Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama 3-latka

moje dziecko chodzi na paluszkach!!!prosze o rade

Polecane posty

Gość mama 3-latka

Moje dziecko chodzi na paluszkach,niedlugo bedzie mial 3 latka i nie moge sobie z tym poradzic.Poprawiam go ciagle ze ma chodzic na calych stopkach,ale to jest na 3 kroczki i znow stoi na palcach... Jezeli wasze dzieci tez tak maja napiszcie jak z nim cwiczycie,czy moze zostawc go i wyrosnie z tego??? Dziekuje za odpowiedzi

Gość wyrosnie z tego
wyluzuj , moj syn chodzil tak bardzo dlugo

Gość wyrosnie z tego
dzieci w tym wieku odkrywaja rozne rzeczy najlepiej nie zwracaj na to uwagi, moj synek np zauwazyl bardzo szybko ze moze mna w ten sposob manipulowac( wiem smiesznie to brzmi ze w wieku 3 lat dziecko manipuluje) alew tak bylo jak zwracalam na to uwage robil to czesciej a nawet mowil mamusiu bede chodzil normalnie a dostane loda a dostane chrupki, najlepiej nie zwracac uwagi dziecku i sie tym nie przejmowac

Gość nivka
mój syn również zaczął chodzić na palcach w wieku 2 lat.Okazało się że to przykurcz ściegien Achillesa, ale nie taki diabeł straszny jak go malują...Była rehabilitacja-proste ćwiczenia na rożciągnięcie ścięgien i teraz jest o wiele lepiej chociaż muszę pilnować syna bo nawyk chodzenia na palcach pozostał.Podobno jest to wynikiem złego wbicia się przy zastrzyku w niemowlęctwie został naruszony nerw w części lędźwiowej ale to tylko przypuszczenia lekarza.

Gość chodzenie na paluszkach to
Jest to tak zwana maniera ruchowa. Małe dzieci bardzo często chodzą na palcach, właśnie podczas szczególnie ekscytujących zajęć. Jest to jednocześnie taki okres w rozwoju ich stóp, gdy rozwija się sklepienie stopy. Do 2-3 roku życia wszystkie dzieci mają tak zwane płaskostopie fizjologiczne, chodzenie na palcach jest świetnym ćwiczeniem. Niepokojące jest natomiast stałe chodzenie na palcach ze wzmożonym napięciem mięsni podudzia, szczególnie podczas szybkiego ruchu, biegu. Może być objawem mózgowego porażenia dziecięcego i wymaga konsultacji neurologa, ewentualnego leczenia botuliną lub chirurgicznego oraz długotrwałej rehabilitacji. Może także wynikać z nieprawidłowej budowy kości lub z ich nieprawidłowego ustawienia. Wady te są zazwyczaj wychwytywane po porodzie szybko korygowane przez ortopedów dziecięcych. obserwuj synka ja mysle ze nie ma powodu do niepokoju na razie:)

Gość mama 3-latka
dziewczyny bardzo dziekuje za rady:) Mysle ze najbardziej prawdopodobne wydaje mi sie ze ma sciagniete te sciegno achilesa,przez ciagle chodzenie na paluszkach.Po urodzeniu byl zupelnie zdrowym dzieckiem,takze wady jakies rozwojowe i neurologiczne wykluczam.Ale jeszcze raz dziekuje za wszystkie rady.

Gość z innego forum
U mojej 5 letnij corki lekarz stwrierdzil przykurcz sciegien achillesa dwoch stop .pediatra sie nie poznal powtarzal mi ze tak sie nauczyla chodzic i wyrosnie.teraz przechodzi 4 miesiac rehabilitacji i prawa nozka jest prawie dobra ale z lewa jest gorzej .lekarz zalecil dodatkowo jej botox i mam nadzieje ze jej pomoze .Jestem bardzo uczulona jak dzieci chodza na palcach bo wiem co moja corka teraz przechodzi i jak ja boli przy cwiczeniach noie wolna bagatelizowac takich rzeczy .

Gość popieram wpisy wyzej
to tzw maniera ruchowa-przejdzie naturalnie

To przejdzie, dziecko samo poczuje że lepiej jest chodzić normalnie. A używałaś chodzika? Często dzieci które korzystały z chodzika tak mają. Dlatego nie powinno się tego używać.

Gość fhh
Mnie straszenie nie bawi, i nie sądzę żeby bawiło "999(...)", ale faktem jest że mojej znajomej wnuczek ma taki problem: ma 4 lata i chodzi na paluszkach, i choć jako jeszcze dziecko roczne czy prawie dwuletnie rozwijał się prawidłowo, to teraz jest opóźniony i lekarze podejrzewają autyzm. Poza tym chłopczyk nie mówi choć zaczynał mówić normalnie. W jego rodzinie już taki problem się pojawiał i też uwidaczniał w chodzeniu na palucach. Coś więc w tym jest że kilka osób radzi wizytę u neurologa. A że różne problemy i po prostu dziecięce nawyki objawiają się podobnie, to inna sprawa. Ja na przykład widziałam zdrową dziewczynkę, 2-letnią, wyłącznie tak chodzącą, i u niej to był efekt zbyt długiego korzystania z chodzika.

Gość zatroskana1
Momo 3-latka --> jezeli masz tylko taka mozliwosc popros pediatre o skierowanie do ortopedy dzieciecego. On zobaczy malca, pooglada jego stawy, miesnie, odruchy i powie czy nalezy sie martwic czy nie. Przyczyn moze byc wiele. Albo po prostu tak sobie chodzi, bo lubi :) albo przykurcz sciegna albo slabe sciegna albo jakis uraz. Ale nie ma co panikowac, tylko sprawdzic, jak lekarz wykluczy jakies wady, to po prostu czekasz az zacznie sobie chodzic noramlanie i juz :) My bylismy z naszym maluchem 2 tyg temu wlasnie u ortopedy z tego powodu i nic, wszytsko dobrze. Pozwodzenia!

Gość mama 16-miesiecy
Moje dziecko ma 16 miesiecy i nonstop chodzi na palcach a nawet biega.Jak mial 4miesiace to byl shyniety a ortopeda kazal mi cwiczyc biodra tak ze jedna nozke mial krotsza od drugiej i jezdzilam z nim na masaze do starszej pani co go naprawila.

Ja mialam jako dzicko przykurczone sciegna Achilesa... i nie przeszlo mi to zupelnie... Cale dizecinstwo chodzilam na palcach (wszyscy mowili ze "tancze" - u dziewczynki moze to wygladac wdziecznie ale u chlopca ...? W wieku 10 lat jedno sciegno mi "popuscilo"... mialam przez miesiac noge w gipsie zeby go w tej naciagnietej pozycji uterzymac... druga noga sie z czasem poprawila ale nadal mam oba sciegna podkurczone ... W normalnym zyciu to nie przeszkadza ale jak np ubieram buty narciarskie to musze je co jakis czas odpinac zeby ddac nogom odpoczac, nie jestem w stanie zrobic przysiadu na calych stopach... ale za to w szpilkach czuje sie jak ryba w wodzie :-) Najlepiej zapytaj pediatry i niech on sprawdzi czy syn ma przykurczone sciegna czy to tylko taki jego sposob chodzenia ... bo jesli to sciegna to w tak mlodym wieku przez cwiczenia mozecie je "doprowadzic do porzadku" Zycze powodzenia !

Gość gość
Mój syn ma 27 miesięcy. Głównie chodzi na palcach, ale potrafi też stanąć na całych stopach. Babcia podniosła alarm, że dziecko na pewno jest chore itp., naczytała się w Internecie. To tej pory nic mu nie było więc ja się nie martwiłam. Aby zamknąć babci buzię i nie wysłuchiwać jak zaniedbuję dziecko poszłam do ortopedy. Powiedział, że wszystko jest ok. Nagiął mu stopy do góry i wyginały się do odpowiedniej pozycji i dziecko nie uciekało z nóżką i sprawdzał coś na łydce przy tym wyginaniu. Stwierdził, że tak po prostu jest mu wygodniej. Nie zalecił żadnych rehabilitacji. A co do gimnastyki to zalecił żeby uczyć przysiadów. Ale to nie ze względu na to że coś jest nie tak tylko częściej będzie stawiał całe stópki. Powiedział też żeby nie strofować też dziecka co chwile. Samo powinno z czasem zacząć poprawnie stawiać stopki. powiedział że jak za 1 5 roku nadal tak dużo będzie chodziło na palcach to się zgłosić ale bez paniki. Niektóre dzieci dłużej chodzą na paluszkach i tyle.

Gość gość
Synek ma 26 miesiecy i od poczatku duzo chodzi na palcach, no i przez to dosc niezgrabniue biega. Bylismy u neurologów, ortopedy i rehabilitanta i nie stwierdzono zadnej wady. Zalecono nam przyklejanie plasterków naciagających stopę, ale wg mnie to nie pomogło. Synowi nadal zdarza tak sie chodzic, ale coraz mniej.

Gość gość
moja coreczka miala takie fazy chodzenia na paluszkach. czasem 3 miesiace chodzila i pozniej przerwa pare miesiecy. Bylam u specjalisty i powiedzial ze czasem tak jest. Koniecznie to sprawdz i jak powiedza zeby sie nie martwic to sie wtedy nie martw

Gość gość
Chodzenie na palcach moze nie byc niczym groznym, ale moze tez byc objawem ciezkiej choroby miesni. Takze najlepiej skonsultowac to z lekarzem

Gość miniuśka
Moja córka ma 2 latka i też chodzi na paluszkach. Chodziła w chodaku ale tylko po parę minutek. Co do chodaka u moich sióstr dzieci chodziły w chodaku i żadne nie ma problemów z nóżkami tak że nie w tym problem.Na bilansie 2 latka pani doktor pediatra stwierdziła tylko że ucieka jej prawa piętka do środka i zaleciła nam kupno wkładki ortopedycznej lub buty profilowane i za piętkę. Jak jej powiedziałam że córka chodzi na paluszkach to zapytała się czy zawsze tak chodzi!? odpowiedziałam jej że zazwyczaj zawszę! Nic mi nie odpowiedziała. Pomyślałam sobie że po prostu nie ma pojęcia o takich rzeczach i muszę się skonsultować z lekarzem który się właśnie tym zajmuję. I pani też powinna to zrobić! Wiem, wiem że czasem wypowiedzenie się na forum trochę nam ulży, ale raczej powinnyśmy iść z naszymi dziećmi do specjalisty od tego! Pozdrawiam wszystkie mamusie z takimi problemami jak ja.