Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dmallegro

Egipt

Polecane posty

W polowie czerwca wylatuje do Egiptu...Jesli ktoś był proszę o praktyczne informacje...Jakiekolwiek. Z góry bardzo dziękuje...

Gość informacje praktyczne
taksówki są tanie ale przed wsiadaniem ustal koniecznie sumę, w przeciwnym razie znaczy ze zgadzasz się na cenę kierowcy, zasada podst. Egipcjanie nie kradną ale nie mają nic przeciw oszustwu-uważaj! Jeśli coś będzie nie tak-wrzeszcz, wszędzie jest pełno policji turyst i na pewno ci pomogą Jeśli wybierzesz się do piramid podżadnym pozorem nie dawaj swojego aparatu, nie wsiadaj na wielbłąda i nie daj sobie założyć arafatki. Po przyjeździe kup antinal w aptece, uczciwa cena to 5 funtów, będzie potrzebny przy zemście

Gość Monia_Słoneczko
"Jeśli wybierzesz się do piramid podżadnym pozorem nie dawaj swojego aparatu, nie wsiadaj na wielbłąda i nie daj sobie założyć arafatki." to mnie zaciekawiło, czemu tak jest?

no mie też to zaciekawiło(to o tym nie-zakładaniu chusty itd.) - wybieram sie pierwszy raz w lipcu do Sharm - nawet nie wiem co tam jest , ale podobno fajnie jest :P

Gość informacje praktyczne
w Egipcie na pewno będzie się Wam podobało. Jeśli jednak jedziecie po raz pierwszy to niektóre srodki ostrożności są konieczne. Co do oszustw pod piramidami- przyjaźnie uśmiechniętny Egipcjanin proponuje zrobienie zdjęcia, zdjęcie zrobi owszem ale za zwrot aparatu zażąda również z uśmiechem 100 dolarów podobnie za zdjęcia w arafatce , na wielbłądzie i pozostaje albo dać kasę albo się kłócić. Przed moim pierwszym wyjazdem przestrzegano mnie że jesteśmy dla nich chodzącymi bankomatami, to prawda.Pewnie zaraz będę napadnięta że obszczekuję Egipcjan Nic podobnego, w większości to bardzo mili ludzie i bardzo uczynni, jednak taki sposób traktowania turystu to po prostu sposób na biznes. W żadnym kraju nie nasłuchacie się tylu komplementów i na to też uważajcie. inne informacje -nie pić kranówki, - jeśli korzystacie z ogólnej(nie hotelowej ) plaży to darujcie sobie bikini i topless -nigdy nie dajcie sobie wmówić, że cena specjalnie dla was jest taka niska, targowanie to sport narodowy z podanej na początku ceny schodzi się do 20 procent, nie o 20 procent-to różnica jak macie pytania to czekam, kocham Egipt ale żeby urlop był udany trzeba się przygotować.pozdrawiam

bylam w egipcie rok temu i wybieram sie wtym 3 lipca ale do hurghady:) w sharmie jest ponoc spokojniej . :) Fajny kraj ,klimat tam panujacy i w ogole super -jedno co mi sie tam nie podoba to mrowki w 5 gwiazdkowym hotelu -nie zgadzaj sie na pokoj na parterze i zarcie koszmarne chyba ze korzystasz z restuaracji tematycznych ,milego wypoczynku

dzięki za info - troche głupio jechać tak a w sumie nic o Egipcie nie wiedzieć - ja dopiero teraz zerknęłam w sumie na mapę i sprawdziłam gdzie to dokładnie jest :D:D:D- nie wiem co tam mają , co jedza i ogólnie nic nie wiem , ale podobno fajnie jest - za duo w tych cyferkach siedzę i chyba jestem troche oderwana od rzeczywistości :D:D

ja tez lece do hurghady (12 czerwca) :) dziekuje za wszystkie rady :)