się na tej patelni... Cebulkę podsmażamy pod przykryciem na teflonie, wcześniej ją solimy, kiedy się lekko podsmażyć, wrzucamy posiekane pomidorki (plus ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego), dodajemy pieprz, przykrywamy i czekamy aż pomidory zmiękną, wtedy je rozgniatamy, jeszcze chwilkę podsmażamy, dodajemy ryż, znowu podsmażamy, do redukcji sosu z pomidorów, dodajemy wodę - 1-2 szklanki, przykrywamy i zostawiamy na ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ryż nie wchłonie prawie całego płynu (i nie będzie prawie dobry), wtedy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na jakieś 30 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dziś na obiad ma być ryż

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale wiecie cuurrrry
i klopsy drobiowe ok tylko zalezy czym doprawila owe klopsy...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dddddooooooooooraaaaaa
Ja robie ryz z warzywami (pieczarki, papryka, cebula, groszek) doprawiam sosem sojowym i imbirem, czasami wbijam jajko, do tego piers z kurczaka pokrojona na male kawalki w ciescie, smazona na glebokim tluszczu, takie ala chinskie danie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość
Dnia 23.04.2009 o 17:46, FRANKAZWARSZAWY napisał:

kurkuma = szafran a nie curry 😛

Kurkumę uzyskuje się z korzenia ostryżu – rośliny z rodziny imbirowatych.

Szafran pozyskuje się z wysuszonych słupków krokusa (Crocus sativus). Roślina ta wyróżnia się charakterystycznym, jasnofioletowym kwiatem, w którego środku mieści się słupek z trzema znamionami. To właśnie z nich pozyskuje się cienkie nitki szafranu w charakterystycznym jasnoczerwonym kolorze z domieszką złotego odcienia.

Mieszanka przypraw curry - wspólnym elementem wielu sproszkowanych mieszanek przyprawowych jest kurkuma, która nadaje curry charakterystyczny żółty kolor. Inne popularne przyprawy wchodzące w skład mieszanki curry to: kolendra, imbir, czosnek, chilli, pieprz, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon i kminek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×