Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qwerttuo

jak jest poprawnie??

Polecane posty

Gość qwerttuo

piszemy pismo, zaczynamy od : Szanowni Państwo i teraz : a) po "szanowni panstwo" powinnien byc przecinek czy wykrzyknik ? b) czy pod spodem zdanie zaczynamy z małej czy wielkiej litery?

Gość Po polsku zawsze piszemy
Wykrzyknik i nowe zdanie z wielkiej litery Szanowni Państwo! Dziekuję za odpowiedź na moje pismo i te pe i te de ... Kochana Ciociu! Dawno nie pisałam , bo wszyscy bylismy chorzy na grypę i ledwo ... Przecinek i z małej litery przywedrowało do nas z j. angielskiego i sie niestety pleni :-(

Gość Jatojaznów
Żadnej kropki, przecinka, czy wykrzyknika. A zaczynasz od akapitu z dużej litery.

Gość qwerttuo
no własnie, dziś zaczęłam od akapitu i z dużej litery i dyrektor powiedzial ze mi tego nie podpisze bo powinno byc z małej litery i tak jest poprawnie,a jakos ciezko mi w to uwierzyc

Gość zasady się kłaniaja
Szanowni Państwo! Proszę ...

Gość zasady się kłaniaja
Skoro to podpisuje dyrektor, a nie Ty, to będzie na niego :-P Daj mu sie podpisać pod czym mu sie podoba ;-) Jest wielu dyrektorów analfabetów-wtórnych :-P

Gość qwerttuo
on jest z lekka zmanierowany i duzo ma takich uwag - czasami sa naprawde odjechane

Gość neuritius
W języku polskim przyjęte jest, że stawiamy wykrzyknik, następnie piszemy wielką literą pierwszy wyraz. W j. angielskim natomiast po "Dear Mike" będzie przecinek. NO!

wykrzyknik absolutnie odpada, zresztą poszukaj wzór np. rozmowy kwalifikacyjnej to zobaczysz że zaczyna się od duzej(początek zdania i forma grzecznościowa np. Szanowny Panie), przecinek i od nowego akapitu z małej

Gość WYKRZYKNIK jest po polsku
a przecinek w j.angielskim NIEUKI!

Podaj wiarygodne źródło typu słownik PWN, najlepiej wydany w druku, a nie wypociny netowe, które każdy debil powiela :-P

Tak w ogóle w podanym przez Ciebie przykladzie prawidłowo wcale nie powinno być napisane "Szanowni Państwo" tylko samo zaadresowanie i od razu tekst w nowym wersie od akapitu i wielkiej litery :-P Co za wytwory nieuków sie teraz powiela :-O

Gość qwerttuo
całe zycie pisalam z wykrzyknikiem i z duzej litery a dzis sie dowiedzialam ze jestem niedouczona

Gość CZITAAAAAAAA
na koncu najlepiej wykrzyknik a pod spodem z duzej litery

no i dobrze pisałaś i pisz dalej z wykrzyknikiem i wielka litera a dyrowi pisz tak jak on chce, skoro tam ma byc jego podpis :-P

"Tak w ogóle w podanym przez Ciebie przykladzie prawidłowo wcale nie powinno być napisane "Szanowni Państwo" tylko samo zaadresowanie i od razu tekst w nowym wersie od akapitu i wielkiej litery Co za wytwory nieuków sie teraz powiela " to jest komentarz do tego listu motywacyjnego z linku od neuritius :-O

Gość powielamy wzorce z zachodu
i stąd to zamieszanie, w erze netu coraz mniej ludzi pisze i mówi poprawnie po polsku też jestem zdania że w nagłówku powinien być wykrzyknik (coś mi świta że "wołacz" kogo ? co ?) a nowy wers powinien być z dużej litery

Gość tylko dlaczego
tylko DLACZEGO mamy sie wzorować na pismie niedouczonej panienki z banku??? Anielico?

Gość tylko dlaczego
"Więc w każdym banku siedzą nieuki? " w wiekszości, niestety :-( :-O

Gość neuritius
"WYKRZYKNIK jest po polsku" w pełni się z Tobą zgadzam!