Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asdera

Lepiej kupić czy wynająć mieszkanie?

Polecane posty

Gość asdera

Muszę, chce potrzebuje iść na swoje, ale zastanawiam się czy lepiej kupić czy wynająć. Wydaje że lepiej kupić.,

Gość puellaexfabula
kupic- to co bys dala na wynajem dasz na splate kredytu, ale w koncu lokal bedzie twoj; a taki wynajety to wiadomo... ja jestem za kupnem

Gość asdera
mnie nie stac ani na to ani na to:) poprostu zastanawiam sie wydaje mi sie że jeśli miałabym wydawać pieniądze i płącić komuś 1500 miesięcznie, to wole spłacać kredyt:) kredyt wzieliby mi rodzice, bo mi nie dadzą, ale spłacać ja będę.

Gość puellaexfabula
asdera i to jest bdb wyjscie

Gość hjkmnxiwhcqchmx
pod arunkiem, że cie rodzice nie wystawią. w swietle prawa to mieszkanie bedzie ich własnością, a co za tym idzie bedzie wchodzić w skład spadku po nich. Jesli jest wielu spadkobierców po rodzicach, lub naczej nie jesteś jedyna spadkobierczynią- zastanów się dwa razy

niekoniecznie własnością, zależy jak się spisze umowe kupna mieszkania itd

Gość erhytbsfbgf
tez tak zobilam:) i splacam kredyt, powoli remontuje, w slimaczym tempie bo kasy malo ale jaka radosc jak wiem ze to jest moje:) kredyt na rodzicow. wynajmowac to mozna jak lubisz zmieniac miejsce zamieszkania albo nie jest sie pewnym czy chce sie mieszkac w obecnym. ale jak jestes zdecydowana ze chcesz tu mieszkac, nie zamierzasz wyjezdzac za granice itp itd to jasne-kupuj:)a jakby co to zawsze mozesz wynajac komus jakby Ci sie wojazy zachcialo moja kolezanka z kolei kupila mieszkanie na kredyt ale mieszka u rodzicow nadal a to swoje mieszkanie wynajmuje i m.in z tego splaca kredyt bo teraz nie zarabia az tyle zeby tam mieszkac :)

powariowaliscie? Kto dzis kupuje mieszkania? desperaci? Dzisiaj sie dom stawia... a teraz poczekam co kto o tym mi napisze ejkum kejkum

Gość erhytbsfbgf
ja bym nie chciala mieszkac w domu, wole ladne mieszkanie i dzialke

Gość erhytbsfbgf
tzn nie powiem ze nie ma plusow, mieszkalam przez 15 lat w domku jednorodzinnym, ale sprzatania duzo, balam sie tma zostawac sama na noc a co dopiero mieszkac kilka dni, duzo latania po schodach... ;) jakos wole miejsze przestrzenie. jesli w ogole domek to tylko parterowy z poddaszem. ale i tak wole mieszkanie

Gość aaa poker face aa poker face
dokladnie, w mieszkaniu tak czy siak placisz "haracz", czy jest twoje czy nie. jesli dysponujesz taka kwota, lepiej pomysl o domku.

Gość asdera
a mieszkacie w domach że wiecie? ja mieszkam całe życie i w domu nie płacisz czynszu czyli haraczu, ale płacisz za wszystko i o wszystko musisz się zatroszczyć sam :)

ile placisz za ogrzewanie, ile za prad w skali roku?? pare tysiecy, a ile za utrzymanie domu? 400 ogrzewanie na rok, 300 prad na rok? wtajemniczeni wiedza jakie to domy... koszt okolo 150m2 to 350tys , stan pod klucz + cena dzialki przy cenie mieszkan w 3city to sie nie zastanawiam, chce ktos moje mieszkanie? oddam darmo120m2 centrum przy monciaku, jedynie milion :D coz takie mamy poj...ceny w 3miescie a za nizej sprzedac to podejrzane sie robi... cena domu 350 tys. dzialka 2000m2 kaszuby razem 450tys, wiecej niz polowa zostaje w kieszeni... domy energooszczedne i pasywne, polecam nowoczesny system budownictwa, utrzymanie roczne to pryszcz w stopsunku do utzrymania mieszkania....i jak ktos powiedzial wyzej, placicie cale zycie haracz, nawet jak na wlasnosc... baterie sloneczne na daszek i heja... ejkum kejkum, taka moja rada... a kawalerki w centrum sopotu zaczynaja sie od 500 tys 30m2 , to wlasnie nasz system to nasz kraj, chory kraj, dla porownania, centrum Berlina 120m2 kamiecica lux cena 400 tys, dom 10km od centrum Berlina, willa, sauna, basen, 2 garaze podziemne, cena 700 tys (PLN ceny) Trojmiasto panstwo w panstwie chore 2 kraje

Gość asdera
Cisza - skad Ty wziełaś te sumy? przecież to śmieszne jest co Ty piszesz:P widać że nie wiesz o czym piszesz. płacisz za prąd, gaz, wode, kanalizacje, płacisz podatek o nieruchomości i od parceli, płacisz za śmieci, dodatkowo w domu ciągle się do czegoś dokłada i ciagle jest coś do robienia. ponadto np. jeśli chcesz ściąć drzewo musisz na nie dostać pozwolenie, taka to Twoja własność jest. Baterie słoneczne - a gdzie Ty masz baterie słoneczne? baterie słoneczne to jest 10% domów choć i tak przesadziłam z tymi procentami bo jest ich znacznie mniej. Ogrzewanie wody bateriami, owszem ale tylko w lecie i tylko wtedy kiedys jest słońce.

Gość asdera
a baterie do wyprodukowania pradu to by Ci moja droga dachu brakło. nie ten klimat nie ta bajka.

Gość asdera
i zapomniałam w domach nie grzeje sie raczej gazem bo za drogo wychodzi, wiec trzeba sie zatroszczyc o węgiel, drzewo czy coś podobnego za to zapłacić. Jeśli grzejesz nie centralnym wiedz że rano Ci dupcia zmarznie i trzeba znów rozpalać :P przeglądy kominów itd to jest Twoje troszczysz sie sam, nie masz opiekunów w postaci spółdzielni mieszkaniowej która wszystko za Ciebie załatwi.

Gość asdera
haracz płacisz i tak czy jestes w domu czy w mieszkaniu.

Gość asdera
mi wystarczy mieszkanie 1-2 pokoje kuchania łazienka 3040m2 do 200.000 zł. nie mam męża nie mam dzieci, wiec wiecej nie potrzebuje, jak się to kiedyś zmieni, to będę się zastanawiać

Gość asdera
30-40**

Specjalista Ci to mowi moja droga, trzeba siedziec w temacie budowlanym, w domu pasywnymnie masz koninow, poczytaj troche, zrob przeglad domow, ofert, poczytaj , wpisz w googla dom pasywny np. lipinscy, jedna z najlepszych firm budujacych, tam duzo materialow jest, ogrzewanie masz podlogowe, baterie i kolektory sloneczne, pompa cieplna, czytac dzieci, czytac .....no tiaaa nie ma to jak kredycik na rodzicow..ehh mlode jeszcze jestescie, no tak, PRL nauczyl, ze ktos sie opiekuje, Panstwo daje, Panstwo mi da to i tamto....skad Ty takie info masz?? drewno? drewno to do kominka dla komfortu, wegiel?? nie pamietam aby ktos jeszcze weglem ogrzewal.... Dom ogrzewasz na caly i przez caly rok, energia odnawialna, kolektory sloneczne o odpowiedniej wydajnosci....pompa cieplna...ehhh co ja bede dawal wam na tacy....mieszkanie to studnia bez dna taka sama jak dom murowany tradycyjny...

nie ma wiekszego zlodzieja jak spoldzielnia mieszkaniowa, nigdy nie jestes do konca na wlasnym...gdzie wy zyjecie, w jakim kraju, realiow nie znacie czy w reklamy spodzielcze wierzycie jak w te beretowe opowiesci??

Gość magd_us_1983
Jeśli masz dylemat miedzy kupnem a wynajeciem to ci doradze kupno

Gość magd_us_1983
za wynajecie musisz placic ok 800 zl miesiecznie +media i placisz obcemu, my z mezem tez mielismy dylemat wkoncu wzieli my kredyt we frankach i to tyle samo wychodzi co wynajecie ,ino jest roznica placimy za swoje a nie za czyjes, drugi plus na swoim mozesz nas..c i nikt ci nic nie powie

Gość erhytbsfbgf
umarlabym ze strachu mieszkajac w domu ktory ma prawie cala sciane przeszklona :O

Gość asdera
to ja mówie o tradycyjnym, to o czym Ty piszesz to jakoś nie widzi mi się na nasz klimat bo wiem, jak działa ogrzewanie wody za pomocą kolektorów.

800?? za co, za garaz?? gdzie takie ceny sa?? u mnie wynajecie kawalerki to min 2000 + media i czynsz wynajecie 2-3 pokojowego sredni standard to od 3000 +oplaty Najtansza kawalerka w bloku to 300 tys zakup, natomiast na nowym osiedlu a wiec strzezone, ogrodzone, hala garazowa, monitoring,24h ochrona kawalerki od 600, apartamenty 3-4 pokojowe ok. 100m2 od 1,5 mln w gore....dla przykladu, apartament 6 pokoi, 170m2 centrum, monte cassino, 4 mln PLN baju baju jestesmy w raju...tylko na costa brava, majorce i egotycznych krajach takie ceny sa, na Florydzie , w Miami Beach apartament o tym samym standardzie co Sopockie osiedla nowe lux to o polowe taniej kosztuja niz u nas...gdzie tu logika?? no ale haslo wyborcze prezydenta w koncu bylo: zrobie z Sopotu raj dla bogatych, bogate miasto z bogatymi mieszkancami...no i sie mu udalo... co do oszklonych scian....ojj postep idzie, haloo XXI wiek juz jest!!