Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawska jaaa

Dziedziczenie- genetyka. PYTANIA

Polecane posty

Gość ciekawska jaaa

Mam takie pytanie, jak to jest z dziedziczenie np koloru wlosow? Wiadomo ze blond sa recesywne czyli zalozmy Corka ktora jest brunetka ma blond wlosa mame i czy wtedy ma w sobie tylko brazowe ze tak powiem geny oba dominujace czy moze miec brazowy gen dominujacy i blond recesywny? Teraz jezeli ta corka robi sobie dziecko z blondynem to dziecko moze byc blond? Jezeli recesywny gen ojca polaczy sie z recesywnym matki? Czy to nie mozliwe? Czy tylko dominujace geny sie lacza i nie ma mozliwosci zeby dziecko brunetki i blondyna bylo blond? Kto mi to wytlumaczy?GEnetyke mialam dawno i jak widac niewiele z niej pamietam :P

Gość smells like 90 *
zadaj mi to pytanie jutro rano, to może Ci odpowiem 🖐️

Gość ciekawska jaaa
dzisiaj sprobuj ;p

"Corka ktora jest brunetka ma blond wlosa mame i czy wtedy ma w sobie tylko brazowe ze tak powiem geny oba dominujace czy moze miec brazowy gen dominujacy i blond recesywny?" Córka brunetka mając blond matkę musi mieć jeden blond recesywny i jeden ciemny dominujący. 🖐️ Ponieważ matka mając dwa recesywne blond musi przekazać jeden z nich. 🖐️ "Teraz jezeli ta corka robi sobie dziecko z blondynem to dziecko moze byc blond? Jezeli recesywny gen ojca polaczy sie z recesywnym matki? Czy to nie mozliwe? Czy tylko dominujace geny sie lacza i nie ma mozliwosci zeby dziecko brunetki i blondyna bylo blond? Kto mi to wytlumaczy?GEnetyke mialam dawno i jak widac niewiele z niej pamietam " Owszem może jezeli jej recesywny blond połączy się z dowolnym recesywnym parntera blondyna. 50% szans. 🖐️

Gość Poznanianka...
moi rodzice oboje mają ciemne włosy a ja mam blond

Gość ciekawska jaaa
Lubie zabawiac sie niedogolonymi jadrami mojego wuja Romana.

Gość smells like 90 *
Aa*aa daje naam 50% aa (blondyny) i 50% Aa (brunety czy jaki tam inny kolor)

Ze skóra nie wiem, jak jest. Czy można tu pisać o receysywnym genie czy nie. Moim zdaniem za to akurat odpowiada kilka genów, gdyż inaczej z mieszanego powstawałoby albo białe albo czarne dziecko w zależności od tego która cecha by laby dominująca. 🖐️ Może on jest piegowaty tylko nie widać. :D " moi rodzice oboje mają ciemne włosy a ja mam blond" Wystarczy, że każde z nich ma recysywny blond i akurat te otrzymałaś od obojga. 🖐️

Gość wiara jest taaaki mądry
kocham Cie :):*

bazienka - Ciebie lubie a kocham tylko wiare 🖐️

Gość smells like 90 *
brązowołosy ojciec może być też homozygotą dominującą Wtedy jeśli matka jest blondynką to dzieciak musi mieć brązowy kolor włosów AA*aa 100% Aa- brazowe

buzi kochanie :*

Gość smells like 90 *
bb+Bb lub bb+BB :P

Gość ciekawska jaaa
poszlam aie umyc a tu tyle odpowiedzi i podszywow :P dzieki za odpowiedzi

Gość ciekawska jaaa
i jeszcze jedno. moja mama ma zielone oczy ojciec niebieskie. ja mam zielone wiec moge miec w sobie niebieski i zielony gen lub tylko zielony tak? A, wlasnie. Gdzies wyczytalam ze ciemniejsza karnacja jest dominujaca. Moj ojciec ma ciemniejsza a mama jasna. Na 5 dzieci tylko moja siostra ma ciemniejsza ale i tak jasniejsza niz ojciec.... jak to mozliwe?

Gość w potrzebie
Na ściądze za dużo tego O.O Czytam cały ten temat, ale i tak mam problem -_- jak będzie w dziedziczeniu, jeśli matka miała czarne włosy (brunetka czyli? ^^' zawsze mi sie to myli) i w rodzinie żadnego blondyna? Co najwyżej z brązowymi włosami (szatyna, tak?)? Więc matka miała czarne, a ojciec był blond i on miał w rodzinie blondynów, brązowo- i czarnowłosych. Z tego związku urodziło się dziecko. Podobne do matki z oczami ojca, i włosami też ojca. Czy z takiego związku może być jaśniusieńki blond włosów dziecka? Czy powinien być jakiś brązowaty, myszowaty, szarawy? A, i czy jak się bierze jakieś środki chemiczne, to można sobie rozjaśnić włosy? Z takich myszowatych dla przykładu na blond? To naprawdę ważne ^^ Z góry dziękuję.

Gość secretka
Witam. Ostatnio zaciekawiła mnie pewna sprawa, otóż jestem ciekawa jakby wyglądało dziecko moje i narzeczonego. Urodziłam się jako jasna blondynka o zielonych oczach,z czasem włosy zaczęły mi ciemnieć aż uzyskały kolor ciemnego blondu. Od tamtego czasu malowałam wiele razy włosy na różne kolory,ale to chyba jednak nie ma znaczenia,prawda? Karnację mam średnią,łatwo się opalam na brązowy kolor. Natomiast narzeczony jest blondynem (średnim) również o zielonych oczach, ale ma bardzo jasną karnację z trudnościami w opalaniu (często czerwona skóra po słońcu). Zaciekawiło mnie ostatnio jakby wyglądało nasze dziecko, jak zdecydujemy się na nie kiedyś? Jakiego koloru będzie miało oczy,włosy i karnację? Ta myśl tak bardzo mnie zaciekawiła,że poproszę was(kogoś kto zna się na tym) o pomoc w rozwikłaniu zagadki. Pozdrawiam :-)