Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chrzestna363636

komunia ,co kupic???

Polecane posty

Gość chrzestna363636

witam.Mam teraz 2 komunie.Jedna chrześnicy a druga nie chrzesnicy.co teraz się kupuje.??? doradźcie.

Gość nvhbuifwvhjoic
najwazniejsze to nie przesadziuc i pokazac rodzicow ze komunia to nie wesele i niech sie nie spodziewaja kupy kasy najlepiej cos zwiazanego z komunią, lancuszek, biblie w ladnym wydaniu nic innego mi nie przychodzi do glowy na pewnie nie tel, mp4, tv komp czy cos takiego, to nie ma nic wspolnego z komunia i uwazam ze jest to bezsensowne rozpuszczanie dzieciaka

Gość lalalalalalalallaalalalal
ja tydzień temu kupiłam chrześnicy laptopa, dostała tez łańcuszek+kolczyki+medalik+branzoletka od chrzestnego,dostała zegarek, rower,aparat cyfr.-dogadywaliśmy sie w rodzinie zeby prezenty sie nie powtarzały. tak,tak zaraz któras wyskoczy laptopa!!!!!drogo!!!!! ale ja dobrze zarabiam, nie mam dzieci a moja siostrzenica to moje słoneczko i bardzo chciała laptopa.ale prezenty dostała rózne-drozsze i tańsze tak od 200-300zł w zwyz.

Gość nvhbuifwvhjoic
to chore zeby na komunie dawac takie rzeczy sa inne okazje zeby dac prezent- imieniny, urodziny ale nie komunia!! uwazam ze najlepiej nie powinno sie w ogole dawac prezentow na komunie

Gość dlaczego nie mp3kompa itp
dlaczego nie mp3,kompa itp jesli mnie stac -a mp4 za 100 mozna kupic(uwazam ze to wcale nie jest drogo)+ jakaś ładna biblia czy pamiatka.I jesli dziecko akurat tego nie ma to czxemu nie!

Gość chrzestna363636
myślałam nad paczką prezerwatyw, co o tym myślicie?

Bez sensu rodzice sie wykosztuja, a ja chcę sprawic przyjemnosc małej wiec dlaczego mam nie dawac prezentu. Odkąd swiat ,swiatem na komunie dawało sie prezenty. KOMUNIA TEZ JEST OKAZJA aby dać prezent.No i przeżyciem duchowym. jak nie chcesz to nie dawaj.ale nie pisz ze nie powinno sie dawać!

Gość chrzestna363636
to z prezerwatywami to podszy współczuje twojej rodzinie a pozaty ja sobie tez nie wyobrażam aby na komunie do dziecka isc z pustymi rekami lub tylko z pamiatką

Mi się dzisiaj przypomniało że ja na własną komunię (kilkanaście lat temu) dostałam od chrzestnego kompet słowników PWN - wiecie, tych grubych, ładnie wydanych. (Języka polskiego, ortograficzny i wyrazów obcych.) Służyły mi przez całą podstawówkę, gimnazjum, liceum, teraz na studiach też ich używam. Zdaję sobię sprawę że takie książki też tanie nie są, ale jezeli ktoś chce kupic cos co naprawdę się dziecku przyda to uważam że to świetny prezent. A poza tym to tak jak ktoś wyżej napisal - może być biblia, łańcuszek z krzyżykiem czy medalikiem itp. Ale nie laptop i komórka, ludzie...

a dlaczego uwazasz ze medalik ,łańcuszek tak a laptop czy komórka to nie???? kurcze jezeli mnie stac to dlaczego mam nie kupowac tego dziecku co takze przyda jej sie w nauce (zamierzam wykupic jej tezx internet do tego laptopa-czesto chodzi do kawiarenki i musi se sciagac rózne rzeczy do szkoły)bez sensu smedzicie, jakbyscie zazdrosciły. Ja nie pisze ze takie rzeczy tzeba-bo sa droge ale jak kogos stac to czemu nie/ a wiecie co za łańcuszek i medalik chrzestny zapłacił 1400 zł (tez napiszecie ze nie -bo co?)

Gość kur
dlaczego nie mp3kompa itp dlaczego nie mp3,kompa itp jesli mnie stac -a mp4 za 100 mozna kupic(uwazam ze to wcale nie jest drogo)+ jakaś ładna biblia czy pamiatka.I jesli dziecko akurat tego nie ma to czxemu nie! a chociażby dlatego że 8 letni gówniarz nie musi mieć laptopa, konsoli do gry, mp3 i telefomów. Później chodzi taki gnojek i się wymądrza jaki to on jest zajebisty bo ma mp4. Powiedz mi po co dziecku jest laptop, i inne tego typu sprzęty?? To co za rok czy za dwa lata na komunie dzieciom będzie się samochody kupować - bo przecież nie ma. Ludzie myślce trochę. Jesteś chrzestną nie masz co z kasą zrobić to idz w pizdu załóż dzieciakowi książeczkę i wpłacaj co miesiąc jakąś kwotę relaną na jaką sobie pozwolić możesz, na 18 urodziny dasz mu wypasiony prezent. A na komunię kup łańcuszek najlepiej, i poinformuj rodziców o takowej książeczce.

Gość nvhbuifwvhjoic
ludzie robicie z komunii swietej biznes- kto da wiecej, kto da drozszy prezent, kto ma wiecej gości kto robi w jakiej knajpie po pierwsze: komunie wyprawiamy w domu, zapraszamy najblizsza rodzine po drugie: nie wymagamy prezentow bo nie o to w komunii chodzi po trzecie: cieszymy sie z malego upominku zwiazanego z komunia troche skromnosci ludzie!!!

Gość nvhbuifwvhjoic
zgadzam sie z kur zastaw sie a postaw sie oto dewiza polskich rodzin bierzecie kredyty na komunie, wynajmujecie knajpy, oczekujecie drogich prezentow czy wy w ogole wiecie co to jes i po co jest komunia swieta??? a co kupicie na kolejne swieta, urodziny, jak dziecko juz wszytsko bedzie malo?? zaczna sie wymagania a wy nie bedziecie potrafili im sprostac a na 18stke co kupicie? samochod?? to na wesele trzeba bedzie urzadzone mieszkanie dac banda idiotow!!!

Gość kur
lalalalalalalallaalalalal a dlaczego uwazasz ze medalik ,łańcuszek tak a laptop czy komórka to nie???? kurcze jezeli mnie stac to dlaczego mam nie kupowac tego dziecku co takze przyda jej sie w nauce (zamierzam wykupic jej tezx internet do tego laptopa-czesto chodzi do kawiarenki i musi se sciagac rózne rzeczy do szkoły)bez sensu smedzicie, jakbyscie zazdrosciły. Ja nie pisze ze takie rzeczy tzeba-bo sa droge ale jak kogos stac to czemu nie/ a wiecie co za łańcuszek i medalik chrzestny zapłacił 1400 zł (tez napiszecie ze nie -bo co?) heh nikt nikomu nie zazdrości, ale bez przesady komunia nie jest od tego aby spanować prezentami, jak cię stać to i kup łańcuszek za 15 tysięcy ale niech to będzie wyraz religijnego przerzywania komuni, nie chodzi o kwotę ale o formę. Teraz komunia ma tylko i wyłącznie wyraz materialny. I nie przesadzaj że 8 latkowi do nauki niezbędny jest komputer i internet, dzieci w tym wieku niech się lepiej uczą czytać i pisać a nie chodzi póżniej jeden z drugim na wyrównawcze bo literek w wyraz nie potrafi złozyć czylko literuje. A do kafejki lata pewnie pograć w Tibię a nie się uczyć.

ale jestescie jadowite i zazdrosne. ksiazeczke małej załozyłam jak sie urodziła.Stac mnie to kupiłam jej laptopqa,ona jet madra i sie nie przechwala, nigdy nie powiedziałby na nią gówniara ,bachor itp.. na ur kupie jej samochód (na 18 oczywiscie -nie wsciekajcie sie tak ze was nie stac,) jak wasze dzieci sa tak zle wychowane to nie znaczy ze wszystkie. ona jest bardzo skromna,madra i sie nie przechwala. tez zapytana co by chciała tak oficjalnie to powiedziała ze nic nie chce ewentualnie kredki i pisaki bo jej kolezanka nie ma.o laptopie mówiła ,kiedys ,kiedys i tak se zapamietałam (oczywiscie nie zeby kupic ,tylko ze by chciała)

to ze twoja gra w TIbie zamiast sie uczyc to nie znaczy ze wszystkie tak robią.I wiecie co dostała 2 zegarki (powtórzony prezent)i dała kolezance co nie dostała zegarka. aa i jej rodzice nie sa majetni zyja skromnie i wspaniale wychowali małą.

Gość zgadzam sie z przedmowczynia
nvhbuifwvhjoic zgadzam sie z toba w 100% popierdoliło sie ludziom w głowach... te przyjęcia komunijne to totalne dno...zapraszanie calutkiej rodziny nawet tej z ktora sie widzą raz na rok ale co tam, najwazniejsze jest to zeby jak najwiecej zebrać kaski!!! kurwa mac kiedys robilo sie skoromna komunie w domu, kilka gosci i było normalnie a teraz???????ludziom sie w dupach poprzerwacalo

Gość grfgress
nie pisz bajek, marna prowokacja.........

No dobra, kupiłas laptopa to kupilaś. Ale wytłumacz mi ( i chyba nie tylko mi) po co dziecku laptop? PO CO?? Nie wmawiaj mi ze w szkole ma takie zadania ze musi korzystac z internetu, zaniechaj :D

Gość kur
chrzestna363636 ale jestescie jadowite i zazdrosne. ksiazeczke małej załozyłam jak sie urodziła.Stac mnie to kupiłam jej laptopqa,ona jet madra i sie nie przechwala, nigdy nie powiedziałby na nią gówniara ,bachor itp.. na ur kupie jej samochód (na 18 oczywiscie -nie wsciekajcie sie tak ze was nie stac,) jak wasze dzieci sa tak zle wychowane to nie znaczy ze wszystkie. ona jest bardzo skromna,madra i sie nie przechwala. tez zapytana co by chciała tak oficjalnie to powiedziała ze nic nie chce ewentualnie kredki i pisaki bo jej kolezanka nie ma.o laptopie mówiła ,kiedys ,kiedys i tak se zapamietałam (oczywiscie nie zeby kupic ,tylko ze by chciała) teraz jest skromna bo to jeszcze dziecko ale poczekaj jeszcze ze 2 lata takiego rozpieszczania. Teraz cię na to stać, a dajmy na to że cię nie będzie stać i co wtedy zrobisz jak wytłumaczysz dziecku które żąda od ciebie kolejnych drogich prezentów, że cię na nie zwyczajnie nie stać. Znałam dzieciaki bardzo skromne, ale po roku rozpieszczania stały się wrzeszczącymi typiącymi BACHORAMI. Jest taka zasada przede wszystkim umiar. Komunia to nie okazja do pokazywania tego na co się stać a na co nie. Jako chrzestna powinnaś dawać dziecku jak najlepszy przykład, a ty już je od dziecka uczysz materializmu. Wisz myślę że takiemu dziecku bardziej do nauki przydałaby się jakaś pięknie wydana encyklopedia czy jakichś cykl wydawniczy typu słowniki polsko -angielskie czy niemieckie, czy kilka tomów encyklopedi niż laptop. Na nawet gdybym 100000 zł miesięcznie zarabiała to nigdy bym 8 latkowi nie kupiła laptopa, bo komunia to ani czas ani miejsce ku temu

po co się tak burzycie-bedziecie robić swojemu dziecku -to zrobicie skromne przyjecie lub bez pryjecia, ktos chce to robi inaczj.KONIEC I KROPKA. KOGOS STAC T KUPuje drogie prezenty, innego nie stac to kupi tańszy(i nie uwazam ze taki jest gorszy)poprostu co niektórzy sa zawistni.

Gość kur
a i dla twojej wiadomości nie mam dzieci, ale sory sama kiedyś korzystałam z kawiarenki internetowej i widziałam co się dzieje.

encyklopedie i słowniki dostała jak szła do 1-szej klasy. tak rozpieszczam ja,laptop przyda jej sie jak bedzie starsza, teraz tez korzysta.i wiecie co jakos nie zrobił z niej sie rozwrzeszczany bachor. ja nie napisałqamze skromniejszy to zły czy gorszy prezent.przesadzacie.

tak tak, jestesmy zawistni i zazdroscimy 8-latce laptopa. Weź się dziewczyno puknij w ten swój pusty łeb bo chyba nic innego ci nie pozostało. Laptop dla 8-latki. Bo korzysta. Buahahaha :D Porazka. Dobrze ze ja nie miałam takich głupich ciotek :| Przynajmniej kiedys się dzieci umiały cieszyc z drobiazgów. Na 18 kup jej samochód i dom z ogrodem - przyda jej się w przyszlosci. Przeciez to nic złego, jak kogos stac - niech kupuje.

Gość majka 38
ja kupłam komórka chrzesniakowi i wcale nie uważam aby był to niestosowny prezent.do tego dostał jeszce piekna biblie. i tez uwazam ze kupuje sie to na co nas stac .Jakby mnie było stac to tez kupiłabym laptopa. nie wiem po co ta pyskówka.chcesz to kup łańcuszek za 100, chcesz to kup za 1400, a od rodziców zalezy jak wychowaja dziecko

ty chrzestna puknij sobie w ten durny łebek. Moze zasnaow sie jaka krzywde robisz dziecku kupujac laptopa???Teraz zamiast zeby dzieci bawiły sie na podwórku z rowniesnikami to dostaja laptopy i siedzą poł dnia grają w jakieś durne gierki!!!!Co takie dziecko moze robic z laptopem???Ano grać kilka godzin dziennie.......i ty uwazasz ze zrobilas super prezent????jhestes niesamowita!!!

nie rozumiem po co te wyzwiska i "krzyki" jak kogos stac niech kupuje laptopy a inni niech daja ksiazki.Jestesmy rózni, i nie mozna pisac ze ktos jest walnęty bo daje laptopa czy komórke a ze ktos jest niedorozwinety bo nic nie da. mysleze jednak zazdrosc tu przemawia. no i widac ze rodzice cie nie za dobrze wychowali mimo ze nie dostawała slaptopów od ciotek 7 lat nieszczescia

marek wlasnie o to chodzi ze my nie przesadzamy.Jesli juz ktos przesadza to wlasnie takie ciotki i wujkowie co to chcą sie pokazać a tak naprawdę w domu klną ze muszą sprawic porządny prezent komunijny....wiem co mowie bo rozmawiam z ludżmi i nie tylko ja narzekam ze bede mieć komunie i trzeba kase szykować!! tak wiec obłuda i nic poza tym!!!

Gość kur
tak a jak mnie stać na willę z basenem dajmy na to, to czy to będzie odpowiedni prezent dla dziecka na komunię, a może odrazu ferrari mu kupię przecież mnie kurwa na to stać. Ludzie puknijcie sie w te durne główki i pomyślce że nie od tego jest komunia. Skoro uważacie że nie wyżądzacie krzywdy dzieciom takimi prezentami to zapytajcie się je czym była dla nich komunia swięta. Jestem ciekawa co na to powiedzą. W tamtym roku bodajże gadałam z takim jednym pierwszoklasitą który totalnie sobie olewał naukę (głównie przez komputer) i mu mówię że jak się nie będzie uczył to nie zda do 2 klasy a on mi na to powiedział: "I co z tego ja nie muszę być w 2 klasie, bo ja już mam komputer" To się go pytam jaki jest związek to on mi na to " Nie muszę być w drugiej klasie bo mam bogatą mamę i mi prezenty komunijne nie są potrzebne, a skoro nie potrzebuję prezentów to nie muszę iść do komunii, a jak nie chcę iść do komunii to nie muszę być w 2 klasie" Tyle w tym temacie

ale jak się nie zajmujesz dzieckie tylko zostawiasz je samopas to moze i twoje siedzi cały dzień w necie. moje mają internet ale kontrole tez maja. widac ze pisza tu głupiutkie małolaty