Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawaaaaaa

wiatraki prądotwórcze

Polecane posty

Gość 01010110
te, google, ty myslisz ze to jakis felerny prad do sieci trafia jak taki wiatraczek sie wolniej kreci? :D:o:o

Gość już spiesze sie bronić
każdy kto wie jak działa prądnica a tym bardziej wdział jak działa wiatrak będzie wiedział o czym mówię ... Pomysł z elektrownią wodną jest rzeczywiście bardzo trafiony i zdecydowanie lepszy.

Uważam że przymus zakupu energii odnawialnej to głupota , bo wszystko należy robić z głową , możliwe że na pomorzu taki wiatrak nie miałby przestojów w oddawaniu energii,ale w innym wypadku to naprawdę duży kłopot dla elektrowni (kupującej choć to nie problem autorki tematu ).

Gość 01001010
tyle ze poza sama turbina stosuje sie rozne transformatory;) jesli gdzies słabiej wieje to taki wiatrak generuje mniej pradu a tym samym mniejszy zarobek dla wlasciciela a wiec wszystko jest logiczne;)

Jak już to przekształtnik / falownik ale mniejsza o to , wahania mocy to jednak kłopot ale nie dla Autorki . Najważniejsze pytanie czy się opłaca ? znalazłem coś takiego : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic660309.html teoretyczny zwrot inwestycji około 8-10lat.

Gość olenen
jaka cena wiatraka - nie wiem. wiem, że np w windvest można inwestować chyba po 100 tys i 50 tys złotych.