Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiekk288

MIKROFALA - czy wszystko jedno jaka czy na coś powinnam zwracać uwage?

Polecane posty

Gość kasiekk288

Chciałabym kupić taką tanią czasami szybko coś rozmrozić zcyz podgrzać... a może inne funkcje brać pod uwagę?

Pewnie, że trzeba brać pod uwagę inne funkcję. Jest to sprzęt na pewno na kilka lat więc warto żeby miał juz lepsze wyposażenie. Warto zwrócić uwagę na grill, bardzo przydatna funkcja. Najlepiej wybierać kwarcowy. Jedzenie będzie naprawdę dobrze smakowało. Gotowanie na parze to kolejna ważna funkcja, szczególnie dla osób, które dbają o sylwetkę. Oczywiście istotny jest tez wygląd i kolor. Ja preferuję inox. Znalazłam kuchenkę mikrofalową za rozsądną cenę, który spełnia te wszystkie funkcje: http://www.ceneo.pl/1160196

Gość aghtrgh
porządna kosztuje sporo powyżej tysiąca. Z mojego punktu widzenia mikrofala służy do podgrzewania i rozmrażania; do pieczenia, gotowania i grilowania mam kuchenkę :)

Gość Rivera
Z tanimi różnie bywa niestety, podstawowe pytanie czy ma być do zabudowy czy raczej wolno stojąca. Kolejną zasadą jest im większa tym lepsza, zużycie energii i tak zależy od tego co jest w środku, dobrze jakby miała jeszcze funkcje grilla, od czasu do czasu się z niej korzysta więc warto mieć. Za 800zł możesz rozważyć fmw 250 sm g ładna i bardzo pojemna. W tańszych wolno stojących nie za bardzo się orientuje.

Gość jaknazlosc
@Rivera Co to jest to fmw 250 sm g?? Macie może jakieś doświadczenie z mikrofalą do zabudowy? Nie grzeje się za bardz, albo coś? Jak awaryjność?

1000 zł za mikrofalę?!? Chyba musiałabym na glowę upaść, żeby przepłacać 3 razy za cokolwiek, a tym bardziej za mikrofalę, która ma slużyć do podgrzewania/odgrzewania. Za 300 zl możesz wybierać pośród kilku marek i modeli i nie widzę potrzeby wywalania kasy na takie drobiazgi. Mam od przeszło 5 lat alaskę z ceramicznym grilem (użyłam go tylko raz), chodzi bez zarzutu, codziennie.

Gość Rivera
jaknazlosc: to jest model mikrofali, nagrzewają to się piecyki do zabudowy, lodówki, przy mikrofali ten efekt jest znacznie mniejszy tym bardziej jak się zrobi odpowiednią wentylacje- odstępy. Awaryjność to zależy już od konkretnego producenta u mnie nie było do tej pory problemów. Ewa 33 do zabudowy niestety zawsze są droższe od wolnostojących

to prawda, ale autorka nic nie napisała, że szuka mikrofali pod zabudowę

Gość Rivera
Ewa 33: do zabudowy są teraz chyba najmodniejsze i najbardziej popularne, przynajmniej z tego co zauważyłam u swoich znajomych. Kto co lubi, dla mnie wolno stojące to już raczej przeżytek, zwłaszcza jak chce się ładnie urządzić kuchnie (zajmują blat)

dla mnie akurat moda nie jest żadnym wyznacznikiem tego, jak sobie urządzam mieszkanie/kuchnię kupuję to, na co mnie stać, co jest funkcjonalne i ładne

Gość panidomu
Kuchenka mikrofalowa Stanowi nieodzowne wyposażenie każdej nowoczesnej kuchni. Można w niej szybko rozmrażać i podgrzewać potrawy, a także w bardzo krótkim czasie przyrządzać wiele doskonałych dań. Jeśli jeszcze nie możecie się zdecydować, czy warto kupić kuchenkę mikrofalową, zapytajcie znajomych, którzy już ją mają w swojej kuchni. Na pewno Wam powiedzą, czy i na ile ułatwiła im ona życie. Choć to naprawdę wspaniałe i użyteczne urządzenie, sporo osób ma jeszcze wątpliwości, czy aby na pewno bezpieczne, czy potrawy przyrządzane w mikrofalówce rzeczywiście nie szkodzą zdrowiu. Otóż żadne z licznych badań przeprowadzonych do tej pory nie potwierdziło szkodliwych właściwości mikrofal. Kuchenki mikrofalowe uznano za całkowicie bezpieczne, oczywiście pod warunkiem, że przestrzega się instrukcji producenta i właściwie je eksploatuje. W kuchence zmontowane jest urządzenie wytwarzające mikrofale, czyli fale elektromagnetyczne o wysokiej częstotliwości. Rozchodzą się one we wnętrzu kuchenki, odbijają od ścianek i wnikają do potrawy. Wprawiając w drgania zawarte w pożywieniu cząsteczki wody i tłuszczu, powodują tarcie, które wytwarza ciepło. Potrawy gotują się we własnym soku, zachowując naturalny smak i aromat oraz dużo wartościowych składników (witamin, soli mineralnych). O szybkości przygotowania potrawy decyduje moc wyjściowa kuchenki. Im większa, tym krótszy czas gotowania. Mikrofale przenikają przez szkło, porcelanę i tworzywa sztuczne, dlatego w kuchenkach można używać tylko naczyń wykonanych z tych materiałów (naczynia metalowe ani inne z metalowymi częściami i ozdobami nie nadają się do mikrofalówek!). Zanim kuchenka znajdzie się w waszej kuchni, nie zaszkodzi poznać jej zalety, możliwości i ograniczenia. Są bowiem potrawy, które lepiej gotować i smażyć na zwykłej kuchence. W mikrofalówce np. nie zrumienimy ani nie upieczemy tuszek drobiu, dużej pieczeni wołowej lub wieprzowej tak jak w zwykłym piekarniku. Może ona natomiast rozmrozić produkt i częściowo go upiec (potrawę wtedy wystarczy dopiec lub zrumienić w piekarniku lub opiekaczu), co znakomicie przyspieszy czas jej przygotowania. więcej na http://poradypanidomu.pl/kuchnia.php?strona=10

Gość Rivera
Ewa 33, ale kasiekk288 nie napisała, że to ma być najtańsza możliwa mikrofala, wtedy faktycznie można szukać wolnostojącej. Może się i przyzwyczaiłam to tej swojej zabudowanej, jak urządzałam kuchnie to już miałam pomysł i go tylko realizowałam, a ładne to jest na pewno :)

Po co rozdzielać funkcje, że mikrofala do czego innego, a piekarnik swoją drogą? Ddlaczego zagracać kuchnie sprzętami i wydawać pieniądze. Nie lepiej kupić piekarnik z funkcją mikrofali?

Gość Rivera
Im więcej masz rzeczy w jednym urządzeniu tym mniej intuicyjna jest jego obsługa, druga sprawa zazwyczaj urządzenia wielofunkcyjne są bardziej awaryjne... Ja wole mieć oddzielnie piekarnik i kuchenkę mikrofalową, tak się przyzwyczaiłam i tak korzystam, tym bardziej, że z tej drugiej używam dość często i niewygodnie byłoby się schylać za każdym razem.

zawsze można zamontować wyżej ;) skoro do zabudowy... taki kombajny są rewelacyjne do małych kuchni, ale nie tylko. w końcu to zależy i od wielkości rodziny, od częstotliwości użytkowania poszczególnych funkcji oraz ilości i rodzaju jedzenia przygotowywanego najczęściej. dla każdego coś dobrego :) a co do intuicyjnej obsługi - moja znajoma się zaopatrzyła w Solar Cube, właśnie takie połączenie piekarnika z mikrofalą, i nie narzeka na obsługę. twierdzi nawet, że jest przyjemniejsza niż w jej poprzedniej mikrofali. a w kwestii "na co zwrócić uwagę" - sądzę, że jednak zerknięcie na więcej funkcji niż rozmrażanie i podgrzewanie będzie rozsądniejsze. teraz jest tak ogromny wybór mikrofal, m.in. właśnie z funkcjami grilla - ja z niej korzystam dość często, z możliwością gotowania na parze, że aż szkoda by było z tego nie skorzystać.

Gość a ja odradzam grilla
W mojej mikrofalówce jest grill i ta spirala od góry to porażka. Podgrzewałam dziecku obiadki w mikrofali i pare razy zupki mi poleciały w gorę. Przez spirale nie mogę porządnie doczyścic góry mikrofali.

Gość Mini02
Przepraszam bardzo czy ktoś się orientuje czy do każdej mikrofalówki która posiada opcje gotowania można dokupić przystawkę do gotowania na parze i już można gotować na parze czy kuchenka musi mieć wyraźnie zaznaczone ze posiada opcje gotowania na parze??

niestety tego akurat nie wiem, ale myślę, że możesz skontaktować się ze sklepem electro.pl - są pomocni ;) co do mikrofalówek, bardzo przydatne jest szybkie rozmrażanie - w ten sposób mięsa nie rozmrażamy pół dnia, tylko kilka minut ;) tutaj świetną technologię ma Whirlpool, choćby ten model: http://tnij.org/i9ay - i teraz w tym sklepie na whirlpoole jest promocja, w której przy odrobinie szczęścia odzyskuje się cała zapłaconą sumę :P

a tak, do rozmrażania też używam mikrofalówki, nie musze dzisiaj myślec nad tym, co jutro będę robić na pojutrzejszy obiad :)