Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawaaaaaa

wiatraki prądotwórcze

Polecane posty

Gość ciekawaaaaaa

Pytanko conajmniej dziwne na kobiecym forum ale iteresuje mnie cena takiego wiatraka :p wiec jesli ktos sie orientuje... czekam na odp

Gość 01010110
cena zalezy od mocy;)

Gość poszukaj w googlach...
jest strona z wiatrakami ( wiem głupio brzmi )

Gość ciekawaaaaaa
a tak w jakich granicach sie waha

Gość ciekawaaaaaa
szukalam cen nie bylo... za to piekne obrazki :P

nie mam wiatraka : ) ale jak przyczepić do wiatraka zabawki silniczek i postawić za oknem to też będzie dawał prąd. (silnik musi być prądu stałego)

Gość 01010110
a ile kosztuje samochód?;)

Gość ciekawaaaaaa
hahaha ale mi chodzi o taki duuuuuzy wiatrak no chyba ktos tu nie jest w temacie :P

Gość
kup sobie generator :)

Gość 01010110
no dobra, widze ze slowo "moc" ci wiele nie mowi;) wiec zdradz chociaz czy chcesz zasilac jeden domek czy cale osiedla;)

Gość ciekawaaaaaa
tak tylko ze ta turbina wiatrowa to na potrzeby domowe a mi chodzi o takie wiatraki, ktore wytwarzaja prad dla elektrowni na sprzedaz od indywidyalnego klienta

Pamiętaj że wiatrak również stoi...tzn nie kręci się i to cały jego urok chyba że mieszkasz na pomorzu bo tam to wieje od morza albo do morza.

Gość ciekawaaaaaa
moze sie nie wyrazam z byt jasno (wiadomo kobieta ze mnie) :p ale pojawiaja sie takie wiatraki u osob prywatnych (oczywiscie nie w miescie)

Gość ciekawaaaaaa
mi ten wiatrak w celach gospodarczych potrzebny a nie do ozdoby :P elaktrownia zdaje sie placi z tak wytworzony prad

Gość ciekawaaaaaa
no tak w sumnie mi o cos takiego chodzilo... tylko ta cena... troche drogi :P

Gość 01010110
pojawiaja sie ale albo sa to takie przydomowe wiatraki jak ten z linku albo cale "farmy" wiatraków.. czyli inwestycja wielomilionowa... nawet pojedynczy wiatrak ktory wytworzy tyle pradu zeby mozna bylo sprzedawac to kilkaset tys. i zanim sie zwroci minie wiele lat

aby "sprzedawać prąd" trzeba po pierwsze mieć zgodę elektrowni co wcale takie łatwe nie jest a po drugie potrzebny jest także bardzo dobry generator bo prąd musi być synchronizowany z siecią energetyczną co jest bardzo kłopotliwe i pewnie niezbyt tanie. Jako właściciel elektrowni też miałbym opory przed takimi umowami bo albo wiatrak się kreci i daje sporą moc albo stoi i mamy lukę i tak źle i tak niedobrze . prąd to nie cukierki w słoiku się nie da przechować.

Gość ciekawaaaaaa
orientuje sie ktos czy sa do tego jakies doplaty np z UE bo z kredyty to chyba bym sie do 5 pokolenia nie wyplacila :P :P :P

dopłaty na pewno sa , unia promuje takie formy pozyskiwania energii ;) szczególnie wiatrowej ( farmy wiatrowe na bałtyku itp) a z tego co gdzieś wyczytałem to elektrownia ma obowiązek kupić od ciebie taki prąd, a opory to moga mieć jedyni na sieci :p :classic_cool:

Gość ciekawaaaaaa
no nie wiem... ludzie jakos w to inwestuja maja zazwyczaj po 2 a ten prad to chyba elektrownia od nich bierze i placi im . Nie jest wcale na ich potrzeby

prędzej informacje były by na forum dla elektryków czy coś w tym stylu musiałby wypowiedzieć się pracownik elektrowni.

Gość 01010110
sieci elektryczne maja obowiazek przyjac kazda ilosc pradu wyprodukowanego ze źródeł odnawialnych🖐️

Gość ciekawaaaaaa
no wlasnie elektrownia kupuje... to sie chyba oplaca skoro ludzie stawiaja wiatraki, ktore sa takie drogie - w koncu kredyt musza za cos splacic

Gość ciekawaaaaaa
to jak z ta cena wie ktos gdzie mam konkretnie szukac - takiego bardziej przystepnego:P

pomysł na biznes jest dobry biorac pod uwagę to ,że Polska zobowiązała się do zwiększania procentowego udziału energii odnawialnej w bilansie energetycznym. ale ma to tylko sens na pomorzu , tam najsilniej wieje ,musisz zebrać dużo informacji na ten temat :p. dodatkowo biurokracja , koncesje itp ;o

Gość ciekawaaaaaa
....

Gość 01010110
moim zdaniem ciekawszym pomyslem jest budowa małej elektrowni wodnej, mozna wykorzystac zabudowania dawnego młyna wodnego, w wielu wioskach istnieja i niszczeja takie obiekty..