Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Balbina123456789

Ile ZUS płaci na L4?

Polecane posty

Gość Balbina123456789

Szukalam na forum odpowiedzi ale nie znalazłam nigdzie konkretnej odpowiedzi. Ile płaci ZUS jak jestem na L4 z powodu ciąży? Wiem że 100%, ale to jest 100% pensji jaką ma się na umowie, czy liczona jest średnia z 6 m-cy, albo z 12 m-cy?? Interesuje mnie ten temat bo niedawno zmieniła mi sie umowa z pół etatu na cały i nie wiem ile będę miała wypłacane.

Gość STRASZNIE
z TEGO CO WIEM, TO Z OST. 3 MIESIĘCY SREDNIĄ, JA BYNAJMNIEJ DOSTAJĘ więcej kasy niż dostawałm jak pracowałam, jakieś 70zł więcej:)

do naliczania L4 z powodu ciąży bierze się średnią z 12 ostatnich miesięcy a jak nie ma tyle przepracowanych to z tylu miesięcy ile pracuje się w danej firmie. Więc jak coś Ci się zmieniało z pensją w tym czasie to będzie to uwzględnione,ja np.dostawałam mniej bo byłam 2 razy na zwolnieniu w ciągu 12 miesięcy :(

Gość STRASZNIE
A cha no to z 12;) Szczerze mówiąc nie wiedziałam, tylko gdzieś od kogoś słyszałam że na l4 na ciąże jest z 3 miesięcy, a macierzyński jest z 12 miesięcy, no ale nie wiem... W każdym bądź razie jak zarabiałam 1600 do 1620 to teraz praktycznie ok 1700zł dostaję, więc ja wychodzę na tym lepiej, bo jeszcze dodatkowo nie wydaję na bilety mpk;)

Gość zgadza się
tak jak napisała poprzedniczka, średnią z ostatnich 12 miesięcy, ja dostaję tyle samo ile mam w umowie o pracę

Gość spytaj w kadrach

Gość Balbina123456789
Czyli jeżeli wczesniej miałam ok 600 brutto a teraz (tzn od 2 m-cy) 1200brutto to na L4 bede dostawac 1200 brutto tak?

będą brać dochód z ostatnich 12 miesięcy; ale dla pewności zapytaj się w kadrach

Gość gość
Dobre mam doświadczenia po przejściu na spółkę, teraz na Zus nie muszę nic płacić. Tyle tylko, że opłacam firmę, która mi prowadzi księgowość – ZUS Plus się nazywają ( zusplus.pl). Oni biorą 300 zł, ale mam święty spokój i wszystko legalnie załatwione.

a jak to.bedxie w moim przypadku? pracowalam rok na zleceniu. potem w tej samej firmie.dostalam umowe o prace. liczy mi sie pensja tez z uz?

Gość gość
a na umowie zleceniu miałaś odprowadzane składki chorobowe? Pytam,bo zazwyczaj się ich nie odprowadza przy uz, bo nie jest to obowiązkowe. Jeśli nie, to średnią liczy się z pełnych przepracowanych miesięcy na etacie.