Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grzybica

Co to znaczy suplement diety?

Polecane posty

Gość grzybica

na niektorych tabletkach pisze ze supelment diety, co to znaczy? albo tez pisze ze nie moga byc stosowane jako suplement diety

Gość uzupełniacz
to znaczy, że dany preparat może być uzupełnieniem

Gość słownik sie kłania
no cóż takie to mamy teraz czasy, że większość ludzi nawet nie potrafi skorzystać ze słownika języka polskiego, co rodzi wtórny analfabetyzm Suplement diety - dodatek, uzupełnienie diety. Są to poszczególne składniki żywności, substancje dodatkowe, gotowe produkty spożywcze oraz tabletki, kapsułki, proszki lub płyny, których spożycie, w uzupełnieniu zwykłej diety, przynosi dodatkowe korzyści zdrowotne. Suplementy dostarczają w skoncentrowanej formie składniki odżywcze lub inne substancje o działaniu żywieniowym lub fizjologicznym. Ich stosowanie sprzyja uzupełnieniu codziennej diety deficytowej w niektóre składniki mineralne czy witaminy. Suplementy zazwyczaj produkowane są i wprowadzane do obrotu w formie umozliwiającej dawkowanie, co w połączeniu z często spotykaną ich sprzedażą za pośrednictwem aptek może sugerować ich związek z lekami. Jednak w Unii Europejskiej suplementy diety nie były i nie są traktowane jak leki. W Polsce suplementy diety dopuszcza do obrotu Główny Inspektor Sanitarny i podległe mu urzędy (a nie Główny Inspektor Farmaceutyczny lub Urząd Rejestracji Leków i Produktów Biobójczych). Istnieje bliski związek pomiędzy zdrowiem człowieka, długością i jakością jego życia, a charakterystyką jego odżywiania się. Do normalnego funkcjonowania komórek organizmu niezbędnych jest wiele mikroskładników, których część może być dostarczana w postaci suplementów diety. Przepisy różnych państw i organizacji w rozmaity sposób traktują suplementy diety, uznając je bądź za żywność, bądź za leki. Zbiór międzynarodowych norm żywnościowych Codex Alimentarius uznaje suplementy diety zawierające witaminy i mikroelementy za żywność. Od 31 lipca 2003 państwa Unii Europejskiej zobowiązane są do dostosowania ustawodawstwa krajowego do prawa unijnego, które określa, które witaminy i składniki mineralne mogą być stosowane do produkcji suplementów, a także w jakiej postaci i formie można te suplementy wytwarzać. Komisja Europejska normuje ilość dozwolonych w produkcji suplementów witamin i składników mineralnych, co ma służyć unifikacji norm dotyczących znakowania suplementów w poszczególnych krajach.

Gość Greg_32
Po co mi słownik jak mam internet i zawsze mogę zapytać się jak coś nie wiem. Aty taka mądrą i wszystko wiedzącą od urodzenie jesteś???

Gość Greg_32
Zawsze na google szukam jak coś nie wiem i trafiłem między innymi na te stronkę.

Gość no fajnie
no tak po co slownik, encyklopedia, zawsze możesz zapytac tutaj i co z tego, skąd pewnośc, że otrzymasz własciwą odpowiedź ????????

Gość azja tuhajbejowicz
suplement diety to znaczy ze mozesz jesc tabletki zamiast jedzenia

Gość ewia102
no cóż takie to mamy teraz czasy, że większość ludzi nawet nie potrafi skorzystać ze słownika języka polskiego, co rodzi wtórny analfabetyzm pfff............ co za komentarz, po to sa chyba takie stronki aby z nich korzystać

Gość Greg_32
no fajnie no tak po co slownik, encyklopedia, zawsze możesz zapytac tutaj i co z tego, skąd pewnośc, że otrzymasz własciwą odpowiedź ???????? a z tad ta pewnosc ze przegladam wszystkie jakie wyszukam na Google no chyba ze na wszystikch pisza nie prawdziwe teksty!!!

Gość Greg_32
ewia102 (ewelina344@buziaczek.pl) no cóż takie to mamy teraz czasy, że większość ludzi nawet nie potrafi skorzystać ze słownika języka polskiego, co rodzi wtórny analfabetyzm pfff............ co za komentarz, po to sa chyba takie stronki aby z nich korzystać no co zly komentarz, po co kupowac slowniki czy inne ksiazki jak mam internet.

Jak sama nazwa wskazuje suplement to jakiś dodatek lub uzupełnienie. W przypadku diety najczęściej są to witaminy, bo tego najbardziej nam zaczyba brakować w okresie, kiedy poddajemy się jakiejś diecie. Takie informacje można uzyskać dosłownie w każdym słowniku, albo na stronach gdzie oferuje się suplementy.

Suplement diety to oczywiście coś co uzupełnia dietę. Suplementy stosuje się zazwyczaj kiedy mamy rozpisaną dietę i dzięki temu obliczyć możemy ile czego spożywamy i ile czego nam brakuje. Suplementy uzupełniają te braki. Suplementy stosują najczęściej sportowcy lub zwykli ludzie, którzy muszą trzymać odpowiednią dietę. Suplementy mogą występować w różnej formie, choć najczęściej są to kapsułki. Ja stosuję na przykład ekstrakt z zielonej herbaty: http://twoje-odzywki.pl/olimp_zielona_herbata-p-1551-36-36.html Polecam wszystkim!

Gość gość
Ale pouczająca dyskusja. Gdy ktoś czegoś nie wie i się pyta, to jeżeli wiesz to napisz a nie komentuj . Trochę młodzieży kultury. Nie po to jest internet aby komuś dokopaś tylko grzecznie odpowiedzieć. Jak nie chcesz to przemilcz. Przepraszam za włączenie się do dyskusji, ale w takie formie to mnie wkurza. Cześć

Gość gość
tak jak już ktoś napisał. Wspomaga to nasze działania w kierunku np odchudzania, zdobycia masy mięsniowej itd. jeśli chodzi o suplementacje odchudzająco to np koktajle limvena które teraz stosuje do całego programu limvena. to są suplementy.

Gość gość
te diety wasze to wygladaja tak ze jecie w jeden dzien tyle co ja w tydzien 333 www.youtube.com/watch?v=5DQzoWLDm7w