Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no to ładnie...

przekazanie notarialne dzialki córce czy córce i zięciowi???

Polecane posty

Gość no to ładnie...

Witam, może wiecie jak to jest z przepisami, w takim przypadku: małżonkowie chcą przepisać działkę na córkę i jej męża. Czy lepiej jest aby przepisali działkę tylko na córkę,czy na oboje (chodzi tu oczywiście o pieniądze,bo podobno skarbowy pobiera tzw. wzbogacenie,gdy się przepisuje dzialkę na małżeństwo -tu córka i zięć. Bo w świetle dzisiejszego prawa: zięć i synowa to nie rodzina. Zna się ktoś na tym, jak to wygląda i jaka jest kwota wzbogacenia ( działka o wartości ok.50-60 tys)jaka nalezy zapłacić w przypadku gdy przepisuję się działkę na córkę i na zięcia?

Gość ze względów finansowych
najlepiej przepisać na córkę, potem córka będzie mogła przepisac na męża, w ten sposób ominiecie skarbówkę

Gość ze względów finansowych
nie wiem jakie kwoty wchodzą wtedy w grę, ale mieliśmy podobną sytuację - teściowie przekazywali nam nasze mieszkanie notarialnie (bo mieli na nie kredyt który my spłacamy) i żeby ominąć te wszystkie opłaty, przepisali je na syna

Gość no to ładnie...
z tą kwotą jaką trzeba zapłacić to wielka niewiadoma. bo skarbówka i tak sobie sama działkę wyceni, a ty wczesniej nie wiesz o tym. Złodziejstwo

Gość no to ładnie...
dzięki za pomoc;) W zasadzie to mój mąz się nie obrazi;) bo zaoszczędzimy trochę grosza-tylko nie wiadomo jakiego rzędu są to pieniądze-czy w setkach czy w tysiąch pelenów;)

Gość do zdecydowanie lepiej na cork
Nie prawda - jeśli nie było podpisanej intercyzy to mężowi należy się połowa, nawet jak dom zapisany jest tylko na córkę.

Gość pewnie że tylko na córkę
darowizny i spadki to majątek prywatny nie wchodzący do wspólnoty! To jest wasza córka, wasza działka... po co maż ma być do tego wmieszany? jeszcze się córka w przyszłości będzie chciała rozwieść - rożnie w życiu bywa i powstanie problem z podziałem majątku - a tak sprawa jest czysta! działka należny do córki i koniec. ps Ja mam taki przypadek w rodzicie.... rodzice dali mieszkanie właśnie na małżeństwo a nie na córkę...ona po 15 latach się rozwiodła i dupa - mieszka z byłym mężem dalej i się męczy, mimo że on grosza do tego mieszkania nie dołożył! no ale darowizna była na wspólnotę więc ma prawo :O

Gość marcyśss
a da sie przekazać w formie darowizny dom z działka tylko na córke tak żeby zięć w razie rozwodu nie miał do tego prawa i jaki jest kosz takiej darowizny?

Gość gość
Da się pod warunkiem, że córka nie zgłupieje i nie rozszerzy wspólnoty majątkowej. Jeżeli nie ufasz zięciowi, a córka bywa głupiutka i jest ślepo zakochana to nie ryzykuj. Pamiętaj - zięć nie rodzina, możesz mieć takich jeszcze wielu, a córkę jedną i nie chcesz chyba, aby Twój majątek przeszedł w obce ręce. Moja jest bardzo rozsądna i z pazurów nie popuści choćby cegły, heh, więc mogłam jej spokojnie wszystko zapisać.

Gość gość
Koszty - w zależności jak się dogadasz, powinno być coś ok 2-2,5tys. Jeżeli masz znajomego notariusza to mniej.

Gość gość
Jak coś przepisywać to tylko na własne dzieci, ewentualnie wnuki.

Gość gość
s*******ay z tymi tandetnymi szmatami

Gość co tu ci powiedziec
moja mama tak odziedziczyła nieruchomość, dziadkowie przepisali tylko na córkę. Ojciec nie ma do tego żadnych praw.

Gość gość
no ok ..a jak córcia dostanie dom w spadku od rodziców po zawarciu już związku i mąż czyli super zięciu chciałby wyremontować chałupinkę żonce a kiedyś teściom to jak odzyska utopione pieniądze po tzw.rozwodzie !!!!?????o własnoręcznej pracy włożonej już nie wspomnę????

Gość gość
Wiadomo że najlepiej na własne dziecko, ale jeśli to zięć lub synowa dokłada połowę pieniędzy w remonty to po rozwodzie zostaje z niczym, trochę to nie sprawiedliwe. Może prosić ewentualnie męża/zone o zwrot poniesionych kosztów ale takie coś rorowna sie z cudem że zwróci..

Gość gość
Chyba ze odklada rachunki. Z jednej strony jest to jakies zabiezpieczenie a z drugiej glupio jest patrzec jak maz ciagle odklada te papierki w razie gdybysmy sie mieli rozstac ....