Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gossposiaa

jak upiec biszkopt???

Polecane posty

Gość gossposiaa

Jak najlepiej upiec biszkopt aby nie wyszedł "zakalec" i czy zaraz po upieczeniu wyjmuje się z pieca czy zostawia się na parę minut???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moja mama piekla ostatnio ciacho biszkoptowe z rabarbarem :), ale nie mam teraz jak nawet sie jej zapytac o składniki , moze ktos inny się pokwapi i napisze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jaja ucieram z cukrem
potem dodaje ubita piane, na to make i delikatnie mieszam. Pieke w temp 170st i potem zostawiam na pare minut. Jeszcze nigdy mi nie wyszedl zakalec ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość proporcje jednakowe
Waga jajka = waga cukru = waga mąki Ja zwykle daję na jedno jajo jedną łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki plus jedna - dwie łyżeczki proszku do pieczenia Na dużą prostokątną blachę to chyba z 8 jaj (albo nawet 10 jak blacha głęboka). Białka ubić, dodać cukier i ubić, dodać żółtka i ubić. Dodawać przesianą mąkę z proszkiem lekko wymieszać. Piec w temp 180 st C około 45 min - zależy od piekarnika. Po upieczeniu zostawić na chwilę w piekarniku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przypomnialo mi się ze mama robiła go tak, że 4 jaja, szklanica mąki, torebeczka cukru waniliowego i łyżeczkę proszku do pieczenia...ale to wyszła maleńka blaszka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robię tak : całe jaja wbijam do wysokiej miski tyle ile jaj , dodaję czubatych łyżek cukru pudu ubijamy ok 15 minut na biały krem dodajemy tyle łyżek mąki przesianej ile było jaj , można 0,5 łyzeczki proszku do pieczenia w tym jeszcze łyżka skrobi pieczemy ok 0,5 godziny zawsze sie udaje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do mawronki
Bez względu na wielkość ciasta każde pieczesz pół godziny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość galaretta
Biszkopt doskonały: -5 białek ubić mikserem na sztywno -dodać 1 szklankę cukru i ubijać dalej aż cukier się rozpuści -do piany przełożyć żółtka i delikatnie rozmieszać łyżką - 1 szklankę mąki ziemniaczanej i 3 łyżki mąki tortowej wymieszać z 2 łyżeczkami proszku, przesypać przez sitko i delikatnie mieszając połączyć z ubitą masą. Piec 35 min. w 170stopniach /na normalnej prostokątnej blasze. Następnie pozostawić do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku. Ja wyjmuję blachę, odwracam ją do góry dnem i opieram jej dwa brzegi o brzegi desek do krojenia /tak by biszkopt wisiał. Niestety jest to wykonalne tylko w starych blaszkach, bo są chropowate, od nowych blaszek biszkopt się odkleja i wypada:-P Biszkopt jest doskonały, taki miękki, pulchny o drobniutkich oczkach jak w najlepszych tortach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość galaretta
Sekretem doskonałego biszkoptu jest mąka ziemniaczana i to że nie może być to ciasto z tłuszczem. To wszystko:) A! "Wieszam" swój biszkopt by nie opadał bo czasami się to zdarza:-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak ten wiszący biszkopt
Jak go potem wyjmujecie, żeby np przekroić i przełożyć? Skoro wisi i nie odpada to co potem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zosina
mój biszkopt to: 6 jajek + 1.25 szklanki cukru długo ubijać mikserem, następnie 1.25 szklanki maki się wsypuje po trochu i miesza łyzką delikatnie (ja to robie mikserem bo mi zawsze sie śpieszy), nie dodaję żadnego proszku do pieczenia, wtedy biszkopt jest równy a nie wyrośnięty na środku, piekę w normalnej temp. a czas tak na oko nigdy nie patrze na zegarek zresztą i tak sprawdzam szpikulcem czy jest gotowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kasiula_ula_ka
dzięki!! przepis i wykonanie znam, tylko kluczowe dla mnie było "zachowanie" po upieczeniu. Już znalazłam: "Następnie pozostawić do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku." Dzięki!! ;) 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jak zrobić ))))))))))
biszkopt żeby był taki mięciutki i puszysty ale zwarty a pokrojone kawałki miały ładne brzegi, kiedyś jadłam ciasto z galaretką i takim właśnie biszkoptem i chyba dzięki tej jego "zwartości" był on tak jakby wilgotny ale nie nasączony, moje biszkopty wychodzą puszyste ale w środku takie jakby pierzaste, na talerzu te kawałki nie mają takich ładnych równych boków tylko takie jakby pierzaste, może za dużo powietrza czy co?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Znam przepis - mojej babci, na biszkopt bez proszku do pieczenia. Zawsze się udaje, tylko trzeba DOKŁADNIE postępować wg instrukcji. Jest mięciutki, pachnący i przepyszny :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
po upieczeniu należy biszkopt poddać terapi szokowej tz. upuścić blaszkę za podłogę z wysokosci około 30 cm wtedy to pęchęrzyki powietrza zamykają sie i biszkopt nie opada

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość inez793
ja zauwazylam ze bardzo wazne jest zebydelikatnie wymieszac przesiana make -jesli robi sie to zbyt energicznie wychodzi zakalec

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ANULETTA
www.mojewypieki.blox.pl Super strona. Tam znajdziesz przepisy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość www.mojewypieki.blox.pl
j.w.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja polecam
biszkopt Grzegorza z "wielkie żarcie"odkąd go znalazłam robię tylko taką wersję ,do tego biszkoptu dodaje się do oddzielonych żółtek proszek do pieczenia i trochę octu,mieszając robi się taka gęsta masa jajeczna,biszkopt ten nie opada,czasami jak nie mam mąki ziemniaczanej to robię ze zwykłej ale przeważnie pół na pół Przykładowo na 6-jaj--1,5szkl cukru 1,5 szkl mąki (ziemniaczana+zwykła) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1łyżka octu białka ubijam,ze szczyptą soli potem stopniowo cukier,potem żóltka wymieszane z octem i proszkiem do pieczenia,to ubic,na końcu wsypac mąki i delikatnie wymieszac Biszkopt z tej ilości jest na dużą blachę,i wysoki do przekrojenia smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ANULETTA
Potwierdzam. Biszkopt Grzegorza jest bardzo dobry. Często go robię.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość CookingMagali
Mam przepis, który po prostu MUSI wyjść! Wiem, bo choć robiłam go tysiąc razy, zawsze ładnie wyrasta i jest przepyszny. Doświadczenia też nie potrzeba - mam 14 lat i gotuję jak szatan, a moje przysmaki podbijają serca rodziny? Składniki: 6 jaj trochę więcej niż 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 2 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Ja zawsze pomagam sobie ręką. Pamiętamy - nawet odrobina żółtka NIE MOŻE pod żadnym pozorem znaleźć się w misce! Bierzemy miksera, ubijamy sobie białka na sztywną pianę (warto dodać szczyptę soli i kroplę soku z cytryny). Lepiej nie maltretować godzinami tego białka, wystarczy, że zrobi się z niego pianka o konsystencji piany z kąpieli. Teraz dodajemy cukier, miksujemy przez chwilę, dodajemy po jednym żółtku, oraz po łyżce wody. Gdy całość ładnie się wymiesza, wyłączamy mikser. Do osobnej michy wsypujemy mąkę - dwukrotnie przesianą - i proszek do pieczenia. Sięgamy po silikonową łopatkę. Dobrze sprawdzi się też ta drewniana, jakiej używasz do patelni. Do piany z białek i cukru wsypujemy po łyżce mąki i POOOWOOOLI mieszamy (a właściwie nie mieszamy, lecz wykonujemy przecinające ruchy łopatką, aby jak najmniej mącić w pianie, albo, jak wolę napisać, aby jej nie zmaltretować). Gdy cała mąka znajdzie się już w piance, przygotowujemy dużą prostokątną blachę, wylewamy ciasto i wstawiamy po piekara na góra 40 minut (temp. 180 stopni). Voila! Teraz możesz rozkoszować się aromatem ciasta wypełniającym całą kuchnię. Tylko pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnamamnamalinowa
BISZKOPT NA SODZIE :-D weż sie juz nie kompromituj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×