Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kadrowaaaaaaaaaa

co może skontrolować Państwowa Inspekcja Pracy?

Polecane posty

Gość kadrowaaaaaaaaaa

najprwdopodobniej szykuje się u nas kontrola z PIP. co będą kntrolować? w co mają prawo mieć wgląd?

teoretycznie w to co reguluje kodeks pracy praktycznie to we wszystko

Gość bulicz
Sprawdź, czy nie popełniasz najczęstszych wykroczeń*: • Czy udzieliłeś pracownikowi pisemnej informacji o niektórych warunkach zatrudnienia, nie później niż w ciągu 7 dni od dnia zawarcia umowy o pracę (art. 29 § 3 k.p.) i 30 dni - jeśli zmienił się którykolwiek punkt informacji, np. pracownik uzyskał prawo do urlopu w wyższym wymiarze? • Czy potwierdziłeś pracownikom na piśmie, najpóźniej w dniu rozpoczęcia pracy, rodzaj umowy o pracę i jej warunki? • Czy zawsze zaraz po zakończeniu stosunku pracy wydajesz pracownikom świadectwa pracy? • Czy wszyscy Twoi pracownicy zostali poddani wymaganym szkoleniom w zakresie bhp? • Czy odbyłeś szkolenie bhp dla pracodawców? • Czy pracowników poddałeś profilaktycznym (wstępnym, okresowym, kontrolnym) badaniom lekarskim? • Czy dokonałeś i udokumentowałeś ocenę ryzyka zawodowego na stanowiskach pracy? • Czy poinformowałeś pracowników o ryzyku, które wiąże się z wykonywaną pracą? • Czy prawidłowo ustaliłeś prawo do urlopu wypoczynkowego w pierwszym roku pracy? • Czy prawidłowo ustaliłeś prawo do kolejnego urlopu wypoczynkowego? • Czy w Twojej firmie są prowadzone karty ewidencji czasu pracy? • Czy pracownikom jest terminowo wypłacane wynagrodzenie za pracę? • Czy wypłacane pracownikom wynagrodzenie jest co najmniej równe aktualnej kwocie minimalnego wynagrodzenia? • Czy wypłaciłeś w prawidłowo wynagrodzenie za pracę w godzinach nadliczbowych?

Gość wszystko
kontrolują stanowiska pracy jak i dokumentację. Czy np pracownicy mają w aktach odpowiednie świadectwa kwalifikacyjne potrzebne do pracy na danym stanowisku. Czy są badania lekarskie pracowników przeprowadzane w terminach. No dosłownie mogą się czepiać wszystkiego. U nas czepiali się ,że sciereczka do naczyń wisiała na grzejniku :). Mogą również sprawdzać zakład od strony papierkowej. Czy są pieczątki na wszystkich dokumentach i czy są w terminie wypłacane pensje. Jak liczone są urlopy. A może przyjdą na gotowo bo ktoś z Was dał im cynk co nie gra :(

Gość kadrowaaaaaaaaaa
no własnie raczej przyjdą z donosu, bo z wynagrodzeniami sie spóźniamy...

Gość wszystko
to przetrzepią was i to zdrowo :( Musicie mieć racjonalne wytłumaczenie a kary i tak nie unikniecie :( Nie zazdroszczę :O

Gość kadrowaaaaaaaaaa
a księgowość w jakim sensie?

Gość kadrowaaaaaaaaaa
a poza tym nie "kary i tak nie unikniecie" tylko "szef kary i tak nie uniknie"...

Gość wszystko
no oczywiście szef kary nie uniknie ale będzie miał pretensje do Ciebie (jak to zwykle bywa) Kadrowo ,że są nieprawidłowości :) Szef zawsze wszystko wie a przed PIP-em udaje niedoinformowanego i opier...la kadrową :) Powodzenia :P

Gość wszystko
księgowość w takim sensie ,że wezmą np pasek z wypłaty bjednej osoby i rozbiiją na części pierwsze. Sąd się co wzięło i dlaczego? No i czy ZUSy, podatki płacicie w terminach. CZy faktury są prawidłowo opisane zgodnie z zasadami rachunkowości. itp :)

Gość kadrowaaaaaaaaaa
do mnie będzie miał pretensje, że wypłata nie jest płacona w terminie? o raczej nie moja wina, nie mój zasięg. a innych nieprawidłowości raczej nie ma, bynajmniej w mojej działce...

Gość wszystko
no to spoko. Biedna G.Księgowa :O bo piszesz że nie płacicie w terminach :)

Gość kadrowaaaaaaaaaa
no nie płacą w terminach... wypłata za kwiecień powinna być 10-tego maja, a tu ani widu ani słychu. no z Zusami i podatkami podjrzewam, że też są problemy.

Gość wszystko
jeśli tak jest jak piszesz to spodziewajcie się też kontroli z ZUS-u i Ze skarbówki - to kwestia czasu :(

Gość kadrowaaaaaaaaaa
z Zus-em to wątpię... w drugiej firmie szefa jest już prawie 2 mln zaległości (nal. główna + odsetki), a jakoś od 6 lat żadnej kontroli nie było. a zresztą, pracuję tu do połowy czerwca i spieprzam, więc o to się już nie martwię...

Gość krystianggg25
mam problem czy ktos pomoze

Gość Elektronikełe ausf.I
PiP przyjdzie na kawe i pójdzie, takie są kontrole, nawet kary nie bedzie

Gość kamil854
Ewidencja czasu pracy jest obowiązkowa. Można wykonywać ją przy pomocy podpisów lub specjalnych programów, np. od firmy Biosys :)

Gość gość
węszą żeby wywęszyć łapówe

Gość andrzej223
Może skontrolować chociażby czas wykonywania pracy. Dlatego moi pracownicy zawsze przy wejściu i wyjściu z firmy odbijają się kartą w systemie Biosys

Gość tomekfirma
Prawie we wszystko mają wgląd. A może warto dobrze przygotować się do takiej kontroli? Ja zajrzałem na stronę http://www.danielkaparuk.pl przed taką kontrolą i skorzystałem z usług Daniela Kaparuka. Pomógł mi we wszystkim. Doświadczony i pomocy człowiek.

Gość gość
wdniudzisiejszymprubujesiedodzwonicdopipwrzeszowiepanstwapolonxzeniejestusmewkoljcetrzydziesciminutminabiloizeroporady