Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mhmmmn

System studiowania 3+2 ?

Polecane posty

Gość mhmmmn

Zastanawiam się jak to jest z dwoma kierunkami w takim systemie - podam na konkretnych przykladach: licencjat z anglistyki + magisterka z grafiki komputerowej. Po pierwsze - czy takie polaczenie jest w ogole mozliwe? Po 2 - jak to wyglada w przypadku 2och lat tej grafiki - czy czlowiek jest w stanie posiasc cala wiedze, ktora inni zdobywaja podczas 5 lat? Jak to jest z materialem na takich studiach... Po 3 - czy nie bedzie sie na przegranej pozycji np starajac sie o prace grafika? (majac za konkurenta studenta 5ciu lat grafiki) Juz nawet odstepujac od tych konkretnych kierunkow, chodzi mi o sam system.

Gość 56__00
Gdzie chcesz studiowac grafike? Bo tez studiuje

Gość starając się o pracę grafika
jedyne wykształcenie , które ci by ewentualnie pomogło to skończenie asp w innym przypadku jak nie masz interesującego portfolio przepadasz na starcie 🖐️

Gość mhmmmn
moze ktos studiuje w ten sposob 2 kierunki i pomoglby mi znalezc odpowiedzi na pytania z mojego pierwszego postu?

Gość 56__00
Starajac sie o prace jako grafik nie musisz miec zadnego papierka-liczy sie portfolio i to co potrafisz. Trzeba sie mocno przylozyc i uczyc w domu. Ja koncze 2 rok grafiki w prywatnej uczelni i tak naprawde gowno umiem, znajomy samouk pracuje w agencji i zarabia 3,500 a teraz otwiera swoja

Gość 56__00
Ja w ogole nie rozumiem o co chodzi-licencjat z ang ok, a jak zamierzasz robic sama magisterke z grafiki? Nie skonczywszy licencjata?

Gość mhmmmn
wlasnie czesto to slysze - ze studia w przypadku grafiki, to niekoniecznie dobry pomysl... hmm.. tylko czy wszystkiego mozna sie nauczyc na wlasna reke?

Gość 56__00
I jestem ciekawa gdzie ta grafike chcesz studiowac, bo chyba tylko 2 uczelnie sa w Polsce z tym kierunkiem (oprocz ASP)

Gość mhmmmn
wlasnie z tego co wyczytalam, studia 3+2 daja taką mozliwosc - po licencjacie mozesz robic magisterke na innym kierunku. Stad te moje watpliwosci i pytania, bo sama do konca nie wiem jak to jest.

Gość ja mialalam tak
ja mialam taka sytuacje tylko z anglistyka i pedagogika przedszkolna i chciałam zrobic tak jak ty to mnie na pedagogice wysmiali powiedzieli ze tak nie mozna...:/ ale to pewnie zalezy od uczelni.

Gość euih
to zależy od kierunku muszą być zbliżone zawsze przy rekrutacji na uzupełniające masz napisane po jakich kierunkach możesz startować

Gość mhmmmn
Tylko 2? Znalazlam sporo uczelni , ktore maja w swojej ofercie grafike. Chociazby WSInf w Łodzi

Gość jykil
nie mozesz np zrobic licencjata z psychologii a mgr z budownictwa :o pomysl ty troche :o albo musi byc kontynuacja albo pokrewne kierunki na ktore i tak moze uczelnia zrobic dodatkowy egzamin

56__00 mam takie pytanko , jakie przedmioty masz na tej grafice ;) miałaś może liternictwo ?

Gość 56__00
Poza tym moim skromnym zdaniem, nie majac wczesniej do czynienia z grafika (tj nie uczac sie jej jak bedziesz studiowala ang) to bedzie tragedia, przeciez juz ma magisterce po 3 latach oni beda robic powazniejsze rzeczy, nie jakies podstawy. U mnie w grupie wiekszosc osob idac na studia juz siedziala w grafice kilka lat. Niestety. Tak samo informatyka-kto idzie na stuia informatyczne bedac zielonym w tej kwestii? Kilka procent? Cala reszta to maniacy ktorzy lata sie tym interesuja

Gość 56__00
Tak, mialam liternictwo

Gość kijowo owo
po cholere Ci dyplom grafiki gownianej uczelni? wstyd by mi bylo miec cos takiego w CV.

Gość bnytiu
myślę, że 2 lata grafiki, to niezły pomysł, to są studia gdzie trzeba dużo samemu pracować, więc spoko, nie musi, to byc od razu 5 lat.

Gość hmm chyba wymysliłaś coś
nie wierzę, że można studiować np historię przez 3 lata robiąc licencjat a potem przez 2 lata magisterkę z fizyki.... Myslę że system 3=2 to musi być ten sam kierunek, czyli licencjat = uzupełniające do magistra. Nie da się w 2 lata zrobić magisterki!!! No, chyba, że to jakaś prywatna uczelnia :):):)

Gość mhmmmn
gwoli sprostowania, co do grafiki, nie jestem az tak zielona - jestem samoukiem, cos tam umiem. Ale nadal mam watpliwosci czy mozna nauczyc sie wszystkiego na wlasna reke w domu?

Gość bnytiu
zgadzam się z tym, że nie ma sensu studiować na byle jakiej uczelni, chyba że jest taka sytuacja, że szybko byle gdzie musisz zrobić papier, bo praca czeka, ale rzadko tak bywa...

pytam się bo ja własnie jestem takim samoukiem ( w temacie od około 4 lat ) , ale powoli dążę jednak do przestudiowania jednak teoretycznych aspektów grafiki ;) możesz coś polecić z literatury bądź coś w tym stylu?

Gość jykil
hmm chyba wymysliłaś coś no przeciez juz napisalam ze nie mozna :o

Gość bnytiu
Jeśli masz do tego smykałkę, to jestem pewna, że można się tego nauczyć w domu :) Są studia, które są tylko 5 letnie, piszecie o budownictwie, ono jest tylko 5 letnie...

Gość jykil
po pierwsze nie ma teraz studiow 5 letnich, bo mamy system bolonski :o czyli studia 1 stopnia itd :o jhaknie wiecie to moze ni9c nie piszcie :o

Gość NO BEZ JAJ/
taki system studiowania jest tylko za granica , w polsce nie funkcjonuje, ja studiowalam we francji gdzie mieszkam i np robilam 2 lata jezyk polski angielski i hoszpoanski po czym robilam licencjat profesjonalny z turystyki aby miec dyplom i zawod. potem jeszcze raz robilam 3 rok kontynuacje jezykow zeby zrobic magsterke z tlumaczen. i jeszcze raz 3 rok licencajt profesjonalny z handlu zagranicznego, ale w polsce sie tak nie da

Gość bnytiu
Ta powiedz mi gdzie w warszawie na państwowej uczelni można studiować 3 lata np. psychologię, albo 2 lata uzupełniające?

Gość kijowo owo
smykalka nie smykalka - NIE NAUCZYSZ SIE sama tego tak, jakbys sie nauczyla na dobrej uczelni. samemu to mozna hobbistycznie.

Gość dobre uczelnie to tylko ASP
resztę możesz sobie podarować 🖐️