Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuśka kasiula

temat przedszkola

Polecane posty

Gość mamuśka kasiula

Czy slyszalyscie cos o tym, ze w tym roku weszla(lub wejdzie) ustawa ze wszystkie 5-latki musza zostac przyjete do przedszkola?Ze jesli teraz sie nie dostali to bodajże 17 maja maja zostac przyjete ze wzgledu na zwolnienie sie miejsc czy cos takiego?? W gazecie czytalam, ktos cos jeszcze wie na ten temat?? I drugie pytanie: jesli moja corka rocznikowo ma 5 lat a sie nie dostanie do przedszkola i nie bedzie w tym roku chodzic tam to czy mimo wszystko moze juz od przyszlego roku jako 6-latka pojsc do szkoly do I klasy?? Czy wczesniej obowiazkowo musi chociaz rok uczeszczac do przedszkola czy zerowki. Jak to jest?? Kto wie???? KTo mi odpowie???? bardzo prosze

Gość a kto skasował mój
przeciez dopiero od 2012 ma być wprowadz. I klasa od 6 lat co do przedszola to tez słyszałam, że ma byc drugi nabór ale to w tych przedszkolach w których są wolne miejsca

Gość mamuśka kasiula
No co wy?? A w przedszkolu corki mojej znajomej juz sie zapisuje, czy 6 letnie dziecko rodzic zostawia w przedszkolu czy decyduje sie poslac do szkoly, juz od tego wrzesnia

Gość mamuśko Kasiulo
na pewno jeśli Twoje dziecko nie odbędzie co najmniej rocznego przygotowania w przedszkolu czy w szkole czyli grupy "zarówki" to nie będzie miało mozliwości pójścia do pierwszej klasy szkoły podstawowej. na dzień dzisiejszy owszem, dziecko może iśc do szkoły w wieku 5 lat, ale musi się zgodzic na to dyrekacja i dziecko musiało wcześniej chodzic do przedszkola. na dzień dzisiejszy rodzice grup dzieci pięcioletnich - w tym roku kończących 6 lat maja szeroki wachlarz możliwości: - mogą zostawic dziecko w przedszkolu w grupie zerówkowej -mogą wybrac oddział zerówkowy w szkole (tu zupełnie bezpłatnie, częśc rodziców decyduje się na to ze względu właśnie na koszty i wygodę - bo w danej podstawowce mają już dziecko i jest im wygodniej) - mogą posła dziecko do pierwszej klasy szkoły podstawowej pod warunkiem zgody dyrekcji i po uprzednim uczęszczaniu przez dziecko rok do przedszkola. Podobno ma byc tak, że dzieci z rocznika 2006 będą pierwszym rocznikiem, który rozpocznie edukację w szkole w klasie pierwszej kończąc 6 lat. czyli w 2012 roku. i od tego momentu pobyt w szkole będzie rozpoczynał się wcześniej.

Gość mamuśka kasiula
no to ja juz zglupialam... no mowie ze wprzedszkolu corki znajomej juz sie sklada deklaracje czy w tym roku rodzic daje dziecko do zerowki czy juz do szkoly. A jesli moja corka chodzila do przedszkola ale tylko od wrzesnia do kwietnia majac 3 lata (do pierwszej grupy) to moze tez sie starac o przyjecie do szkoly majac 6 lat bez pozniejszego juz chodzenia do przedszkola czy zerowki???

Gość tak słyszałam
to prawda, wszystkie 5 latki musza byc przyjete

Gość mamuśko Kasiulo
Musi odbyc roczne przygotowanie przed pójściem do pierwszej klasy - tzw zerówkę lub grupę pięciolatków. a co do przypadku Twojej koleżanki - opisałam jaki wybor mają rodzice obecnych pięcio-sześciolatków i dlatego musieli złożyc deklaracje, gdzie ich dziecko będzie dalej uczęszczac. bo mogą zdecydowac o tym, ze dziecko będzie robic zerówke w szkole albo że starają się o przyjęcie do pierwszej klasy. ALE ten wybór nie dotyczy Ciebie! Twoje dziecko będzie mogło we wrześniu roku kelndarzowego, w którym skończy szesc lat pójśc albo do szkoły do zerówki albo do przedszkola do zerówki. Jeśli odbędzie roczne przyugotowanie przedszkolne to będziesz mogła równiez próbowac posłac je do pierwszej klasy. póki co mozesz tylko posłac je do przedszkola.

Gość mamuśko Kasiulo
a z obowiązkiem ciążącym na przedszkolu nie do końca jest tak, że MUSZĄ przyjąc wszystkie pięciolatki. niby muszą, ale może okazac się tak, ze nie przyjmą do placówki, w której chcesz, żeby dziecko chodziło, tylkko mogą wyznaczyc inna. Przedszkole niby musi, ale tak, jak pisałam wczesniej nie zawsze są możliwości organizacyjno - administarcyjne aby przyjac okreslona ilośc dzieci do przedszkola. w moim przedszkolu wygląda to tak, że dla pięciolatków zwolni się określona ilośc miejsc i tylko tyle przyjmą. więcej nie da rady bo: nie ma sal, nie ma nauczycielek. O ile kadre uzupełnic można, o tyle przedszkola nie da się nagłym cudem rozbudowac.

Gość mamuśko Kasiulo
jak masz jeszcze jakies pytania to pisz - siedze w temacie, bo pracuje w przedszkolu i pracuję akurat z pięcio,sześciolatkami :)

Gość mamuśka kasiula
och, fajnie ze trafilam na ciebie. To jeszcze jedno. Moja cora sie nie dostala do przedszkola teraz i nic nie bylo wywieszone napisane o tym niby obowiazku przyjecia 5 latkow. To co ja mam zrobic?? czekac na ten 17 maja i wtedy cos wywiesza co i jak???Bo w mojej okolicy jest tylko 1 przedszkole, nie mam mozliwosci zapisania dziecka do innego

Gość mamuśko Kasiulo
musisz czekac, moze niektóre z tych dzieci, które się dostały nie zadeklarują checi uczeszczania do przedszkola i zwolnia się miejsca. poza tym mozesz czekac na wrzesień - wtedy tez mogą jakies dzieci zrezygnowac. jeśli jest tylko jedno przedszkole to moze byc kłopot, bo przeciez przy rekrutacji są poszczególne sytuacje nadające pierwszeństwo w przyjeciu do placowki. u nas pierwszeństwo mają: - dzieci samotnych matek - dzieci obojga rodziców pracujacych. Jak widzisz - niby obowiązke jest, ale wcale nie musza przyjac. może się okzac ze wskażą ci inne przedszkole, do którego bedziesz mogla wysłac dziecko. niestety, nwet nieraz mimo checi dyrekcji nie ma warunkow na przyjecie kolejnych dzieci, a przeciez nikt nie wywali tych, które juz w przedszkolu są. u nas bedzie w sumie około 25 miejsc dla pięciolatków i 25 dla maluchów (bo tworza nowa grupę). Więcej nie przyjmą mimo obowiązku. I nie do końca jest tak, że pięciolatki maja pierwszeństwo przed 3 latkami, bo co? przyjmą np 35 pięciolatkow i 15 maluchów? nie da rady, bo nie ma jak tego potem podzielic. niestey - pozostaje Ci tylko czekanie i ewentualnie wizyta u dyrekcji z pytaniem co dalej.

Gość mamuśka kasiula
ok dziekuje ci bardzo na info. To sie podowiaduje osobiscie w przedszkolu.pozdrawiam.