Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SosnaWawa

Usługi ślubne bez rachunku?

Polecane posty

Gość SosnaWawa

Dziewczyny jak to jest z uzyskaniem rachunku od kapeli, fotografa czy wynajętej sali. Czy płacąc zaliczkę tez powinnam otrzymać rachunek? Sporo słyszałam o niezbyt legalnych usługach i chciałam się zabezpieczyć pytając się o rachunek. Wszędzie mi mówiono że rachunków za takie usługi się nie wystawia. Jak sprawdzić w takim razie wiarygodność firmy?

Gość czarna koala
rachunek przy zaliczce niekoniecznie, ale z pewnością pokwitownie podpisane przez wpłacającą i odbierających pieniądze!

Gość Oj....
czarna koalo nie rozumiem tego pokwitowania. Chyba rachunek jest takim pokwitowaniem. Żadne podpisywanie gdzieś tam że zapłaciłam. Po to są rachunki aby je wystawiać. Masz zupełną rację że podczas spisywania i zaliczkowania teoretycznie nie musi być rachunku. Jednak jest to tylko teoretycznie. Jeśli poproszę np videowca o wystawienie rachunku za zaliczkę to muszę go dostać. Na rachunku jest stempelek z nr Regonu i NIP. Zresztą taki sam stempelek musi być na umowie aby była ona ważna. Teraz nasuną się mi nowy temat na forum. WIARYGODNOŚĆ UMOWY

Gość Czarek28
Po co jakieś tam rachunki i inne duperele. Trzeba być chorym na umyśle myśląc o rachunku. Ceny usług tych co wystawiają rachunki są bajońskie. Wolę takiego lewego niż drogiego prawego

Mogę tylko dorzucić swoje 3 grosze...oczywiście każdy kto oferuje nam usługę ma obowiązek wystawić rachunek i pokwitowanie odbioru zaliczki..ale to nie uchroni nas niestety od oszustów.My z mężem 4 lata temu braliśmy slub i dostaliśmy pokwitowanie wpłaty zaliczki za prawie wszystkie usługi.Kamerzysta jednak okazał się świnią.Nie dość,że zrobił krótszy film to jeszcze zażyczył sobie o 100zł więcej niż pół roku wcześniej obieywał.Tak więc dobrze radzę aby na zaliczce był dokładny opis usługi-i cena.Bo kamerzysta twierdził,że umawiając się z nimi w styczniu posługiwał się innym cennikiem niż w sierpniu bo w międzyczasie nastapiła podwyżka.A na pokwitowaniu zaliczki ( wystawionym na specjalnym druczku,przygotowanym przez niego) nie było wzmianki o długości filmu i o rzeczywistej cenie.

Gość Czarek28
gonzallo mogłeś się przecież odwołać przynajmniej do Federacji Konsumenta. Jeśli byleś pewien że to legalnie działająca firma to powinniście domagać się swoich praw konsumenta. Facet widocznie czół się całkowicie bezpieczny naciągając młode pary.