Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no to ładnie..

DWÓJKOWE ZMARTWIENIE-ZGORZEL!!!

Polecane posty

Gość no to ładnie..

Witam, poszłam do dentysty-a chodzę regularnie-bo mi się kawałeczek plomby z dwójki ukruszyło na styku z 3.Dentysta mi rozwiercił-bo musiał usunąć reszty plomby i upppsss!!!!Mam zgorzel miazgi. O dziwo ząb mnie nie bolał, Dentysta mi przeczyścił kanał-nie bolało!!!Włożył lekarstwo i teraz chodzę z wyrąbanym bokiem w zębie i lekarstwie. Dzień po założeniu lekarstw zrobiła mi się kulka na podniebieniu,boląca,ale samoistnie znikła po 2 dniach.EUREKA!!!przypomniało mi się,że kiedyś też mi się zrobiła gulka na podniebieniu i bolało mnie pod nosem, ale ząb mnie nie bolał. Przebadałam wtedy zatoki-i w szczękowej coś było-ale to podobno od kataru i mogły być sprawy alergiczne. Teraz wszystko się wyciszyło, mam zrobić RTG i w tym tygodniu idę znów do dentysty-boję się cholernie,czy da się uratować tego zęba.Nie wiem co mam o tym myśleć i co mnie może czekać :( .Wszędzie gdzie czytam piszą o usuwaniu zęba,że to może być torbiel a to dla mnie tragedia;( Miałyście kiedyś taką sytuację-podzielcie się swoimi doświadczeniami w takich sprawach

Gość no to ładnie..
up

Tak , miałam z jedynką . Zero objawów , zgorzel pod plomba , wyszło z okazji własnie wymiany plomby , bo stara sie ukruszyła. Było to jakies 12 lat temu , zeba mam do dzisiaj tego samego , jest martwy , ale o dziwo nawet sie nie przebarwił . Nie wiem jak potoczy sie to u Ciebie , ale istnieje szansa na pozytywny koniec.

Gość no to ładnie..
kurczę dziękuję za odpowiedź-nie boję się leczenia-tylko zmartwiło mnie to,że dentysta był wielce zdziwiony,że mnie nie bolał ząb i nie boli podczas wkładania takiego drucika do kanału zęba. Podobno przy zgorzeli chodzi się po ścianach, jeszcze jak boli dookoła zęba.

Gość no to ładnie...
ktoś jeszcze się wypowie;)

Gość no to ładnie...
;)

Gość sbiusbiubgib
Miałam zgorzel dwukrotnie i za każdym razem bolało cholernie. Żadne tabletki nie przynosiły ulgi, dopiero rozwiercenie zęba pomogło. Oba zęby mam do dziś.

Gość no to ładnie...
a torbiel też? Bo ja chyba miałam, albo mam :( Mnie np. ząb nie bolał i nie boli ;)

Gość sbiusbiubgib
Nie pamiętam. Chyba to była zgorzel gazowa. Wszystko to działo się w zamkniętym zebie. Jak mi tłumaczyła dentystka mnożyły sie bakterie beztlenowe, i efektem ich metabolizmu były gazy które powodowały niemiłosierny ból. Jak rozwierciła mi zeba wyszedł tylko smród ale minął tez ból. Potem standardowe leczenie kanałowe.