Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mama_00

ojciec dziecka

Polecane posty

Gość przyszła mama_00

Czy kobiea moze nie zgodzic się na wpisanie ojca do metryki? Dodam,że mam na mysli tu sytuacje,kiedy osoby te nie są małżonkami.

Gość przyszła mama_00
a jak to wyglada w swietle prawa..czy ojciec moze uznac dziecko np po dwoch latach czy musi to zrobic zaraz po jego uroodzeniu ??

Gość mysle tak...
wydaje mi sie choc nie wiem pewnie,ze ojciec moze zrobic badania nawet po 50 latach jak sie domysli ze ten ktos moze byc jego dzieckiem.Jak ci sie uda schowac dziecko przed nim na tyle zeby sie nie domyslil ze to jego to sie nigdy nie dowie...

Ojciec dziecka może je uznać do siągnięcia pełnoletniości przez dziecko. Potrzebuje Twojego ptwierdzenia do tego. Momże Ci jednak wytoczyć proces o ustalenie ojcostwa i na to już nic nie poradzisz. A, i dla ścisłości nie ma już czegoś takiego jak ojciec nieznany. Ojciec może być fikcyjny. Pozdrawiam

ja mam taka sytuacje, teraz mam meza, ojciec dziecka pierwszego ie ma z nim nic do czynienia, nie ma kontaktu, nie chcial i nie chce. W akcie mam fikcyjne dane i w urzedzie -owiedzieli ze traktuje sie wtedy jego jako ojca nieznanego, mialam wymyslic imie a dodano moje nazwisko, teraz nosi nazwisko meza, neidlugo chcemy aby maz je adoptowal, co by juz wszystko bylo unormowane. Z tego co ja wiem to nie jest tak ze do osiagniecia przez dziecko pelnoletnosci ojciec biologiczny w kazdej chwili moze sie nawrocic... nie wiem dokaldnie ile ale chyba tylko do roczku czy jakos tak moze sie jeszcze upomniec, pozniej juz nie jest ojcem w swietle prawa. Poza tym jakby chcial on zrobic badania genetyczne, to matka musi wyrazic zgode.