Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 etve v

Kalafior - jest zdrowy?

Polecane posty

Go艣膰 etve v

czy kalafior, broku艂y gotowane zawieraj膮 jakies witaminy?? uwielbiam je i w艂asnie si臋 zastanawiam czy sa one zdrowe jak inne warzywa czy raczej bezwarto艣ciowe i nie zawieraj膮 nic, pr贸cz tego 偶e s膮 warzywami...

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 wygoogluj sobie
KALAFIOR Pochodzenie – Kalafior jest najm艂odsz膮 odmian膮 botaniczn膮 warzyw kapustnych. Pochodzi z Cypru, dlatego pocz膮tkowo nazywano go kapust膮 cypryjsk膮. Znany by艂 w staro偶ytnym Rzymie i Grecji, sk膮d rozprzestrzeni艂 si臋 na inne kraje. W Polsce kalafior zacz臋to uprawia膰 na prze艂omie XVI i XVII wieku. Opis – Kalafior prawdopodobnie stanowi uszlachetnion膮 form臋 bia艂ego broku艂a. Podczas wzrostu wytwarza du偶y kwiatostan tzw. r贸偶臋, kt贸rego rozga艂臋zienia, szypu艂y i p膮czki kwiatowe s膮 mi臋siste i cz臋艣ciowo p艂onne. R贸偶e mog膮 by膰 bia艂e, kremowe, zielone. Waga r贸偶y kalafiora waha si臋 w granicach od 25 dag do 2 kg, a ich 艂uk od 7 do 30 cm. Warto艣膰 od偶ywcza – Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na sw贸j sk艂ad chemiczny i warto艣ci dietetyczne. Jest smacznym i naj艂atwiej strawnym warzywem spo艣r贸d kapustnych, o niskiej warto艣ci kalorycznej (25 Kcal w 100 g kalafiora) oraz niskiej zawarto艣ci suchej masy – do 10 %. Warzywo to zawiera m.in.: s贸d, potas, magnez, wap艅, mangan, 偶elazo, mied藕, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B3, B5, B6, C. Poza tym w sk艂ad kalafiora wchodz膮 olejki eteryczne, nadaj膮ce mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie kt贸rego wydziela si臋 siarka. Wg. alergolog贸w, kalafior zalicza si臋 do warzyw nieuczulaj膮cych. BROKU艁 Pochodzenie – Pochodzenie broku艂a nie jest dotychczas poznane. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. By艂 powszechnie uprawiany w staro偶ytnej Grecji i Rzymie. Uprawa broku艂a na skal臋 towarow膮 rozpowszechni艂a si臋 dopiero w po艂owie ubieg艂ego stulecia, gdy w Stanach Zjednoczonych AP wyhodowano odmiany o r贸偶y zielonej. Opis – Podczas wzrostu wytwarza du偶y, baldachogroniasty kwiatostan zwany r贸偶膮 (lecz mniej zbity ni偶 u kalafiora). W kwiatostanie znajduje si臋 niewiele drobnych p膮czk贸w kwiatowych, kt贸re podczas przechowywania przybieraj膮 barw臋 fioletowobr膮zow膮. R贸偶a ma 艣rednic臋 8 - 15 cm. Do spo偶ycia, poza r贸偶膮 g艂贸wn膮, przeznacza si臋 r贸wnie偶 r贸偶e boczne, wyrastaj膮ce na bocznych p臋dach, a tak偶e grub膮, mi臋sist膮 艂odyg臋 d艂ugo艣ci ok. 20 cm (odmierzaj膮c od r贸偶y g艂贸wnej w d贸艂). Warto艣膰 od偶ywcza – Broku艂 jest cennym warzywem, zawieraj膮cym m. in.: s贸d, potas, wap艅, 偶elazo, fosfor, chlor, karoten, witaminy: B1, B2, B3, B5, C. Wi臋cej wit. C zawieraj膮 tylko li艣cie pietruszki i papryka, a pod wzgl臋dem betakarotenu jest wymieniany na pi膮tym miejscu w艣r贸d warzyw zasobnych w ten sk艂adnik. Dzi臋ki zawarto艣ci sulfofranu (sulforaphane, SGS) posiada w艂a艣ciwo艣ci antyrakowe. Ten antyoksydant mo偶e by膰 znacz膮c膮 pomoc膮 w zapobieganiu 艣lepocie, poniewa偶 chroni oczy przed szkodliwym wp艂ywem s艂onecznych promieni UV. http://www.hortino.com.pl/416

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
fajne informacje, tez nie bylam pewna, czy kalafior ma cos w sobie, a okazuje sie ze ma i to niezle :) no a brokuly sa chyba najzdrowszym warzywem na swiecie. warzyw najlepiej nie gotowac, a jak juz, to na parze, bardzo szybko, na poltwardo. albo poddusic prawie bez wody, dodajac pod koniec troche oliwy lub masla. ew. wrzucic na lekko osolony wrzatek na pare minut. rozgotowane warzywa, ktore juz stracily swoj kolor i zrobily sie zgnilozielone (czesto taka postac przybiera u niektorch ludzi groszek, fasola, brokuly ...) dobra tez metoda jest pieczenie warzyw z dodatkiem oliwy i przypraw. wtedy zadne witaminy sie nie wygotuja, a i smak nieporownywalnie lepszy, niz po gotowaniu. np. pomidory, brukselka sa super w wersji pieczonej, no i wszystkie dyniowate, korzenne, bulwy. moze ew. nie brokuly i kalafior ;)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 wygoogluj sobie
Warzywa same w sobie s膮 zdrowe, nale偶y bra膰 pod uwag臋 spos贸b uprawy. Mam mieszane uczucia patrz膮c na wczesne warzywa my艣l膮c ile i jakich nawoz贸w si臋 napi艂y, jakimi opryskami by艂y chronione, czym przyspieszany ich wzrost czy dojrzewanie.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach

×