Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama16-latka

Alimenty na 16-letnie dziecko ile ??????

Polecane posty

Gość mama16-latka

Witajcie Mam zamiar założyc sprawe o alimenty na 16-letnie dziecko, ile moge oczekiwac ze dostane ???? Były mąż od 4 lat daje mi 300 zł na syna, wczesniej 250 zł (przez 6 lat), jego dawanie polega na tym ze nie daje mi co miesiac tylko raz na 3-4 miesiace całość. Wydaje mi sie ze to zdecydowanie za mało, jak mu powiedziałam to powiedział ze dołozy mi 50 zł. Co to jest na takie dziecko 350 zł ????, na same bilety wydaje 100 zł. Wszystkie ubrania, byty, ksiażki ja mu kupuje, dentysta, telefon, kino, korepetycje z angielskiego wynosiły 200 zł miesiecznie, miał mi oddac polowe i nic. Powiedzcie czy jest szansa ze jak złoze sprawe to dostane z 500 zł ,i czy moge cofnąc o poł roku ???

Gość mama16-latka
nikt nic nie wie :(

Gość uczona panna
TO tez zalezy od dochodow ex,a ty juz zbieraj paragony bo w sadzie musisz udowodnic wydatki

Gość mama 16-latka
do >>>uczona panna jakie paragony ????? tzn co za ciuchy, książki i jedzenie moze jeszcze, to jest chłopak bardzo duzy i je strasznie duzo, ma 190 cm. Przecież sąd powinien wiedzieć ze takie dziecko nie mozna utrzymac za 600 zł

Gość mama 16-latka
a co do dochodów ex to niestety nie wiem :( wiem ze ma jakas tam firemke ale ma tez kupe długów .Czy kredyty beda liczone w razie czego ?????

Gość MałaMiss
A ile byś chciała tych alimentów?Radzę abyś chcąć np 500 napisała w pozwie 1000zł.Sad zawsze zbija.Najlepiej idż do radcy prawnego

tak jak wyzej ktos napisal wazne sa dochody a nie wiek dziecka ...nawet na roczne mozna dostac 2000 jeli facet zarabia 5000 tak czy inaczej mozesz mu zabrac do 60 % nie wiecej

Wszystko zależy od sądu.Jednak fakt spłacania kredytów przez ojca dziecka będzie prawdopodobnie wzięty pod uwagę. Dziecko ma prawo do życia na poziomie na jakim żyją jego rodzice. 700zł na dziecko to wcale nie tak mało.

Gość Ja na
12 - letnią córkę płacę 1000 i oprócz tego opłacam jej lekcje tenisa i angielskiego, ale nie mam żadnych innych zobowiązań i zarabiam sporo. Sam zadeklarowałem taką sumę i w "nagrodę" mogę mieć dziecko w każdy weekend i przez całe wakacje i ferie. Fajnie. Zawsze razem wyjeżdżamy na jakieś ciekawe wakacje.

Gość okhute
Do 60% zarobków możesz wnieść w pozwie

cofnąć się nie da,ale zaznacz,że nie pomagał systematycznie. Tak 60% to max,co możesz dostać,jak udowodnisz,że tyle potrzeba na leki,potrzeby itp.

Gość ja na 13 letnie
ja na 13 letnie dziecko dostaję 1 000 miesiecznie , zawsze regularnie i sam ojciec dziecka zdeklarował sie do płacenia takiej kwoty

Gość ja na 13 letnie
do tego ojciec kupuje dziecku firmowe prezenty na urodziny, pod choinkę i zabiera na wakacje

pierwszy raz slysze o procentowym przysadzeniu alimentow pod uwage biora mozliwosci zarobkowe i potrzeby maloletniego w razie pytan pisz na maila:)

Gość ROZWIEDZIONA W 05.2009R.
Do sądu musisz przygotować ZESTAWIENIE KOSZTÓW UTRZYMANIA NIEPEŁNOLETNIEGO DZIECKA. SKŁADA SIĄ NA TO: 1. WYŻYWIENIE - oblicz dzienny koszt wyżywienia (soki, napoje, śniadanie, obiad, kolacja, słodycze) np. śniadanie - 2x bułka, masło, wędlina, mleko = 3,50zł II śniadanie do szkoły - jw + soczek = 3,50 obiad - kotlet schabowy, ziemniaki, surówka = 6zł kolacja - kanapki - 3,50 słodycze - 3,50 napoje - herbata, rozcieńczony sok makinowy itp - 2zł RAZEM średni koszt dzienny wynosi 22zł 22 zł x 30 dni = 640zł * nie musisz załaczać paragonów 2. LECZENIE Syn często choruje na infekcje dróg oddechowych. Poniżej podaj daty tych wizyt. Oblicz sobie średni koszt wykupu lekarstw w czasie choroby. Np. 70 zł Wykup pozostałych lekarstw, np. witaminy Szczepienia Dentysta wizyty w prywatnym gabinecie lekarza średni miesięczny koszt leczenia wynosi ok. 200 zł 3. Zakup odzieży i obuwia wypisz jakich ubrań dziecko potrzebuje w sezonie wiosenno-letnim jesienno-zimowym (ile par i jakich butów, ile kurtek, swetrów, spodni, T-shirtów, bluzek z dł. rękawem, dres, piżama, kapcie, skarpetki, majtki) podaj ceny, zsumuj - i w ten sposub obliczysz roczny koszt podziel przez 12 m-cy i wtedy wyjdzie Ci średni miesięczny koszt zakupu odzieży i obuwia - np. 230zł 4. EDUKACJA podaj ile kosztują opłaty za szkołe, komitet, korepetycje, wycieczki, itp średni miesięczny koszt - 200zł 5. 1/2 opłat za mieszkanie, prąd, gaz, RTV, kablówka Wylicz sobie średnią opłatę z całego roku za: mieszkanie i prąd - ponieważ większe sa koszty w sezonie jesienno-zimowym, ze względu na CO. ŚREDNI MIESIECZNY KOSZT 1/2 OPŁAT WYNOSI - 250ZŁ 6. KOSMETYKI PIELĘGNACYJNE, CHEMIA kosmetyki: szampon, mydło, szczoteczka do zębów, pasta do zębów, patyczki do uszu, chusteczki do nosa, krem do twarzy, gąbka, itp (do każdego produktu dodaj cenę x ile zużywa na rok = koszt roczny / 12 m-cy i wyjdzie nam koszt miesięczny fryzjer, grzebień do włosów, przybornik do obcinania paznokci, itp. CHEMIA: proszek do prania, płyn do płukania tkanin itp średni koszt miesięczny wynosi - 120 zł 7. Płyty, gry, książki, przybory do szkoły średni miesięczny koszt wynosi - 150zł 8. WYPOCZYNEK W LATO DZIECKO WYJEŻDZA NA 2 TYG. WAKACJE KOSZT 1.200ZŁ średni koszt miesięczny wynosi 100 zł S U M A KOSZTÓW WYKAZANYCH W PKT. 1-8 WYNOSI: 1.900ZŁ Dopisz jeszcze UZASADNIENIE: - gdzie ojciec dziecka pracuje, jakie ma wykształcenie (chodzi o wykazanie jego możliwości finansowych) - jaki posiada majątek, np. samochód osobowy marki HONDA Civic rocznik 2005. Koszt utrzymania takiego samochodu: ubezpieczenie OC i AC wynosi średnio 1500zł, itp PS. 1. zrób ksero karty zdrowia dziecka, zaswiadczenie od pediatry - ze często choruje 2. zaswiadczenie ze szkoły 3. zbieraj FAKTURY za: lekarstwa, ciuchy, zakup ksiażek, pomocy naukowych itp. Obowiązkowo dołącz oryginalne załaczniki dla Sądu. Umotywuj swoją decyzję o podwyższenie alimentów tym, ze jesli bierzesz zwolnienie lekarskie na dziecko (7 dni), to wynagrodzenie płatne masz nie 100% a 80% z tego tytułu tracisz część pensji np. ok. 180 zł netto. Ja w tym roku w maju otrzymałam alimenty na mojego 3-letniego synka Mikołaja alimenyy w kwocie 700zł Życzę Ci powodzenia. Pa

Gość lusia931
witam bardzo bym prosila o jakis wzor jak napisac pozew i czy w uzasadnieniach moge wypisac to co ROZWIEDZIONA W 05.2009R. czy raczej nie ???? prosze o pomoc

Gość KINGA_K
Spokojnie możesz napisać uzasadnienie utrzymane w stylu ROZWIEDZONEJ 05.2009. Pozdrowienia

Gość jaka nocka
A ja dostaje na 16 letniego syna 50 zl,nie oimylilam sie piecdziesiat zlotych

Gość gość
tzn. jesteś głupia 50 zł alimentów!!!!!

Gość gość
jak mialam 16 lat ucieklam z domu i wiecej nie wrocilam sama se zarabialam no ❤️ www.youtube.com/watch?v=3HVFORyqOI0

Gość gość
Odrazu od glupich. A jaka ojciec nie ma. Ma dlugi. Mozliwosci tez nie ma bo uzasadnil (nie wdaje sie w szczegolu ale sie da tak zrobic). Nic nie ma to jak maja zciagac?

Gość gość
To zależy od zarobków i sytuacji Twojego byłego męża. Jeśli nic on sam nie zarabia to raczej wiele nie wywalczysz.

Gość kkkKaśkaaa
Gdy się rozwodziłam mój mąż nagle został bezrobotnym.Przyznano mi 300zł alimentów. Bezrobotnym był jakieś 15 lat. Nie tylko nie łożył na utrzymanie dziecka, ale też nie utrzymywał kontaktów z dzieckiem. Dziś gorzko tego żałuje, bo niestety dług trzeba spłacić wraz z odsetkami. Do tego wniosłam o podwyżkę alimentów na 1200zł .

Gość gość
Gorzko to można żałować jakichkolwiek bliższych kontaktów z kobietami...żaden sex nie wynagrodzi lat mękolenia i hormonalnych fochów...nie sposób się zaprzyjaźnić , No bo jak się przyjaźnić ze żmiją, najwyżej z pieniędzy wycycka i puści w skarpetkach, taka owaka...przebzykać można, czemu nie, ale żadnych serdecznych relacji, bo każdy dobry gest będzie wykorzystany przeciwko facetowi! Generalnie szerokim łukiem obchodzić!:)