Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 MATURA 2009

MATURA 2009

Polecane posty

Go艣膰 MATURA 2009

witam! jak tam maturzysci przygotowani do zmierzenie sie z maturka??? jak myslicie jaka lektura moze sie pojawic na egzaminei z polskiego??? ja mysle ze sa duze szanse na "zbrodnie i kare " f. dostojewskiego. A wy??

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 puderniczka18
a jakie jest prawdopodobie艅stwo "Pana Tadeusza" lub "potopu" ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MATURA 2009
Nauczyciele z mojej szkoly mowili ze byc moe moze byc potop ale pana tadeusza racej nie bedzie.. choc to nigdy nic nei wiadomo.. tzreba byc przygotowanym na wszystko... Ale ciekawi mnie co inni nauczyciele mowia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 puderniczka18
moja nauczycielka raczej na "Zbrodnie i Kare" nie liczy艂a chocia偶 ona chyba wcale nie mia艂a swoich faworyt贸w

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MATURA 2009
a co chialabys najbardziej??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 puderniczka18
mi chyba odpowiada wszystko z wsp贸艂czesno艣ci do romantyzm by艂 tragiczny

Udost臋pnij ten post

ja stawiam na jedn膮 z tych pozycji :classic_cool: 1) Bogurodzica w kontek艣cie poezji 艣redniowiecznej 2) Jan Kochanowski - pie艣ni i treny (wyb贸r) 3) Jan Andrzej Morsztyn - wyb贸r wierszy 4) Daniel Naborowski - wyb贸r wierszy 5) Wac艂aw Potocki - wyb贸r wierszy 6) Ignacy Krasicki - satyry (wyb贸r), Hymn do mi艂o艣ci ojczyzny 7) Adam Mickiewicz - Pan Tadeusz 8) Adam Mickiewicz - Dziady cz. III 9) Juliusz S艂owacki - Kordian: akt I, akt II, akt III sc. 5 i 6 10) Zygmunt Krasi艅ski - Nie-Boska komedia: cz臋艣膰 I, cz臋艣膰 III (scena w obozie rewolucji), cz臋艣膰 IV (scena w obozie arystokracji i scena fina艂owa) 11) Adam Mickiewicz - wyb贸r wierszy 12) Juliusz S艂owacki - wyb贸r wierszy 13) Cyprian Kamil Norwid - wyb贸r wierszy 14) Boles艂aw Prus - Lalka 15) Eliza Orzeszkowa - Nad Niemnem - fragmenty: przy mogile Jana i Cecylii, przy mogile powsta艅c贸w 16) Eliza Orzeszkowa - Gloria victis 17) Maria Konopnicka - Mendel Gda艅ski 18) Boles艂aw Prus - Kamizelka 18) Henryk Sienkiewicz - Potop 19) Kazimierz Przerwa-Tetmajer - wyb贸r wierszy 20) Jan Kasprowicz - wyb贸r wierszy 21) Leopold Staff - wyb贸r wierszy z r贸偶nych epok 22) Stanis艂aw Wyspia艅ski - Wesele 23) W艂adys艂aw Stanis艂aw Reymont - Ch艂opi (t. I) 24) Stefan 呕eromski - Ludzie bezdomni 25) Stefan 呕eromski - Przedwio艣nie 26) Witold Gombrowicz - Ferdydurke - rozdz. II, III, VI, VII, VIII, IX, X, XII, XIV 27) Zofia Na艂kowska - Granica 28) Tadeusz Borowski - Po偶egnanie z Mari膮 (Po偶egnanie z Mari膮, U nas, w Auschwitzu..., Prosz臋 pa艅stwa do gazu, Bitwa pod Grunwaldem) 29) Gustaw Herling-Grudzi艅ski - Inny 艣wiat 30) Boles艂aw Le艣mian - wyb贸r wierszy 31) Julian Tuwim - wyb贸r wierszy 32) Maria Pawlikowska-Jasnorzewska - wyb贸r wierszy 33) Czes艂aw Mi艂osz - wyb贸r wierszy 34) Krzysztof Kamil Baczy艅ski - wyb贸r wierszy 35) Tadeusz R贸偶ewicz - wyb贸r wierszy 36) Zbigniew Herbert - wyb贸r wierszy 37) Miron Bia艂oszewski - wyb贸r wierszy 38) Wis艂awa Szymborska - wyb贸r wierszy 39) Stanis艂aw Bara艅czak - wyb贸r wierszy 40) Jan Twardowski - wyb贸r wierszy 41) S艂awomir Mro偶ek - Tango 42) Hanna Krall - Zd膮偶y膰 przed Panem Bogiem Uwaga: wymagana jest tak偶e znajomo艣膰 kontekst贸w biblijnych, antycznych i innych. Literatura powszechna 1) Sofokles - Kr贸l Edyp 2) Horacy - wyb贸r pie艣ni 3) William Shakespeare - Makbet 4) Molier - 艢wi臋toszek 5) Johann Wolfgang Goethe - Cierpienia m艂odego Wertera 6) Fiodor Dostojewski - Zbrodnia i kara 7) Joseph Conrad - J膮dro ciemno艣ci 8) Albert Camus - D偶uma Poziom rozszerzony - jak na poziomie podstawowym, a ponadto: Literatura polska 1) Jan Kochanowski - Treny 2) Juliusz S艂owacki - Kordian 3) Witold Gombrowicz - Trans-Atlantyk 4) Maria Kuncewiczowa - Cudzoziemka 5) Stanis艂aw Ignacy Witkiewicz - Szewcy Literatura powszechna 1) Dante Boska Komedia - fragmenty Piek艂a 2) Jan Wolfgang - Goethe Faust - cz臋艣膰 I: fragmenty sceny w pracowni (rozmy艣lania Fausta o sobie i swoim 偶yciu, rozmowa z Mefistofelesem) 3) Franz Kafka - Proces 4) Michai艂 Bu艂hakow - Mistrz i Ma艂gorzata

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 delma z sola
usuneli nam topic czy mi sie tylko wydaje?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MATURA 2009
ja nei chialabym Lalki (choc ta byla w zeszlym roku wiec moze nam podaruja) Dziad贸w kordiana i nei-boskiej komedii a i jescxze przedwiosnia a tak to jestem otwarta na wszystko:P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 puderniczka18
Literatura polska 1) Jan Kochanowski - Treny 2) Juliusz S艂owacki - Kordian 3) Witold Gombrowicz - Trans-Atlantyk 4) Maria Kuncewiczowa - Cudzoziemka 5) Stanis艂aw Ignacy Witkiewicz - Szewcy Literatura powszechna 1) Dante Boska Komedia - fragmenty Piek艂a 2) Jan Wolfgang - Goethe Faust - cz臋艣膰 I: fragmenty sceny w pracowni (rozmy艣lania Fausta o sobie i swoim 偶yciu, rozmowa z Mefistofelesem) 3) Franz Kafka - Proces 4) Michai艂 Bu艂hakow - Mistrz i Ma艂gorzata na te pozycje nie obstawiam :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MATURA 2009
puderniczka18 tez mysle ze i ch nei ebdize i taka mam nadizje bo chyba bym polegla:P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 puderniczka18
bo to poziom rozszerzony :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MATURA 2009
ahha no tak nie zwrocilam uwagi:PP

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MATURA 2009
ja tam bym sie jecsez cieszyla jak byloby Tango lub dzuma i inny swiat tez moze byc:))

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 puderniczka18
a jak wygl膮da艂y / wygl膮daj膮 wasze powt贸rki ? czytanie problematyki i opracowania czy streszczenia ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MATURA 2009
Ja czytam streszczenia i wszystkie notatki z zeszytow, cale szczescie ze dosc dokladnei omawialismy lektury, wiec mysle ze bedize dobrze;) jak narazie zaden stres mnei nie lapie;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dsdasdsadas
ja sie martwie wosem.. nie zdam ciulstwa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MATURA 2009
Ja tam geografie pisze... tez sie troszke obawiam ale mysle ze nie bedzie tak zle.. oby zdac i tak na prywatna uczelnie sie wybieram wiec wyniki az tak bardzo ei sa brane pod uwage

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dsdasdsadas
no dobra..ale ja mia艂am marne wyniki z pr贸bnej..teraz czytam czytam..i nic..normalnie pora偶ka.. jak zaluje,ze to wzi臋lam ;(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 puderniczka18
moja geografia polega na tym "co ma by膰 to b臋dzie"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MATURA 2009
u mnei wszystcy w szkole odradzali wos - neiwaiadomo czmu sie przyjelo ze wos kazdy zdaje a to g*** prawda ja tam z geografi tez za dobra nei jestem ale jestem dobrej mysli a to juz polowa sukcesu, stres w niczym nei pomaga a mzoe zaszkodzic wiec ja sie relaksuje i nei sponam sie;))

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MATURA 2009
spinam sie* mialo byc:P

Udost臋pnij ten post

ja zdawalam wos w srode i jestem nawet zadowolona i wiem ze na 100% zdam tylko nie wiem na ile dokladnie ale napewno ponad 50% moze nawet 70% jak dobrze pojdzie :] ale fakt ze wos nie taka latwa sprawa jak mi sie wydawalo :p ja to sie boje ustnego polaka :(

Udost臋pnij ten post