Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alicjaaak

odstawienie DUPHASTONU - koniec mdłości w ciązy???

Polecane posty

Gość alicjaaak

od poczatku ciazy brałam duphaston - 2 tabletki dziennie. w poniedziełk odstawiłam i mdłosci mi mineły w 9 tygodniu?!!! czy to niepokojące? moja mama w ogole nie miała mdłosci.....czy mozliwe że gdyby nie DUPHASTOn ja również nigdy bym ich nie miała??

Gość no własnie czy odstawiłaś
duphaston po konsultacji z lekarzem???

Gość alicjaaak
moja ciąża nie była zagrożona poronieniem. brałam go ze względu na torbiel która się wchłonęła więc przestałam brać. myślisz że źle zrobiłam??? mam receptę jeszcze na jedno opakowania ale stwierdziłam że nie chce się truć niepotrzebnie....nie biorę dopiero 3 dzień. sadzisz że powinnam znowu zacząc mimo ze torbiela już prawie nie ma?

boze, bez konsultacj iz lekarzem odstawilas lek w ciazy???

natychmiast idz do gina!!! ja nie chce wyrokowac nic, bo jestes w ciazy i nie chce cie dodatkowo stresowac i niech lepiej lekarz powie co i jak koniecznie idz dzisiaj!!!

Gość alicjaaak
to było tak że jeden lekarz zapisał mi duphaston na torbiel - brałam 3 opakowania i miałam jeszcze receptę na czwarte. ale w poniedziałek poszłam do innego gina który stwierdził że torbiel się wchłonęła więc stwierdziłam ze mogę przestać brać....sama już teraz nie wiem czy dobrze zrobiłam:(

dziewczyno !!!!! czy ty jesteś chora na umyśle czy dziecka chcesz sie pozbyć ???? natychmiast do lekarza bo konsekwencje twojej głupoty mogą być straszne

Gość alicjaaak
ale mnie teraz zeschizowałyście:/

Gość eve252
Ja odstawiłam duphaston w 14t.c, oczywiscie lekarz tak zalecił i mdlosci się troszke zmniejszyły -Mysle że On je nasila ,przynajmniej u mnie tak było :/

i zapamiętaj jedno: ŻADNYCH, PO PROSTU ŻADNYCH LEKÓW W CIĄŻY NEI WOLNO BRAĆ BEZ KONSULTACJI Z LEKARZEM ANI ODSTAWIAĆ BEZ KONSULTACJI Z LEKARZEM!

Gość ok w takim razie rób jak chces
z w koncu to twoje dziecko, twoje zycie więc i twoja sprawa

Gość alicjaaak
poza tym następną wizytę u ginekologa miałam wyznaczoną na za 2 tygdonie co onzacza że tydzień przed tą wizytą duphaston i tak by mi się skończył!!! czyli za 4 dni i tak bym go odstawiła bo nie dostałam od lekarza kolejnej recepty.....

Gość ok w takim razie rób jak chces
heh beztroska niektórych mnie po prostu rozbraja:O

Gość alicjaaak
nie chodzi o to. zalezy mi no moim dziecku. ale waszym zdaniem gdybym brała to osttanie opakowania nadal, i skonczyła je jakoś w poniedziałek - nadal będąc zresztą w 9 tygodniu to bym poroniła?? bo tylko tyle opakowań zapisał mi gin. Wtedy też byście pisały że jestem niespełna rozumu i że mam biec do innego ginekologa na wcześniejsza wizytę i poprosić o duphaston bo nagłe odtsawienie powoduje poronienie??

Gość roxxa
Dlaczego Wy tak straszycie Dziewczyne ,rozumiem ze jest to powazny temat ,ale ludzie opanujcie się ,przeciez jakby to groziło odrazu poronieniem to lekarze nie odstawialiby duphastonu przed 20 t.c - U mnie lekarz kazał odstawić ...a założe sie ze jedyna nie jestem ! Alicjaaa zadzwon do lekarza jak masz taka mozliwość mysle ze mniej nerwow bedzie Cie to kosztowac niż czytanie niektórych wypowiedzi.

Ja Duphaston brałam przez pierwszy trymestr. Podczas brania nie miałam żadnych mdłości, nudności i wymiotów, a po odstawieniu... w niedługim czasie się pojawiły :P

Gość bardzo sie boje
Hej dziewczyny! Nieźle mnie nastraszyłyście! Ja mam podobną sytuację. W 10 tygodniu zmniejszyłam sobie dawkę duphastonu z 2 do 1 tabletki dziennie (też brałam na torbiel ale niestety nie wiem czy mi już zniknęła - wiem, że się zmniejsza). Chciałam po prostu żeby mi na dłużej starczyło ostatnie opakowanie więc zaczęłam brać jedną dziennie. Czy to znaczy że poronię??????????

Gość bardzo sie boje
Dziewczyny proszę odpowiedzcie co o tym myślicie, bo jeśli zmniejszenie dawki może u mnie spowodować poronienie to zacznę brać znowu 2 tabletki dziennie, bo po jednej biorę dopiero 2 dni.

nie wolno samemu podejmować decyzji !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jakim to trzeba być idiota alby sobie zmniejszać lek bo ma się taki kaprys albo brak kasy, myślcie trochę

Gość bardzo sie boje
Chyba faktycznie dziś pójdę. To już moje 5 usg więc mam nadzieję że to nie zaszkodzi maleństwu:( Lekarz mi nic nie mówił na temat tego, że mam brać wszystkie opakowania, a jedynie że "może sobie pani jeszcze brać duphaston przez jakiś czas", więc myślałam że mogę sobie zmniejszyć dawkę:(

Skoro lekarz powiedział, że masz brać, to masz brać do następnej wizyty. Na następnej wizycie ustalacie, co dalej - czy brać i w jakich ilościach.

Jesteście wszystkie niepoważne. To prawda, że nie wolno sobie samemu dawkować leku, ani zmieniać dawki, jednak w ciąży która nie jest w żaden sposób zagrożona, zmniejszenie dawki nie ma prawa spowodować poronienia:o W prawidłowej ciąży, gdy poziom progesteronu utrzymuje się na dobrym poziomie, duphaston to jedynie dodatkowy progesteron (stymulowanie progesteronem pomaga przy wchłanianiu się torbieli). Odstawienie go w tej sytuacji nie powoduje zagrożenia ciąży:o Ponieważ poziom progesteronu wraca jedynie do normalnego poziomu. Najlepiej jednak nie odstawiać z dnia na dzień a jedynie zmniejszać dawkę, jednak znam lekarzy, którzy sądzą że jest to zbędne. Nie siejcie takiego lamentu:o

Ale ja nikogo nie straszę żadnym poronieniem, czy czymś, tylko mówię, że nie powinno się wg swojej receptury stosować leku, zwłaszcza w ciąży. Lepiej robić to pod okiem lekarza, wtedy nie ma żadnego niepokoju. Nie wiem, czy się lekarz pomylił, czy nie. Nie wiem, jak się umawialiście. Skoro kończą Ci się tabletki i sama zmniejszyłaś dawkę, to teraz już jej nie zwiększaj z powrotem, tylko jedz tę zmniejszoną, aż do ostatniej tabletki.

Gość bardzo sie boje
Umówiłam się do lekarza na 17, więc wszystkiego się dowiem wtedy.

Gość alicjaaak
dzownilam do dr Jacka Mniszka z katowic bo nie moglam sie dodzwonic do swojego ginekologa a on prcuje w tej samej klinice. powiedzial ze nie ma to zadnego wplywu na ciaze jak przestane brac duphaston jesli ciaza nie jest zagrozona i ze on osobiscie na torbiele nawet nie zapisuje duphastonu tylko jakies globulki dopochwowe i stwierdzil ze te dwie tebletki ktore bralam i tak niewiele wniosly bo to mala dawka i ze mam juz nie brac wcale. pwoeidzialam mu ze czytalam ze odstawienie grozi poronieniem to mnei doslownie wysmial i stwierdzil ze nie spotkal sie jeszcze z przypadkiem zeby kobieta ktora nawet jest w ciazy zagrozonej odstawila duphaston i dlatego poronila. co wy mi dziewczyny opowiadalyscie i jak mnie nastraszylyscie to sie w glowie nie miesci. ciekawe skad wzielyscie takie informacje :/

Gość co za półgłówek z tego doktork
a:O naprawdę powiedział Ci, że w ciąży zagrożonej odstawienie duphastonu "ot tak" nie grozi poronieniem?:O

Gość bebok
boze opamiętajcie sie...straszycie dziewczyne... i znowu kto...wszystkowiedzaca oczywiscie najbardziej popierdolona idiotka z kafeterii czyli FRANKA.... WEŹ SIE PUSTAKU ZACIAZONY WALNIJ W ŁEB I SPIEPRZAJ STAD BO MAMY CIE DOSC!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość alicjaaak
dr Mniszek jest znanym lekarzem w katowicach i nie powiedział ze w zagrozonej ciazy mozna sobie odstawic tylko ze odstawienie z dnia na dzien nie spowoduje poronienia i nie słyszał o przypadku zeby ktoś poronił tylko dlatego że nagle odstawił duphaston. zreszta o czym tu gadac skoro moja ciaza nawet nie jest zagrozona a wy mi tu poronienie wrozylyscie:/