Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poprawna polszczyzna

Czy was też to denerwuje, jak ktoś mowi...

Polecane posty

Gość RZE TAK SE NAPISZEM
pOlSkA tO wOlnY kRaJ, kAzDy MoWI i pIsZe TaK JaK cHcE

Gość makabreska
Krakowowi?

mnie wyprowadza z równowagi jak ktos pisze huj zamiast chuj. nosz coz za ograniczonym człowiekiem trzeba byc..! ;/ ament zamiast amen chcem! z niom! piniędzy ; pieniądzów :D gieneralnie, gieny tyli dobrego ony zamiast oni /ony nie wiedzą/ otwarłem kiedys kolezanka zapytała w momenicie zwątpienia czy sie mówi - poszedłam? - czy to poprawne ;D

Gość
:classic_cool: co wygralam?:D stawiam na ah.

Gość makabreska
ach jako westchnienie - ch, jako wyraz zrozumienia - aha

Gość okropna zona
A mnie denerwuje nieodróżniania znaczenia słów adoptować i adaptować. I później słyszę, że koleżanka zaadoptowała strych (widocznie biedny był sierotą). Albo BLOMBA zamiast PLOMBA. Gdy to usłyszałam nie wiedziałam o co chodzi. Hitem jest moja koleżanka, która zamiast "wybiórczo" mówi "wiewiórczo" :)Nie poprawiam jej, bo jej nie lubię i mam ubaw gdy się kompromituje:)

Gość a kiedy sie mowi
dzisiaj, dzis?

Gość no sory ale
chuj to przez CH sie pisze. zreszta kto to ustala?

Gość a mnie najbardziej wk...
jak ktos nie ma nic ciekawego do dodania w towarzystwie i zaczyna wytykac błędy językowe! kilka lat temu rozmawiam z kolezanka z liceum i pytam jak jej poszła poprawka z matmy bo miała banke na koniec, a ona ze jeszcze nie było- no wiec ja- jak to wydaje mi sie że w budzie pisało ze w zeszłym tygodniu- a ona do mnie-było napisane :( dobrze wiem ze tak jets poprawnie ale czesto mi sie tez zdarza walnąc cos głupiego ale jak ktos perfidnie mi zwraca uwagę to mnie to wk... na maksa! mysle sobie takas mądra to zobaczymy!

haha- a jak jestescie tacy mądrzy to sprawdzcie sobie w najnowszym słowniku zę słowo chuj jest zarówno przez ch jak i h ! i co z was za wykształciuchy! haha!

my ze znajomymi czesto sobie jaja robimy- mówimy np. nie rób rabarbaru zamiast rabanu, albo " i vis a vis" " zamiast vice versa" i nie moge jak sie ktos znajdzie i zaczyna poprawiac!

Gość makabreska
wiewiorczo---posikalam sie :) do mnie kiedys, na samym poczatku pracy, kiedy jeszcze nie wiedzialam jaki bede miala z nia ubaw przez przekrecanie powiedzonek i slow, kierowniczka powiedziala - moj syn byl na picy....myslalam na pocztku ze mamuska strasznie wyzwolona, ze opowiada o zyciu erotycznym syna ;) jakiez bylo moje zdziwienie kiedy dowiedzialam sie ze tak wypowiada slowo pizza :)

Gość oopaaacz
do a mnie najbardziej wk... napisałaś że wku... Cie to jak ktos Cie poprawia, a z tego co widze, poprawiasz a nawet wysmiewasz sie z tych co napisali słowo ch*j Jestesmy tylko ludzmi i kazdy ma prawo do popelnienia bledow, tak samo ma prawo do poprawiania innych, ale wysmiewanie sie z kogos ... nie jest na miejscu !

Gość gorąco mi /
a mnie denerwuje jak ktoś mowi jo zamiast tak

Gość admerktw
podnosze, b temat ciekawy

Gość madzik1227
jak mnie denerwuje jak ktoś mówi "oł" zamiast wyraźnego "ą" np. chcesz pomidorowoł z cieciezycoł? jej jakby nie można było normalnie;/

Gość uosobienie zła
nie wiem czy zostało wspomniane, ale mnie jeszcze drażni tu pisze zamiast jest napisane Choć koleżanka się spierała, że jej profesor z polskiego powiedział, że obydwie formy są poprawne, to ja w to nie wierzę, a zresztą i tak by mnie to denerwowało.

Gość również uważam że
ale przeciez to dwa rozne znaczenia maja te zlowa wiec czemu piszesz ZAMIAST? cytuje cie: ",,włanczam'' zamiast wyłączam"?? jedno mowi o wlaczeniu a drugie o wylaczeniu wiec po co to zamiast??

Gość mioko ono
czasami błędy językowe wynosi sie z domu. Mnie wychowywała babcia i mówiła śklanka, dźwi, ament, bistonosz :D I ja też tak mówiłam, bo nie wiedziałam, że to jest nie poprawne. Dopiero w późniejszym wieku dowiedziałam sie, jak się powinno mówić.

Gość dzisiaj ja jutro ty yo
wziąść rozumię włańczać/wyłańczać