Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kachaaaaa...

wyjazd na stałe do IE

Polecane posty

Gość kachaaaaa...

cześć :) mam parę pytań do osób przebywających na stałe za granicą...zwłaszcza w Irlandii lub w Anglii. planuje za kilka miesięcy wyjechać na stałe, a przynajmniej na kilka lat do irlandii. nie wiem co zrobić z ubezpieczeniem zdrowotnym, bo w tym momencie mam służbę zdrowia za darmo, gdyż studiuję (ale nie pracuję). wyjeżdżając, nie zarejestruje się jako bezrobotna, więc stracę bezpłatne leczenie w polsce, na którym mi zależy, gdyż mam niedoczynność tarczycy i co kilka miesięcy muszę biegać po recepty na leki i robić badania krwi. szczerze powiedziawszy nie chciałabym z tego rezygnować, bo nie wiem jak wygląda leczenie tego za granicą...a w polsce planowałbym być 3 razy w roku, więc w tym czasie mogłabym chodzić do polskiego lekarza. czy pracując w irlandii i mając ich ubezpieczenie mogę korzystać za darmo z lekarzy w całej unii europejskiej? czy może jestem przypisana do określonej przychodni?? coś takiego jak u nas w polsce... i drugie pytanie...jak w końcu wygląda sprawa z podatkami??? niektórzy mówią, ze pracując w irlandii powinnam płacić też od tego podatek w polsce :| mam nadzieję, ze nie zakręciłam za bardzo ;P

Gość kachaaaaa...
i jeszcze jedno? może ktoś z was jest za granicą i leczy sie tam na niedoczynność tarczycy....jak to wygląda???

Gość i jak tam direct
Jeżeli będzesz mieszkać i pracowac w Irlandii czy Angli to masz prawo do opieki lekarskiej.Rejestrujesz się w przychodni.Dobrze by było jakbyś miała swoją dokumentację medyczną przetłumacz u tłumacza albo popros lekarza by wypisał najważniejsze rzeczy po łacinie.Nie będziesz miec tutaj problemów z leczeniem swojej choroby.

Anglia czy Irlandia (ROI) to zasadniczna roznica. Odnosnie opieki zdrowotnej ci niewiele pomoge bo niewiele korzystam, z tego co wiem to w UK jest ona bezplatna, natomiast w Irlandii za wizyty u lekarza trzeba placic i pozniej ewentualnie czesc odzyskiwac z ubezpieczenia, w zaleznosci od twojej polisy albo starac sie o dofinansowanie z opieki spolecznej. Nie ma bezplatnej opieki zdrowotnej w takim sensie jak w Polsce; sa karty z socjala dla bezrobotnych i ubogich, na ktore ma sie bezplatna opieke. Choroby przewlekle moga byc tez inaczej traktowane, podobnie jak nagle przypadki i opieka szpitalna. odnosnie podatkow: UK i Irlandia mialy dwie calkiem rozne umowy z Polska o unikaniu podwojnego opodatkowania, nie wiem jak jest z UK po abolicji. W przypadku Irlandii bedziesz musiala zaplacic podatek wg podniesionej stawki ale tylko w roku, w ktorym osiagnelas dochody tu i tam. Czyli np jesli wyjedziesz w pazdzierniku tego roku i zarobisz cos do grudnia w IE to bedziesz musiala wyliczyc nowy podatek za dochody z Polski, np zamiast 19% zaplacisz 25%. w nastepnym roku nie musisz juz w Polsce nic placic. Przed wyjazdem zloz odpowiedniego NIPa w US.

Gość kachaaaaa...
czyli w takim razie jak zacznę pracować w IRLANDII powiedzmy od listopada to podatek za listopad i grudzień płacę w polsce??? bo szczerze powiedziawszy była dwa lata temu w irlandii na rok...cały czas tam pracowałam i nie rozliczałam się w polsce...dodam, że w tym okresie jak pracowałam w irlandii nie otrzymywałam dochodów w polsce...

w takim przypadku podatek płacisz tylko w Irlandii, więc nie musisz się o to martwić. W obu krajach tylko i wyłącznie wtedy gdy w jednym roku masz dochody w obu państwach.

Gość kachaaaaa...
dzięki achajka :)