Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anessa

badania w czasie ciąży

Polecane posty

Gość anessa

Drogie mamy mam pytanie odnośnie badań w ciąży jakie należy wykonać - jestem w 25 tygodniu ciąży, mój gin do którego chodzę co miesiąc odkąd wiem że jestem w ciąży zawsze co miesiąc robi mi USG. Na początku było to zwykłe USG, ostatnio robił mi USG położnicze (już dwa razy). Oprócz tego jasna sprawa wysyła mnie na comiesięczne badania krwi i moczu - zawsze zleca to co standardowe plus miałam już badanie z glukozą, na toksoplazmozę, HIV i jeszcze coś w stylu toksoplazmozy ale nazwy nie pamiętam :P Prócz tego nigdy nic innego nie badał, ani nie zlecał mi innych badań. Czy to wystarczy? Jakie badania wy robicie/robiłyście? Martwię się, że on może troszkę olewa sprawę, że powinnam mieć jakieś inne badania? Na początku mówił coś, że będę musiała iść do dentysty, ale potem już o tym nie wspominał, zresztą całe szczęście wszystko ok z moimi zębami. Czy nie powinien mnie przypadkiem zbadać ginekologiczne? Zrobić cytologii? Piszcie proszę...

Gość manna30
witaj ja jestem w 36 tc i nie przypominam sobie, bym miała dużo nadprogramowych badań. glukoza to już miałaś i jak było ok, to chyba jeszcze w trzaecim trymestrze Ci powtórzy (ja złąpałam cukrzycę ciążową, więc po pierwszym razie diabetolog i dieta). mocz i krew to standard, ale nie miałam robione co wizyte. usg też mam do tej pory robione co spotkanie i od 30tc co spotkanie to badanie ginekologiczne, wcześniej pomiędzy 20, a 30 tc zdażało się co drugie spotkanie. badania prenatalne płodu cyzli takie dokładne na usg, czy serduszko, nerki, wątroba i inne narządy się dobrze rozwijają jest jakoś po 20tc - nie pamiętam dokładnie w którym i trwa to dość długo. no i najważniejsze badanie pod koniec ciąży w ok 34-35 tygodniu to badanie na obecność paciorkowca. no i pamiętaj by wspominać lekarzowi o niepokojących Cię objawach, bo być może one nie są znaczące, ale po pierwsze lepiej się upewnić, bo w końcu nie my medycynę studiowałyśmy, a po drugie będziesz spokojniejsza. pozdrawiam i nie doszukuj się na siłe czegoś niepokojącego, bo idzie wariacji od tego dostać - wiem bo mam już to za sobą:) powodzenia

Gość annaxyz
Masz dobrego gina, badań masz tyle co potrzeba, a nawet ponadto. USG co miesiąc nie jest konieczne, jeżeli wszystko jest w porządku to standardowo usg wykonuje się tylko 4-5 razy w ciągu całej ciąży, a badania krwi i moczu co 2 miesiące.