Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dorisday

Powiedział mi kumpel...

Polecane posty

że na terytorium Rzeczpospolitej nie trzeba mieć wyrobionego dowodu osobistego. Wystarczy mieć aktualny paszport i można całe życie przeżyć będąc Polakiem i nie posiadając dowodu... Nie kminię tego. Wydaje mi się, że obowiązkiem prawnym obywatela RP jest wyrobienie dowodu po ukończeniu 18 roku życia...

Gość orandżo
poczytaj sobie ustawę odp. w dzienniku ustaw, przepisy które są u nas są czasem tak bzdurne że nawet nie masz pojęcia ...

Gość orandżo
nie jestem prawnikiem , trzeba poszukać aktualnego tak z 2001r.

Gość no pewnie ze nie trzeba
;) i nikt mi tego nie musial mowic :P

coś tam znalazłam ale tylko zasady wydawania dowodu osobistego... nie mogę znaleźć odpowiedzi na to konkretne pytanie... szukam dalej. jakby ktoś wiedział to proszę o pomoc.

no ale przecież bez dowodu nie weźmiesz np. kredytu... więc choćby to pokazuje, że bez dowodu nie da się funkcjonować na takich samych prawach jak z dowodem

"(Osoba nie posiadająca dowodu osobistego...) traktowana jest jako naruszająca art.34 ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych stanowiący, że każda osoba będąca obywatelem polskim i zamieszkująca na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej obowiązana jest posiadać dowód osobisty o ile ukończyła lat 18 lub lat 15 i pozostaje w stosunku pracy lub nie zamieszkuje wspólnie z osobami, pod których władzą rodzicielską lub opieką się znajduje, albo nie pozostaje pod władzą rodzicielską lub opieką. "

rt. 34 1. Osoba będąca obywatelem polskim i zamieszkała w Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązana posiadać dowód osobisty: 1) od ukończenia 18 roku życia, 2) od ukończenia 15 roku życia, jeżeli pozostaje w stosunku pracy lub nie zamieszkuje wspólnie z osobami, pod których władzą rodzicielską lub opieką się znajduje, albo nie pozostaje pod władzą rodzicielską lub opieką. 2. Osoba będąca obywatelem polskim ma prawo otrzymać dowód osobisty od ukończenia 13 roku życia. 3. Na uzasadniony wniosek rodziców lub opiekunów dowód osobisty może być wydany osobie, która nie ukończyła 13 roku życia.

akurat zadnego kredytu nie bralam... Ale w bankach to nawet prawo jazdy mozna okazac przeciez ;) Paszport jest jak dowod ;)

1. Osoba będąca obywatelem polskim i zamieszkała w Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązana posiadać dowód osobisty widocznie paszport nie jest jak dowód, skoro obywatel RP ma obowiązek posiadania dowodu. a kredytu na prawko nie dostaniesz a na pewno nie w banku.

no kredytow to ja akurat nigdy zadnych nie bralam wiec nie wiem ;)