Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dominika324356

Kocica z młodymi w garażu

Polecane posty

Gość dominika324356

Może ktoś się orientuje, bo ja kompletnie nie wiem co robić. Kilka dni temu znalazłam w garażu (takim, z którego nie korzystamy jest cały zagracony) kocicę z trzema młodymi. Kocica boi się podejść do człowieka nie da się złapać. Noszę jej tam jedzenie, bo nic więcej teraz zrobić nie mogę. Chciałabym ją wziąć do domu i zaopiekować się nią i kotkami, ale nie mam pojęcia jak ją oswoić. Może ktoś mi coś poradzi...?

Gość kamila s.
Sama sie oswoi, nos jej dalej jedzonko :)

kocica może się przekona do Ciebie jeśli dalej będziesz o nią dbała...chyba że jest mocno zdziczała, to niestety ale chyba nic nie zrobisz. Natomiast maluchy możesz zabrać, ale to zależy od ich wieku. Jak myślisz ile mają tygodni? Jak są ślepe i nie łażące :) to trzeba je koniecznie zostawić. Odkarmienie takich maleństw to ciężka praca i wieeeelka sztuka. Bo karmić trzeba naprawdę często (specjalnym mlekiem) i stworzyć odpowiednie warunki żeby utrzymywały swoją ciepłotę ciała. Jak się wychłodzą to szanse na przeżycie stają się baaardzo małe. Trzeba masować brzuszki np. wacikiem zamoczonym w ciepłej wodzie, myć i takie tam. Najlepiej kociaki zabierać od matki jak mają około 3 miesięcy, ale tutaj istnieje duże prawdopodobieństwo że będą zdziczałe już. Można też wcześniej i wcale nie oznacza to że będzie z nimi coś nie tak. Ja sama przygarnęłam w październiku dwa maluchy jak miały 4-5 tygodni. Chowają się zdrowo (chociaż początkowo były małe przejścia z nimi), są wesołe i żarte czasami strasznie. Dziś mają już prawie 9 miesięcy i kotka waży około3,5 kg a kocur 6 kg !!! chociaż gruby nie jest wcale...

Gość dominika324356
famona dziękuję Ci za te porady na pewno dużo mi pomogą :) Kotki jeszcze nie łażą nigdzie i są ślepe wydaje mi się że mają może tydzień. Czyli chyba będę nosić kocicy jedzenie póki co a kotków nie ruszam za kilka tygodni wezmę je dopiero do domu...

Gość nos jej dalej jedzenie
Karmiace kotki jedza duzo wiecej niz normalnie, wiec dobrze ze jej cos zanosisz.Przez pierwsze dwa tygodnie zycia nie powinnac nawet dotykac malenstw, ale pozniej mozesz zaczac juz je delikatnie miziac, bawic sie z nimi jak najczsciej, zeby pozniej nie baly sie czlowieka(latwiej wtedy znalezc im dom) Kotka przestaje karmić w około 7 - 9 tygodniu życia (róznie to bywa) kociąt,najlepiej kotki oddac do adpocji w wieku 2,5 , 3 miesiace. Gdy kotki maja jakies 3 tygodnie, dobrze jest polozyc im kuwete i miseczki z drobnym jedzonkie, gdyz jest to czas kiedy kotka zaczyna je uczyc samodzielnie podjadac, korzystac z ubikacji. Koniecznie zadzwon do weterynarza, albo poszukaj na stronie internetowej swojego miasta, na pewno dziala jakas organizacja na rzecz zwierzat, gdyz na pewno beda oni chcieli wysterylizowac kotke, bo niestety moze ona zajsc w ciaze nawet gdy jeszcze karmi. powodzenia!

Gość ZUZIKAAAAAAA
jesteś kochana.serdecznie pozdrawiam!!!

Gość łatwo oswoic
ale nie dotykaj młodych bo zapach zostanie i kotka moze odrzucic, noś jedzenia i siedz tam troche:)