Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alutka11111

USC

Polecane posty

Gość alutka11111

MAM PYTANIE , MOŻE KTOŚ SIĘ ORIENTUJE CZY DO USC TRZEBA IŚĆ PRZED SPISANIEM PROTOKOŁU ŚLUBNEGO W KOŚCIELE I CZY WYSTARCZY ŻE PÓJDĘ SAMA CZY MUSZE IŚĆ Z NARZECZONYM>

Gość czarna koala
no z narzeczonym a jak?? tzn niekoniecznie musicie po kartkę dla Ciebie isc razem, kazde moze to załatwic we własnym zakresie, ale nie wiem czy np Tobie wydadzą zaświadczenie i za ciebie i za niego. tam zdaje się jest potrzebny podpis na dokumencie, wiec... chyba ze bedziesz notarialnie upowazniona do zajęcia sie tym. ale szczerze mowiac nie jestem pewna. co do USC i protokołu to nie ma sztywnych wymagan, protokół przedmałżeński nie jest dokumentem per se, tylko jakby deklaracją, takim wstępnym wyrażeniem woli zawarcia małżeństwa, i zawsze mozna go zniszczyc jakby do ślubu nie doszło.

najlepiej najpierw iść do USC, a potem do księdza spisywać protokół. po co biegać kilka razy do kancelarii? jeżeli urodziłaś się w innym mieście niż to w którym bierzecie ślub to musisz udać się do właściwego USC po akt urodzenia (płatne 22zł). po to możesz iść sama lub wysłać kogoś z bliskiej rodziny (rodzice, rodzeństwo, dziadkowie). następnie z tym aktem idziecie do USC w mieście, w którym bierzecie ślub i podpisujecie stosowne dokumenty (one są ważne tylko 3 miesiące, więc nie ma sensu brać ich wcześniej). tutaj musicie stawić się we dwoje i zapłacić 84zł.

aha, jeśli obydwoje urodziliście się w jednym mieście i bierzecie w nim ślub to problem macie z głowy, bo Wasze akty urodzenia są w tamtejszym USC. wtedy idziecie tylko po dokumenty. my zanim dostaliśmy te kartki musieliśmy odpowiedzieć na szereg pytań, m.in. o brak przymusu do zawarcia małżeństwa. pani poinformowała nas o prawach i obowiązkach, ustaliliśmy wspólne nazwisko itp. wszystko trwało około 30 minut.

z narzeczonym musisz isc bo musicie oboje z dowodem przyjsc i z odpisem aktu urodzenia! A protokol sie spisuje tuz przed slubem wiec najpierw dokumenty a potem protokol..i nie zapomnij ze dokumenty z USC wazne sa TYLKO 3 MIESIACE!!!!!!(mowie o zaswiadczeniu do o braku przeciwskazan do slubu konkordatowego, odpis aktu urodzenia wazny jest dozywotnio)

Gość alutka1111
dzieki wielkie już wszystko teraz wiem

Gość alutka1111
jeszcze tylko zastanawia mnie jedna sprawa: mój narzeczony urodził się w innym województwie ; ale jest już przemeldowany tam gdzie bierzemy ślub i jak sie przemeldowywał to tez dawaliśmy akt urodzenia do USC ; czy znowu musi jechac po ten akt urodzenia skoro oni go tam juz mają; ?

musielisbyscie zapytac natomiast jesli jest zameldowany to chyba administracyjnie nalezy wlasnie do miejsca zameldowania natomiast nie jestem na 100% pewna