Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lektorkaaa

laczego jak ludzie na tym forum robią błędy ortograficzne, to piszą że...

Polecane posty

Gość latego że
michał - a gdzie autorka zrobiła orta - bo nie widze?

literowki nie swiadcza o naszej inteligencji, czy jej braku, a o pospiechu i lenistwie, wiec w porownaniu do bledow ortograficznych, jest to malo istotny blad...

latego że - dokładnie tak, literówka jest to błąd wynikający z pośpiechu, nieuwagi itp. Zdarza się każdemu, ale jeśli występuje w co drugim słowie to jest równie drażniące co błąd ortograficzny. Błąd ortograficzny świadczy o nieuctwie, literówka świadczy o nieuwadze. Oba są błędami, bez podziału na mniej czy bardziej istotne (dla mnie)

OCZYWISCIE,ZE TAK.aLE JESLI PISZE SIE POSTA NA TEMAT POPRAWNEGO PISANIA TO POWINNO SIE GO WYPIESCIĆ TAK,ZEBY NIKT SIE NIE PRZYCZEPIŁ

Gość latego że
do na marginesie - zgoda, myślę,ze jeśli ktoś jest polonistą sprawdzajacym np. prace w szkole, jedno i drugie go razi. Również w liście do szacownej osoby, w ważnym piśmie, literówki sa niedopuszczalne ( jako niechlujstwo właśnie) . Ale jeśli czytam post na jakimś portalu z literówkami , myślę : - spieszył się, nie jest zbyt biegły w pisaniu na klawiaturze, może bałaganiarz. Ale owszem, w sprawach życiowych, sercowych, w dyskusji politycznej, o zdrowiu itd .jego zdanie może być dla mnie ważne i mogę sie z nim liczyć. Natomiast jeśli ktoś wali rozpaczliwe orty, nie jest dla mnie autorytetem, jako ten nieuk , nie traktuję go poważnie. Wolę bałaganiarza od nieuka ( choć kto inny może nie).

Ja też na portalu czy na forum zwrócę mniejszą uwagę na literówkę niż na paskudnego byka ortograficznego. Tutaj wszystko zaczęło się od tego, że autorka założyła topic o błędach, sama jednak błąd popełniła. Zostało jej to wytknięte, zapewne żartem i zaczęła się dyskusja o wyższości literówki nad ortem (albo odwrotnie) ;-);-)

Gość latego że
a czy chodzilło o d(latego) bez "d"? ja to odebrałam jako jajo raczej... Zresztą w tytule zaznaczyła, ze chodzi jej o błędy ortograficzne, a nie o wszystkie błędy w pisowni.

ja tej brakującej literki d nawet na początku w ogóle nie zauważyłam, dopiero jak wywiązała się dyskusja. Mnie tylko zdziwił pogląd,że literówki są mało istotne. Zrozumiałam to jako, że w ogóle są mało istotne; jeżeli autorce topicu chodziło, że nie są tak bardzo istotne na forum, to jestem w stanie się zgodzić ;-)

Gość latego że
dodam jeszcze ,że denerwujący jest kompletny brak znaków interpunkcji, ponieważ nie można wtedy zrozumieć, o co chodzi.

Gość Lektorkaaaa
No właśnie o błędy ortograficzne mi tu chodziło, a nie o literówki :) Jak już parę osób tu pisało, te drugie świadczą o nieuwadze, a nie o braku znajomości pisowni danego słowa. Ortografy to co innego. Raczej nie da się ich wytłumaczyć tym, że komuś się spieszy. I zauważcie, że jak na razie w swoich wypowiedziach zdarzyło mi się zrobić tylko jedną literówkę ;)

Gość gfdghjk
E tam. Pieprzycie - błąd to błąd.

Gość OgarniętaŻeHej
Pomyślcie o czułym wojtku z onetu! Robi błędy i wszyscy go znają!

Gość Lektorkaaa
Ostateczny wniosek jest taki, że ludzie na forum nie potrafią się niestety przyznać do błędu ;)

Gość ić stont gupia babo

Gość wniosek jest taki...
...że jak komuś się wytknie jego matołectwo (robienie błędów ortograficznych), to zaraz będzie szukał na tego kto mu wytknął ten błąd "haka" (chociaż w tym kontekście to za duże słowo), na przykład głupią literówkę. Popieram autorkę, owszem każdy błąd, to błąd, ale pojedyncze literówki nie rażą tak jak nawet pojedyncze błędy ortograficzne.

Gość Lektorkaaa
Dziękuję za zrozumienie :)