Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bubba23

Waga niemowlaczka

Polecane posty

Hej drogie mamy! Mam pytanie, czy któraś z Was wie, jakie są normy wagowe u 8-miesięcznego bobaska? Szukałam w necie, tam ciągle o tych centylach, a mój szkrab nie mieści się w nich. Ma 7 i pół miesiąca i waży 10,5 kg. Pediatra uważa, że jest ok, ja również nie widzę niczego niepokojącego odnośnie wagi. Wkurza mnie tylko gdy jakaś baba spojrzy w wózek i mówi \" o jaki sliczny grubasek\". Jak było u Was, czy Wasze maluszki wyrosly z tych kilogramków? Zaczynam się martwić. Może zrzuci wage jak zacznie raczkować? Pozdrawiam i proszę o info. :)

faktycznie duży jak na swój wiek :o

Dodam tylko, że Maciuś do 7 miesiąca był karmiony piersią. W tej chwili jest na modyfikowanym i zupkach, deserkach, owockach, kaszkach. Czyli wszystko to, co w normach zywieniowych zalecane.

Gość o kurka wodna
wyrośnie :D a jak go karmisz ?

ej no- duzo? Ale on jest wogóle duży, mierzy juz 74 cm długości. To jak to? Mam się martwić?

Gość o kurka wodna
a raczkuje ? , próbuje stawać ?

O kurka wodna- Rano na sniadanie mleko- 210 ml, nastepnie, po 4 godzinach, 160 ml kaszki. Po okolo 3-4 godz obiad- zupka plus jakis deser- owoc, podwieczorek jogurt. Na kolacje mleko 210 ml.

Siedzi samodzielnie, probuje stawać, próbuje raczkować, tzn przekręca sie z pozycji siedzącej na cztery łapki, ale niezgrabajda nie bardzo jeszcze kuma o co chodzi, za to na brzuszku śmiga do tyłu jak żmijka. Jest bardzo ruchliwy. Lubi spręzynowac.

napisałaś : " Wkurza mnie tylko gdy jakaś baba spojrzy w wózek i mówi " o jaki sliczny grubasek"." ale z tego co piszezsz, to naprawdę duże dziecko z niego. jak cię denerwują takie teksty, to jednym uchem je wpuszczaj a drugim wypuszczaj, ale ludzie mówią o tym co widzą....

Gość o kurka wodna
ja mysle ze jest ok , nie musisz się wg. mnie martwić nie je za duzo , a jak zacznie chodzić to pewnie będzie lecieć z wagi . Ja znam 4 miesięczne niemowlaczki karmione tylko i wyłącznie piersią ważące 10 kg . Zresztą jak lekarz mówi ze jest ok , to się nie martw .

ej no- wiem ze trzeba zlewac takie teksty. Chodzi mi o to, że on wygląda na więcej niz ma w rzeczywistości, ale nie jest jakis otyly, nie ma zwalów ani cycków ani jakiejs pucołowatej buzi. Dlatego wkurza mnie jak mowia grubasek. on owszem w czapeczce moze i ma "pyze". :D

Gość moze moze
nie przejmuj sie moj chyba wazy jeszcze więcej a ma 9,5 m-ca lekarka mowi ze wszystko jest ok taka jego natura i już siedzi samodzielnie wstaje w łózeczku przy meblach sie przemieszcza tylko nie raczkuje ale wcale nie musi raczkowac moze isc odrazu na nogi!a co ludzie mówia miej gdzieś :P

o kurka wodna- dzięki. Własnie zależy mi na opinii innych rodziców. Mam nadzieję ze rzeczywiście waga spadnie, bo jak mnie pytają ile waży to aż mi głupio odpowiadac. :)

moze moze- ja tez nie raczkowałam. Znajomi pytaja czy nie mam dysleksji lub dyortografii, bo podobno tak jest jak dziecko nie raczkuje, a to bzdura. Wręcz przeciwnie, byłam mistrzem w ortografii w szkole Pozdrawiam :)

Gość o kurka wodna
Bubba mój syn ma rok i waży 9,5 kg a i tak wszyscy mówią ze "dobrze wygląda " :D Bo pysie to on ma :D:D:D a jego 4 miesięczna koleżanka waży już 7 kg . Nie ma reguły .

Dokładnie, nie ma reguły. Hihi, tylko mój już potroił wage a do roku mu jeszcze brakuje.

Gość kkkkkkk
Hm, moja corka ma 2.5 miesiaca a wazy 7 kg...

nic sie nie przejmuj... moj syn w wieku twojego wazyl 11800g i mial 75cm dlugosci... i zapewniam cie ze jest z nim wszystko wpozadku... do tej pory jest bardzo duzy bo jako 6-latek ma 130cm wzrostu i wazy 31kg... po prostu taki duzy egzemplaz mi sie trafil no ale my z mezem tez jestesmy duzi to co syn ma byc malenki??? dodam tylko ze syn zaczal siadac jak mial 6 m-cy, raczkowac jak mial 7 m-cy a chodzic jak mial 10 m-cy... fakt ze pod ciezarem nogi mu sie zrobily \"na beczce prostowane\" ale teraz sa super zgrabne i nie jedna dziewczyna by mu takich zgrabnych nog pozazdroscila... syn nie jest gruby ale chudy tez nie jest... jest taki hmmm jakby to powiedziec grubokoscisty (ma taka masywna sylwetke)... ale to facet wiec lepiej ze jest taki a nie jakis rachityczny...

asia dzięki!!1 Z moim mężczyzna jest to samo, usiadl jak miał 6 miesięcy i 6 dni, tylko z raczkowaniem gorzej, no i zebów nie ma jeszcze :D :D Ale też jest raczej grubszej kości, juz ma szerokie ramiona. Dobrze wiedzieć że nie jestesmy jedyni, i jest wszystko ok. Pozdrawiam.

a co do zebow to pierwszy zab mu wyrosl jak mial 13 m-cy... ale pozne zabkowanie to akurat u nas rodzinne bo corce tez pozno zeby wyszly i mi tez...

Gość moze moze
moj ma 7 zebów pierwszy wyszedł po 6 m-cach

Dziewczyny, czekam na dalsze info o waszych szkrabach. Ale w tej chwili zmykam dac podwieczorek mojemu synkowi. Bede wieczorem i mam nadzieje ze podzielicie sie swoimi doswiadczeniami. Buziale :)

Buba- witaj kofana moja! Jak lukam foty Maciusia, to jest duzy, ale nie jest jakis olbrzymi. Musialabym popatrzec w ksiazeczke, ale moj maly mniej wiecej tez tyle wazyl, ma okraglo, dosyc duza glowe, wiec tez pulchniutenko wygladal. No i byl czas, ze mial brzuszek. A teraz chodzi, tzn. biega i sladu po tym nie ma. oprocz tego moje dziecko ladnie je i to wszystko, czasem cos odstawi na jakis czas-np. mleko. Ja pilnuje,zeby nie dostawal za duzo slodyczy, unikam smazenia itp. Czyli odzywiam go zgodnie z dieta dla ludzikow w jego wieku. I mysle,ze jesl Ty tez tak robisz, a Maciejko jest zdrowy i lekarz nie widzi nic niepokojacego, to sie nie denerwuj. My w centylach sie miesicilsmy,ale ledwo co-i wagowo i wzrostowo. Teraz Wiktor zaczal 15 miesiac, zgubil brzuszek, bo sie wiecej rusza. Mysle,ze u Was tez tak bedzie. jezeli nie masz sobie nic do zarzucenia ad jego diety i jezeli jest zdrowy, to takim babom dogaduj-o jaka pomarszczona, o jaka anaoreksja itp. Kazdy jest inny, nie mozna nikogo w jakies ramki wsadzac.

Azja my love!!!!!!!!!! Jak miło,że jesteś. I oczywiście w jednej wypowiedzi zawarłaś całą istotę sprawy, i love you za to ;)

my tez Was love i musimy sie w koncu jakos spotkac. Fajnie,ze założyłas ten temat, bo czasem tez mam jakies watpliwosci ad zywienia malego, tym bardziej,ze znow ma jakas alergie.

Moj ma alergie ale na pyłki! na szczęście bardzo łagodna jak narazie, objawia sie kichaniem i lekka wysypką na pysiu. Dostał zyrtec w kroplach i jak narazie jest spoko.

Gość raczkowanie jest wazne
po coś nam są kolejne etapy rozwoju motorycznego.... w tym przypadku dzieci ćwiczą ruch naprzemienny czyli dwie półkule jednoczesnie, oraz integrują odruchy. Jeśli dziecko nie raczkuje to albo z powodu chodzika albo z powodu przetrwałych odruchów, ponadto nie ćwiczy obręczy barkowej. Nie musi Być od razu dyslektykiem ale moze miec inne trudnosci.

Nie zauwazylam u siebie zadnych trudnosci z powodu braku raczkowania. Wrecz przeciwnie. Nigdy nie mialam zadnych problemów. * sorry za pisownie, mam dziecko na reku :D

Wiktor tez dlugo nie raczkowal, wiele dzieci w ogole pomija ten etap rozwoju i od razu staja na nogi. Ten zaczal raczkowac po tym jak juz stanal. I pozniej dlugo w zaleznosci od sytuacji-raczkowal lub chodzil. Znam sporo dzieci, ktore tak maja. I nic im nie jest. Znam tez doroslych, ktorzy w swoim czasie nie raczkowali i sa zdrowi. Wkurza mnie takie uogolnianie-ze moj to, a twoj nie, albo moj tamto, a powinien inaczej. Jeden dorosly pieknie spiewa, inny nie. Jeden ma słuch muzyczny, ktory -jak jest udowodnione, sprzyja tez nauce przedmiotow scislych,a inny jest noga muzyczna, a jednak liczyc potrafi.