Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 nag艂贸wek

odmienia膰 czy nie?

Polecane posty

Go艣膰 nag艂贸wek

kudre, cz臋s膰 nazwisk odmieni艂am, cz臋sc nie, bo mnie narzeczony zbi艂 z tropu, 偶e odmienione dziwnie brzmi膮; teraz mi jeszcze zostalo jedno i nie wiem co robi膰; Wiem 偶e jest: X P臋kala Wpisa膰 zapraszamy 'X i Y P臋kala' czy 'X i Y P臋kal贸w'?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 odmien
kasie i mirka pekala-wedlug mnie pekalow nawet jesli poprawnie to jakos glupio brzmi

Udost臋pnij ten post

mialam podobnej trudnosci nazwisko na -ska i odmienilam bo tak znalazlam ze sie odmienia.potem zadzwonilam i sie upewnilam czy ich nazwisko sie odmienia,powiedzieli ze nie i chca zeby nie odmieniac :) wiec zostalo nieodmienione :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nag艂贸wek
chyba nie odmieni臋, chocia偶 kurcze ludzie cz臋sto m贸wi膮, ze si臋 nie odmienia nawet jak powinno si臋 odmienic, bo po prostu nie znaj膮 polskiej ortografii.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 taka jedna studentka ...
Wybaczcie, ale wasz臋 podoba si臋 - nie podoba si臋 nie ma tu nic do rzeczy. Zasady polskiej gramatyki i ortografii s膮 arbitralne i nie podlegaj膮 dyskusji. Przyje艂o si臋 w naszym j臋zyku, i偶 nale偶y odmienia膰 wszytskie nazwiska, wyj膮tk贸w jest ma艂o. Wasza nieudolno艣膰 w owej dziedzinie nie mo偶e by膰 przyczyn膮, 偶e zostawicie niepoprawne formy w zaproszeniu (!). P臋kal贸w jest jak nabrdziej normaln膮, poprawn膮 form膮. Osobi艣cie te偶 nie uwa偶am 偶eby moje nazwisko zyskiwa艂o przy odmianie, ale nie mog臋 powiedzie膰 \"nie podoba mi si臋, nie odmieniam\". Apeluj臋 bo widzia艂am ju偶 dzisiaj temat, gdzie dziewcz臋 nie umia艂o odmieni膰 imion - lito艣ci, jeste艣cie doros艂ymi, wykszta艂conymi kobietami (ju偶 na poziomie skzo艂y podstawowej zdoby艂y艣cie stosown膮 wiedz臋 z zakresu fleksji).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nag艂贸wek
w艂a艣nie dlatego mam taki problem, bo ja wiem ze powinno sieodmienia膰, a z drugiej strony nie mam za bardo ochoty t艂umaczyc gosciom, 偶e odmieni艂am, bo przeciez blee, blee, blee.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kaja_aa_aa
a jak odmienic nazwisko czerewacz? Albo Chomko i jeszcze Borkoskie Anna i Kazimierz Czerewacz Jolanta i Witold Chomko Maja i Miko艂aj Borkoskie?

Udost臋pnij ten post

ja pisz臋 w formie Katarzyn臋 i Marka Wi艣niewskich Monik臋 i Piotra Pasek, Kowal, Ibek

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Czerwaczow. Chomkow..itd

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kaataarynkaa
odmienia si臋

Udost臋pnij ten post

No ale w kwestia poprawno艣ci jest jednoznaczna - nazwiska si臋 j臋zyku polskim odmieniaj膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a pania krysie i pana zbyszka
kie艂basow czy kielbasa? moim zdaniem to 2 lepiej brzmi

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dfgfg
Ja mimo wszystko bede odmieniala.

Udost臋pnij ten post

ja te偶 odmianialam , choc troch臋 mnie nurtuje czy dobrze. Wiem ze nie wszyscy lubia swoje nazwiska w odmienionej wersji. Ale z dwojga zlego wybralam wersj臋 poprawn膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja sobie takie cos pozwolilam
no dobra a ajk ktos ma obrazliwe nazwiska to trzeba je odmieniac? znam np takie cap, peciukonis to co mam zaprosic cap贸w i pecikonis贸w?

Udost臋pnij ten post

A co jest obra藕liwego w nazwisku Peciukonis?? Te偶 jestem za tym 偶eby odmienia膰, na szcz臋艣cie zdecydowana wi臋kszo艣膰 nazwisk w rodzinie jest do艣膰 tradycyjna, z ko艅c贸wkami -ski, -cki, wi臋c nie by艂o problemu. Odmieni艂am te偶 nazwisko przyjaciela kt贸ry nazywa si臋 Stra偶- on jedyny stwierdzi艂 偶e si臋 nie odmienia, ale ura偶ony tym nie by艂 w najmniejszym stopniu :) Te偶 uwa偶am 偶e to nie w艂a艣ciciel nazwiska decyduje o tym czy si臋 odmienia czy nie, to po prostu zasady poprawnej polszczyzny, a staram si臋 przynajmniej pisa膰 i m贸wi膰 poprawnie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jasne 偶e odmienia膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 g.agatka
taka jedna studentka ma racj臋 - jesli chcecie, zeby by艂o poprawnie - nale偶y odmienia膰, bo tak sie w j臋zyku polskim robi Oczywiscie mozecie zostawic nieodmienione - nikt za to do wiezienia nie p贸jdzie. Tyle, ze bedzie to niepoprawne gramatycznie. Tak samo niepoprawne, jak tekst "Kali i Mea mie膰 zaszczytu zaprosi膰 szanowna pa艅stwem Janin膮 i Grzegorzu Kowalskimi Jesli si臋 chce unikn膮膰 odmieniania, trzeba inaczej sformu艂owac tekst zaproszenia. Tak, 偶eby nazwiska mia艂y wystepowac tam w mianowniku

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 g.agatka
Potrafi臋 zrozumie膰, 偶e dla kogos odmienienie jakiegos nietypowego nazwiska jest trudne i dlatego albo zrobi b艂膮d w odmianie, albo zostawi nieodmienione. Ale takie nazwisko jak Peka艂a nie jest zbyt problematyczne. A jeszcze mniej problematyczne jest moje, typowo polskie nazwisko z ko艅c贸wk膮 "ska". Wiec jak widze na zaproszeniu "zaprosic Juli臋 i Grzegorza Kowalski" , to mysle sobie - analfabeta

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 xxxx....
kowalskich ma byc? a jak ktos ma Mantos?? to Mantosow?? a solarz- solarzow? ehh

Udost臋pnij ten post