Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam pytanie antykoncepcja

antykoncepcja

Polecane posty

mam pytanie może troche dziwne dla niektorych ale pprosze o odp. :) mam 18 lat planuje rozpocząc wspolzycie i czy takze uwazacie ze powinnam sie udac do ginekologa czy wystraczy poprostu prezerwatywa? :)

Gość zdecydowanie idz
do ginekologa i zacznij brać tabsy- to pozwoli w pełni cieszyć się Wam sobą gdy bedziecie razem:) inna sprawa to to czy stać Cię na comiesieczny wydatek? jstes młodziutka więć nie radze na tych srodkach oszczedzac.

Gość Kin..
tzn. że jeszcze nigdy nie byłaś u ginekologa ;>?? w takim razie napewno powinnaś pójść a prezerwatywa powinna wystaczyć jak na 1 raz :D

nie koniecznie myslalam o tabsach własnie mysle ze gin mi wszystko podopwie jak i co :P

a czy gin dobierze mi wielkość prezerwatywy, czy najpierw powinnam iśc na pomiar do krawcowej?

dzięki :) wole zapytać zawsze, nie jestem jakos szczególnie doświadczona, a chce sie jakos przygotowac do tego :D

Witam, Mam pytanko od 6 dni spożnia mi sie okres, a od wczoraj mam takie dziwnie brunatno-czerwone sluzowate plamienie. Biore tabletki anty, ale zapomnialam wziasc dwóch, pierwszej chyba w pierwszym tygodniu drugiej pare dni pozniej. robilam test plytkowy ale wyszedł negatywny, Czy moge byc w takim przypadku w ciazy??? ostatnio jestem zmeczona i drazliwa, ale nie mam zadnych objawow ze strony ukladu pokarmowego czy piersi.

witam mam pytanie... Mam 16 lat Wiem moze jestm za mloda ale chcialabym zaczac brac tabletki antykoncepcyjne czy ginekolog przepisze mi je w tak mlodym wieku??

blondi, raczej wątpię, ponieważ Twój układ hormonalny nie działa jeszcze stabilnie, więc trudno też dobrze dobrać dla Ciebie hormony do p. wyżej - tabletki antykoncepcyjne to nie witamina c, że jak sobie nie wieźmiesz, to nic sie nie dzieje - to są hormony, które mają wpływ na funkcjonowanie całego ogranizmu! to musi działać jak w zegarku! a Ty sobie zapominasz raz, drugi, no zmiłuj się! a potem jeszcze powiedz, że brałas pigułki i zaszłaś w ciążę!!!

Gość paulinapaulina
zgadzam się z poprzednim postem. tabletki antykoncepcyjne wpływają na równowagę całego organizmu. nie jest prawdą, że są całkowicie bezpieczne. nie mówi się o tym, ale znacząco podnoszą ryzyko wystąpienia udaru mózgu. nawet kilkaset razy! (wg statystyk). do tego w tym wieku często dochodzi spożycie alkoholu, co również podnosi ryzyko udaru. są ciemne strony i nie ma co się z tym spieszyć.

Szkoda by tak młody organizm faszerował się hormonami, nie pozostaje on obojętny ,myślę, że kazda kobieta przyjmująca pigułki o tym wie, zatem nie radźcie 18-latce takich metod. Warto przejść się do ginekologa by sprawdził, czy wszystko jest OK z Twoim organizmem, czy nie ma np.nadżerki, stanu zapalnego itp. Natomiast polecam kondom: prawidłowo użyty ma bardzo wysoką skuteczność, ale to już leży we wprawie partnera. Warto być JUZ ZAOPATRZONYM w pigułkę "po" (na receptę), na wszelki wypadek gdyby gumka pękla. Warto też stosować gumki z nonoxynolem -jest to substancja plemnikobójcza, która na pewno pomoże w wyniku jakichś mechanicznych ,drobnych uszkodzeń . z czasem dojdziecie do wprawy, sama używałam wiele lat tylko prezerwatywy, znow jej używam i polecam, żadnej ingerencji w organizm, spadku libido itd., można cieszyć się bliskością :)

Hej Dziewczyny mam do Was kilka pytan; 1. Od kiedy tabletki anty chronia jezeli nie wzielo sie ich pierwszego dnia okresu?? 2. Skad mam wiedziec czy dostalam okres w przerwie miedzy tabletkami skoro caly czas plamie?? 3.Jak mam pojsc do gina na badanie i kolejne tabletki skoro plamie.. prosze odpowiedzcie ;) pozdrowionka :*

Gość jsdlfjdsfjfj
Już trzeci dzień nie biorę tego świństwa, wiem że jeszcze trochę potrwa zanim mój organizm się tego pozbędzie, ale do tych dziewczyn powyżej nie bierzcie tego bo nie warto. Przez 3 lata brałam 4 różne tab. Przy każdych libido spada, puchnie się od nich, a najgorzej jest po dłuższym okresie u mnie zaczęły się bóle w łydkach czyli początki zakrzepicy... moja koleżanka to samo (2 lata brała). Do tego jeszcze po tych tabletkach jest się jakby inną osobą i wiele dziewczyn tak mi mówiło- są bardziej drażliwe, skore do kłótni, płaczu i wahań nastrojów. Nigdy więcej. teraz kupuje lady compact plus gumki i koniec z truciem się. wolę się pilnować i czasem zrezygnować z seksu niż chorować później od tabletek.

jak sie ma skłonności (spowodowane przez 100 różnych niedomagań organizmu) do zagęszczania krwi, to ni epowinno się przyjmować pigułek\każdy ginekolog ci to powie - dobry oczywiście brałam i biorę hormony od 24 rż., mam 39 i wszystko z moimi żyłami i cała resztą jest w porządku trzeba dbać o swoje zdrowie, badać się, chodzić do dobrych lekarzy - wtedy nic złego sie nie dzieje jeśli lekceważymi zalecenia, nei zwracamy uwagi na przeciwwskazania i wskazania, bierzemy co chcemy i jak chcemy - to takie skutki mamy, jak powyżej myślec trochę trzeba, uczyc się o sobie, a nie czerpac wiedzę od kiepskich lekarzy i kolorowych gazetek dla pań domu

Gość jsdlfjdsfjfj
u lekarza to ja jestem raz w miesiącu i na bieżąco robię badania. Nim wzięłam pierwsza tabletkę z moją krzepliwością było wszystko ok. zmieniło się to niedawno odczuwałam bóle i dostałam kolejne skierowanie na badanie krwi gdzie wyszły zmiany w krzepliwości. tobie może nic nie być, ale w ulotce wyraźnie pisze jakie mogą być skutki nieporządne i nie maja one nic wspólnego z tym że na coś tam chorowało się wcześniej.. o to właśnie chodzi że te tabletki często powodują skutki uboczne w co sama nie wierzyłam póki sie nie przekonałam. Też byłam ich wielka zwolenniczką.

no wiec wszystko ok, skoro od razu dowiedziałaś się, że krzepliwość ci podskoczyła, odstawiasz pigułki, stosujesz inną metodę i wszystko wraca do normy, tak?

Gość Kamil1979
Posiadam Tabletki Antykoncepcyjne więcej info na gg 10584305