Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kedftrt

CZY JAK LISTONOSZ PRZYNOSI BABCI MEJ RENTE TO MA OBOWIĄZEK MU DAC 5 ZŁ ZA TO?

Polecane posty

Gość kedftrt

Bo ona zawsze daje ..bo uwaza ze przeciez musial przyjechac i trzeb amu na paliwo dać.. mieszkamy w małym miasteczku i jemu sie nie chce do nas do góry przyjezdzac bo mieszkamy bardziej podlasem i nieraz jak przyjdzie paczka do nas z siostrą z allegro to siedzi na poczcie i trzeba jechac po nią do rynku bo ten ciul nie przywiezie..

Gość tomafggh
tak

Gość śliwaaa
nienie

Gość gthy6
nie

to bowiazek listonosza do ciebie przyjechac a nie Twoj zeby placic

Gość Jeszcze nie-emerytka
oczyiście że ne ma obowiązk. Listonosz dostaje wynagrodzenie za swoją pracę,a nie pracuje w czynie społecznym i żyje z datków.

Gość domikika
Nie ma żadnego obowiązku, jedynie dobra wola.A jak nie przywozi do was poczty to zgłoście skargę to głownej poczty.

Gość kedftrt
tez tak mysle :( najgorzej boli ze ojciec jak dostanie rente to tez co miesiac daje 5 złotyc zawsze listonoszowi za to ze przywiózł mu a mi jako dziecku nigdy nie da grosza choc nieraz potrzebuje..bardzo bym sie cieszyla jakby mi dal te 5 zł a nie listonoszowi .ale ojciec mówi ze nie ma kasy i nie moze mi dać ..:(

Gość wiosenny powiew
nie ma takiego obowiązku ....to jego praca za którą dostaje pensje ...ale tak już się utarło że starsi ludzie dają to tzw końcówkę ....ludzie sami ich tak nauczyli

Gość domikika kochana a powiedz
A GDZIE TĘ SKARGE MOZNA ZGŁOSIĆ?DO POCZTY GŁOWNEJ W MOJEJ MIEJSCOWOŚĆI CZY GDZIEŚ DALEJ JESZCZE? w sumie chyba to zgłosze bo olewa nas bo mieszkamy dalej niz rynek i miasteczko i mysli ze gorsi jesteśmy ? o nie.. ja nieraz priorytetu dostaje i nic nie przychodzi bo ten cham nie przywozi bo mu sie nie chce..

Gość to niech sobie konta
pootwieraja i nie będzie kłopotu z listonoszem :P

Gość czarny kotekPP
jezeli list lub paczka mają duże gabaryty, i listonosz nie moze go/jej włozyc do torby bo sie poprostu nie miesci ma obowiązek zostawic awizo, i to Ty musisz isc odebrac przesyłke na poczte.

Gość kedftrt
no co wy ?jakie awizo ?u nas na wsi ?nigdy nie zostawia awizo kretyn.. dopiero jak długo nie przychodzi list jakiś wazny to jedziem ysami odebrac z poczty..bo on nie przyniesie

Gość pattt
starsi ludzie zwykle daja listonoszowi kilka zlotych bo sa swiecie przekonani ze jak nie dadza to nastepnym razem im z opóźnieniem przyniesie itp listonosze zwlaszcza na wioskach to tym sposobem wiecej dostaja od ludzi niz maja pensji

Gość czarny kotekPP
wiesz, ciezko bedzie to udowodnic, jezeli pójdziesz i powiesz ze nigdy nie zostawia awiza, a on sie wyprze i powie ze kłamiesz, musiałabys isc z mamą albo z tatą, bo Tobie raczej nie uwierzą...

Gość domikika
Idź na pocztę główną w twoim mieście a jak nie poskutkuje to napisz ( może być też mail) do poczty głównej w stolicy województwa, w zależności od tego gdzie mieszkasz...

Gość kedftrt
uwierzą mi bo mam 30 lat już wiec czemu by niem ieli uwierzyć?

Gość czarny kotekPP
masz 30 lat, i chcesz zeby tata dał Ci 5 zł??

Gość hie hie hie hue
LOL Autorka troche sie wkopala

Gość czaczacza
to nie jest obowiazek, to jest raczej zwyczaj , ze odpalasz "dobremu|" gońcowi parę złotych z tego, co przyniósł Tak na dobra sprawę listonosz dostaje pieniadze za swoje bieganie i nikomu łaski nie robi. Jak mu sie nic nie da, to też ma to zaakceptowac bez zadnych wątów. Mój dziadek nie daje 5 zł, tylko tyle, ile ten mu da z tej drobnej końcówki. Np z 1013,45 dostałby 3,45. Jak byłoby 1019, 23, to oczywiscie nie dostałby 9,23 tylko 4,23 albo 3,23, zależy jak by dostał te reszte, w jakich monetach

Gość listonosze darmozjady
obowiązku nie ma ale jak chcesz dać to daj i niech sie burok nażre bo z napiwków ma darmozjad drugą pensję. moja teściowa zawsze dawała listonoszowi 5 zeta gdy ten jej rentę przynosił i pretensje miała gdy ktoś z rodziny odbierał a nie dał mu tego 5 zeta. no to zaczęłam mu w końcu te 5 zeta dawać to teściowa zaczęła rozpowiadać, że ja jej te 5 zeta kradłam a nie listonoszowi dawałam. suka jedna !!!

Gość jednakowoż
Nie ma obowiązku to jest tylko jej dobra wola. A to, że listonosz z takich ,,datków'' uzbiera drugą pensję to wcale nie prawda. Jeśli tak to dlaczego tak mało młodych osób idzie pracowac na pocztę? No bo w końcu 2 pensje to nie do pogardzenia:O Poza tym zamiast nosić zawsze można zostawić awizo albo zostawić na poczcie. Żyć nie umierać:O Nie mówię, zdarzają się i tacy którym się nie chce po prostu zanosić. Ale nie generalizujmy- nie wszyscy są tacy i nie jest też tak, że złotówka od babci, 2 złote od drugiej i uzbiera się pensja.

Gość no tez spotykam sie z takimi
praktykami :O :O ale to nie wina listonosza tylko samych ludzi!!!! Bo tak ich nauczyli a zwłaszcza rencisci i emeryci !!!W szpitalu dają kawusie ,czekoladki a w domu haracz dla listonosza ....a potem jak raz nie da to obraza boskaaa!!!!!!!!!!!