Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lalalal

Alzheimer - jak się opiekować ludźmi chorymi na te chorobę???

Polecane posty

Gość Opiekunka
Opieka nad osobą z alzhimerem wymaga cierpliwości, Trzeba pilnować by takie osoy brały leki, bo sami zapominają;/, Ja kiedys mieszkałam z taką osoba, nie zawsze mogłam ja upilnowac z tymi lekami, ponieważ o rana do wieczora byłam w pracy. Teraz czytalam w necie ze sa rozne skuteczne gadzety na to, zeby dopilnowac chorych z lekami. Ostatnio wpadłam na stronkę apliakcji moje lecznie, wydaje sie byc fajna i jest za darmo, pozwala nawet kontrolowac czy ktos bral leki naprawde czy nie bo robi jakies statystyki. Mysle zeby wykorzystac ja dla siebie, bo codzinnie tez biore rozne witaminy itp, ale jesli nie macie jak pryzplinowac bliskiej osoby z lakrstwami, moze poczytajcie o tej aplikacji, za moich czasów niestety nie bylo takich fajnych rozwiazan;/

Gość gość
Alzheimer to choroba troszke podobna jesli chodzi o opieke do demencji starczej. Roznica polega na tym, ze przy demencji starczej pacjent ma tak zwana pamiec dluga ( nie wiem jak to sie nazywa po polsku bo pracuje w zakladzie opieki w Szwecji wiec prosze o nie komentowanie mojego nazewnictwa) polega to na tym, ze ludzie pamietaja to co sie stalo 10 lat temu ale nie to co sie stalo wczoraj. W obu przypadkach potrzebna jest cierpliwosc i rutyny! Przy Alzheimer w poczatkowych stadiach tez sa tylko chwilowe zaniki pamieci wiec dobrze jest prowadzic z chorym dziennik i zapisywac wszystko wraz z chorym wszystko co sie dzieje (date, pogode, posilki co miala osoba ubrana co kupiliscie itp) jednoczesnie wprowadzajac rutyne zagladania do dziennika jesli cos takiej osobie ucieka. Robic to za kazdym razem jesli osoba o czyms zapomina. Chory musi jesc****ic bo inaczej slabnie i staje sie jeszcze bardziej apatyczny. Czerwone dodatki do jedzenia tj, kawalek pomidora, papryki lub truskawkowy dzem pobudzaja apetyt. Czerwony kolor wzbudza u chorych zainteresowanie wiec dobrze jest miec na sobie cos czerwonego na przyklad zawsze taka sama czerwona koszulke. Nie zmieniac drastycznie fryzury i starac sie zawsze podobnie wygladac. Nie wmawiac na sile osobie chorej, ze cos robila lub kogos zna (nawet jesli to prawda) bo to tylko wzbudza agresje. Byc troszke aktorem, to znaczy jesli chory przypomina sobie np. dawna fryzjerke to grac danego dnia ta fryzjerke.. Cierpliwie sluchac i nie okazywac stresu lub zdenerwowania. Przy koncowych etapach choroby, chory i tak zapomina wszystko a jedyne co ewentualnie zostanie to wpojone przez opiekuna wertowanie dziennika. W taki mniej wiecej sposob zajmujemy sie naszymi chorymi tutaj, powodzenia

Gość hrycka1
Musisz porozmawiać z jakimś lekarzem aczkolwiek są różne etapy tej choroby. Ja gdy nie miałam sił się już opiekować dzwoniłam po pielegniarkę bym mogła odsapnąć choć na chwilę.Starałam się podawać jej nutramil pełnego witamin ponieważ tabletek , suplementów łykać nie chciała. Było cięzko... tak trochę babcia przeżyła ... dasz radę