Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

olivvia

ile placicie za odpis chrztu

Polecane posty

słuchajcie czy u was tez ksieza biorą po 50 zł za odpis aktu chrztu?? Kurde za jeden papierek tyle kasy a i jeszcze jedna sprawa czy ksiądz moze\"darowac\" mi kurs przed malzenski maz mial robiony w szkole ja nie poszlismy dac na zapowiedzi i ksiądz wszystko spisuje i mówi \"Skoro mąż ma kurs to Tobie juz darujemy i tak teraz nigdzie nei zrobisz\" nie mielismy zadnych nauk zadnej poradni zadnych dni skupienia nic

Gość ja nic nie zapłaciłam
księdzu, podziękowałam tylko i wyszłam :)

Gość ja nic nie zapłaciłam
a w poradni byliśmy - dwa razy. Zresztą, wszystko można załatwić, bez kursu, bez chodzenia gdziekolwiek.

Gość mój chłopak też
zapłacił 50 zł Ksiadz powiedział "prosze tu jest akt chrztu 50 zł się należy" a że chrzesna mojego narzeczonego nie żyje to zamówił mszę tydzień przed naszym ślubem, a ksiądz na to "no dorze to 100 zł sie należy..." masakara jaki wyliczony

ja dałam 10zł, bo zostałam poinformowana "co łaska". po wręczeniu banknotu siostra obejrzała go z 2 razy i stwierdziła "chyba jeszcze nie pracujecie" :/ mój narzeczony odebrał bez problemu. też dał 10zł, a ksiądz dziękował mu ze 100razy. widać obyczaje zależą od parafii... a co do pytania autorki: 50zł to my dajemy na zapowiedzi. ani mi się śni dawać tyle za akt chrztu = 1 papierek, którego wypisanie zajmuje 5 minut!

Gość u nas w ogole nie prosili
a jak koniecznie chcielismy dowiedziec sie ile, przyjeli 20 zl. W obydwu parafiach.

słuchajcie no to co powiedziec ksiedzu jesli da nam ten papierek i powie 50 zł sie nalezy:O?? Albo jak nic nie powie tylko da nam to co mam wziaść podziekowac i wyjsc:P??

Gość czarna koala
"słuchajcie no to co powiedziec ksiedzu jesli da nam ten papierek i powie 50 zł sie nalezy ??" dać. albo powiedzieć że to za drogo, nie brać, wstać i wyjść. "Albo jak nic nie powie tylko da nam to co mam wziaść podziekowac i wyjsc ?? " przed wyjściem jednakże wypadałoby się zapytać "ile płacę?".

Gość kolejna zaskoczona cennikiem
Ja miałam elegancko w kopertce przygotowane 20 zł w podzięce za odpis chrztu i jak już wyciągałam tą kopertkę to ksiądz mówi "50 zł sie należy".. po prostu szczęka mi opadła, schowałam kopertkę i drżącymi rękami sięgnęłam do portfela bo nie wiedziałam czy w ogóle mam te 50 zł.. na szczęście miałam.. a może na nieszczęście bo powiedziałabym że nie mam i tyle.. ciekawa jestem co wtedy by powiedział, pewnie kazałby mi iść do bankomatu;) Uważam że takie cenniki to po prostu jedna wielka pomyłka, za minutę pisania 50 zł to niezły zarobek.. nawet w urzędach niektóre ważniejsze papierki wychodzą taniej;) a swoją drogą ciekawa jestem ile wezmą za zapowiedzi, co prawda w innej parafii, ale może tam ceny będą jeszcze wyższe.. jedna wielka paranoja

Gość gość
Za odpis Aktu chrztu -spytałam ile odp. co łaska dałam 20 zł -a ksiądz skrzywił się i powiedział żebym zabrała /te nędzne grosze ,,,,,:)..../ i oddała synowi :)