Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MAtcisec

Opalanie na słońcu oliwką ,masłem lub olejem

Polecane posty

W tym roku muszę koniecznie wypróbować tego patenta z oliwką:) zobaczymy jak zadziała, ciekawe co sie stanie, gdy oliwką posmarujesz twarz:) odnośnie tłustych rąk, dobrze jest potem użyć płynu do mycia naczyń:)

Wszystko zależy od cery, mocy słońca i czasu ekspozycji. Jak byłam dzieckiem (lata 80-te) to była moda na opalanie się z użyciem popularnej maści z wit A - używała jej moja mama, która ma od zawsze bardzo cienką, suchą i delikatną skórę. Czasami można było dostać w aptece tzw. masło kakaowe, ale tylko po znajomości... wtedy ludzie używali do opalania popularnej oliwki Bambino czy oleju spożywczego. Pewnie podobny olej jest do dziś składnikiem kosmetyków do opalania, ale nie wiemy, jak jest przygotowany. Znam ze słyszenia opalanie się na ropę (kolega twierdził, że kiedy byli w wojsku to na poligonie tak się opalali) :( Masło też jest dość ekstremalnym kosmetykiem, bo zawiera dużo białka - myślę, że klarowane, używane w Indiach również jako kosmetyk, byłoby zdrowsze... ale nie próbuję... ;) Słyszałam też o opalaniu na wazelinę czy olej parafinowy - też jest on składnikiem kosmetyków! Tych kontrowersyjnych sposobów jest sporo - ja np. nie mogę się opalać smarując skórę wodą, bo wtedy szybko mam poparzenia, chociaż mam dość ciemną karnację... a moja mama w ogródku na leżaku zawsze nogi smaruje wodą... - kwestia wyboru ;) Ja używam olejków do opalania z filtrami 5-10, nigdy nie używam wyższych, natomiast smaruję nimi też twarz i nic się nie dzieje. Sądzę, że olejek z racji tłustości lepiej zabezpiecza skórę, niż potencjalne mleczko bez filtrów. Kiedyś do solarium używałam przez krótki czas również maści z witA, jednak jej konsystencja mnie zniechęciła. A w ogóle to bardzo trudno się opalam i gdybym używała filtrów +30-50, to całego lata byłoby mi mało na złapanie koloru ;)

Ciekawi mnie jeszcze jedna kwestia...kilka razy leżałam na słońcu i ciągle zdawało mi sie że jestem blada.Dopiero wieczorem w domciu okazywało sie że jestem czerwona:) dlaczego na słońcu od razu tego nie widać? Możecie mi to wyjaśnić?

Lepiej nawet dłużej nie mysl o tym bo to naprawde zły pomysł. Po to są kremy do opalania dostępne w sklepach które mają filtry. Takimi domowymi sposobami tylko nabawisz się nieprzyjemności.

Gość malpa99
witam ja uzywam OLIWKI dociala z aloesem z Cerfura dla dzieci dziala super troche na czerwono opalilo zobaczymy co bedzie dalej ale nawet na tym sloncu ta oliwka jakby wyparowala po czasie :)

Gość gość
Banda kretynek:/

Gość gość
Jak będziecie siedzieć 8 h na słońcu to najlepszy filtr nie pomoże i skóra będzie złazić !!!!!! Opalam się max godzinkę jednorazowo na balkonie stosując oliwkę i nic mi się nie dzieje. Chyba, że jestem cały dzień nad wodą i trudno uniknąć słońca to można się poparzyć.

Gość gość
Co niektóre stsują przyspieszacze do opalania wyjeżdżając do Tunezji lub Egiptu.Można zrozumieć nastolatki ale trzydziestolatki? Ażtrudno uwierzyć w taką bezmyślność:(

Gość vinniethecat
Do opalania na słońcu konieczny jest krem Z FILTREM. Olej rzepakowy ma co prawda dużo prowitaminy A, która poprawia koloryt skóry, ale poleca się go albo stosować w diecie, albo smarować ciało np. zamiast balsamu, ale nie jako środek do opalania!

Gość gość
ja smaruję olejem rzepakowym nogi, żeby ładnie się opaliły, pomaga. Na resztę ciała nie stosuję, reszta opala mi się szybko. Próbowałam kiedyś oliwki ale efekt zerowy.