Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawaciężarna

kiedy Wasze dziecko powiedziało pierwszy raz MAMA?

Polecane posty

Gość ciekawaciężarna

i ogólnie jakie było jego pierwsze słowo i w jakim wieku wypowiedziane?

Gość mój synek
piersze słowo to właśnie mama miał 7 miesięcy

Gość mój synek
*pierwsze

Gość pierwsze slowooo
dziecko wypowiada swiadomie pierwsze slowo po 12 m zycia

Gość pollyannaa
moje jest niemową:( , ma 4 latka synek 🖐️

Gość i z czego sie cieszycie
taaa 4 miesiace i 5 miesiecy czy 7to niestety tylko nieświadomie , nie podniecajcie sie , świadomie dziecko mówi dopiero po roku z kawałkiem

Gość chemiczkaaaa
Pierwsze słowo mojego dziecka brzmiało: adenozynotrifosforan, powiedziała je w wieku 6 miesięcy :classic_cool: ale cóż, geniusz widocznie odziedziczyła po mamusi

Gość mój synek
i z czego sie cieszycie - w pytaniu nie zostało ujęte czy dziecko wypowiedziało dane słowo świadomie czy nie, więc czego się czepiacie? Mój synek powiedział mama jak miał 7 miesięcy, a świadomie mówił mama jak miał 10 i wierzyć mi nie musisz, nikt Cię zmuszać nie będzie. Powiedz mi od kiedy dzieci już potrafią normalnie rozmawiać jeśli tak wszystko wiesz? Mój starszy synek miał 1,5 roku jak składał zdania, a gdy skończył 2 mówił już pełnymi zdaniami. Ma niespełna 5 i włada 2 językami. Każde dziecko rozwija się inaczej, ale trzeba z dzieckiem również pracować, dużo czytać i rozmawiać! Starszy od pierwszych miesięcy życia uwielbiał książki, a młodszy uwielbia ale je niszczyć niestety:( Każde dziecko jest inne i mimo, że się staram jest jak jest. Młodszy ma 19 miesięcy i mówi : mama, tata, aja (również na tatę), zoba (zobacz), gdzie, ćemu, (czemu), baba, dziadzia, papa, NIE i to wszystko. Autorka pyta, więc odpowiadam, a czy wierzysz to Twoja sprawa :) Miłego wieczoru życzę:)

a moja corka zaczela wolac swiadomie mama ok 7-8mca. teraz ma 10.5mca wola swiadomie mama, tata, baba lub babta pokazuje ile ma klopotow, jaka jest duza itd.

Gość terewas
pierwsze świadome MAMA ok. 6-7 miesiąca. Tak samo TATA I BABA. Teraz ma 10,5 miesiąca i zdarza się jej powiedzieć MAMA IDE, MAMA PAPA, TATA DADA, TATA AM. Tylko tyle albo aż tyle hihi :D

Gość terewas
i BZDURA ŻE ŚWIADOMIE DOPIERO PO ROKU !!!!! To że ty tak uważasz czy też tak twoje dziecko mówiło to nie znaczy że my kłamiemy bo nasze mówią o wiele wcześniej ....

Gość gość
Mój synek w 8 miesiącu a córka w 7 miesiącu mówili mama tata baba i dziadzia świadomie około 9 miesiąca potrafili wskazać dany pszedmiot i nazwać go oczywiście nie każde wypowiedziane słowo było wyraźne ale ja jako matka wiedziałam o co chodzi zauważyłam też że córka zaczeła rozwijać się szybciej niż syn nawet chodzić zaczeła szybciej od niego i jest bardziej komunikatywna w stosunku do innych ludzi syn zawsze był taki nieśmiały.

Gość gość
Ja chyba jestem wyrodną matką, bo nie pamiętam takich rzeczy :( Pamiętam, że pierwszym słowem jakie mówił to baba. Ale kiedy to też nie pamiętam :( Teraz ma 20 miesięcy, mówi: mama, mamo, tata, tato, baba, dzidzi, kici, naśladuje pięknie wszystkie zwierzęta, tam, nie, Ola, imię psa Kejti, jak karetka jedzie ijo ijo, śiśi, brum brum, no i inne swoje słówka...

Gość gość III _ ona
A moja córeczka pierwsze słowo powiedziała w ... trzecim dniu życia. :D Powiedziała : mama. Oczywiście to był zupełny przypadek, ale wypowiedziała to głośno, wyraźnie i jak najbardziej poprawnie. Aż wszystkie kobiety na sali zaczęły się śmiać, że za długo jesteśmy w tym szpitalu, bo już dzieci zaczynają mówić. :D Niestety nie chciała już powtórzyć chociaż prosiłam. :) :) :)

Gość gość
a moja ma 13 miesięcy i mam wrażenie że jedyne co mówi świadomie to daj. oczywiście mówi mama czy tata ale zazwyczaj tak Poprostu powtarza sylaby. widzę że bardzo dużo rozumie np nie wolno, przynieść książkę/misia/ciastko, gdzie jest mama/ tata/rower, daj Smoczek, zamknij szafke/, daj rękę/ pokaż pieska itd ale mówic nie chce. czasem próbuje naśladować co sie do niej mówi ale słabo jej to idzie. np dziadek wychodzi jej dzajek natala- taja babcia- aba zwierzęta to widać że wie co i jak. np jak jej w książce pokazuje albo na spacerze i tłumacze to patrzy na mnie, rusza ustami jakby chciała powtórzyć ale tak sama z siebie to nic. na wszystkie zwierzęta które widzi próbuje robić hau hau ale wychodzi jej coś w stylu habu habu no ale po tym jak ja obserwuje jak próbuje ćwiczyć a mowe, bardzo dużo gada po swojemu mam wrażenie że niedługo ruszy do do przodu. do jej bardziej skupiała sie na rozwoju fizycznym. najpierw chodzenie, wdrapywanie sie wszędzie gdzie możliwe, 'obsługa' jeździka- ledwo dosiegala do podłogh ale cwiczyla odpychanie sie i w zasadzie dopiero niedawno, jak opanowała chodzenie niemalże do perfekcji zaczęła ćwiczyć mowe.

Gość gość
w wieku 9 miesięcy

Gość gość
moj ma 7 miesiecy i mowi baba, papa, dada, tata, oczywiscie nie swiadomie sa ta ciagi sylab

Gość gość
mając 8 miesięcy mówił mama zaraz posypały się następne, po skończeniu 1,5 roku zaczął tworzyć zdania na 2 lata gada jak stary.