Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia001

czy mąż i dziecko mogą być ubezpieczeni zdrowotnie przy żonie na urlopie wychowa

Polecane posty

Gość kasia001

Witam mam pytanie.mąż zamierza zwolnić sie z pracy w celu poszukiwania lepszej pracy w Polsce ewentualnie za granicą.Nie chce sie rejestrować w PUP jako bezrobotny bo dostał by zasiłek a myśli wyjechać do Szwecji .Ja jestem na urlopie wychowawczym no i ja mam na siebie ubezpieczenie a do tej pory wygląda to tak że córka jest ubezpieczona przy mężu.mam pytanie czy ktoś sie jest zorientowany czy ja mogła bym wziąśc córke na swoje ubezpieczenie to chyba tak ale czy moge również wziąść meżą do siebie na ubezpieczenie ,Prosze ślicznie o pomoc.

Z tego co mi wiadomo - można tak zrobić. Jeżeli jesteś na wychowawczym to masz opłacone przez pracodawcę wszystkie świadczenia i jeżeli Twój mąż nie pracuje (nie ma ubezpieczenia) - możesz założyć legitymację ubezpieczeniową na członków rodziny i wpisać do niej męża i dziecko. Takim sposobem wszyscy będziecie ubezpieczeni.

Gość same wariatki
ubezpieczniową do członków rodziny czy rodzinną? to jest to samo? mąz tez taką ma a ja jako współpracująca tez ponoć mam załozyc sobie taką leg rodzinną. Tylkoze mały bedzie wpisany do legitki rodzinnej męża.