Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość emma003

antykoncepcja pierwszy raz

Polecane posty

Gość emma003

szykuje się powoli do utraty dziewictwa (to brzmi idiotycznie, wiem). w każdym razie, jestem z natury bardzo rozsądna i nie ufam prezerwatywom (choć mój chłopak twierdzi, że durexy z apteki dają 100% pewności). chciałabym wybrać sie do ginekologa, żeby przepisał mi tabletki i ogólnie sprawdził czy wszystko ze mną fizycznie ok, ale niestety 18-tka mi jeszcze nie stuknęła (a słyszałam, że niepełnoletnich nie przyjmują bez obecności rodzica). czy mogę zaufać prezerwatywom i ostrożności mojego partnera?

Do lekarza możesz iść bez rodzica jeśli masz skończone 16 lat. Lekarz ma obowiązek poinformować rodzica o Twojej poważnej chorobie, ryzyku operacji, innego zabiegu, etc. Nie ma prawa informować Twoich rodziców o przebiegu wizyty, jeśli Ty się na to nie zgadzasz. Więc najlepiej iść do lekarza się ZBADAĆ. Najwyższy czas :) Co do tabletek... Uważam, że jesteś jeszcze młoda i Twój organizm jeszcze się rozwija, procesy się regulują i zaczęcie stosowania antykoncepcji hormonalnej może przynieść różne skutki w przyszłości, szczególnie jeśli lekarz pokpi sprawę i wypisze tabletki bez szeregu badań. Jesteś młoda, pewnie i Ty, i partner mieszkacie z rodzicami, więc i okazji do współżycia nie będzie zbyt wiele. Więc czy warto brać leki (tak, tabletki to leki) cały miesiąc, by niezbyt często skorzystać z ich działania? To super rozwiązanie dla par, które często współżyją i u których ryzyko ciąży jest większe (bo więcej szans na zapłodnienie). Może spróbujcie jakiejś metody łączonej? Globulka + prezerwatywa + przerywany? Albo prezerwatywa tylko w dni niepłodne (jeśli masz bardzo regularne cykle i wiesz, kiedy jest owulacja). Dobrze założona prezerwatywa faktycznie dobrze zabezpiecza, choć zdecydowanie częściej zawodzi niż tabletki anty. Nigdy nie wiadomo, może się zsunąć, pęknąć, może być uszkodzona lub felerna od nowości.

Gość emma003
dziękuję za bardzo rozwiniętą odpowiedź :) też boję się brać tych hormonów, może masz rację... spróbujemy bez.;)