Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bu3o

budowa domu jak z finansowac

Polecane posty

Witam ostatnio zakupilem dzialke budowlana i chcialbym wybudowac na niej dom ale niestety brak pieniedze ale posiadam mieszkanie wlsnosciowe warte 200tys zl i nie wiem jak to zrobic by je sprzedac a w nim jeszcze mieszkac przez jakis czas lub czy moze sa jakies instytucje ktore daja pieniadze na budowe domu a oodaje sie im po sprzedazy mieszkania plus oczywiscie odsetki?

Gość dfd
w tej chwili nie stac cie na zaden dom . No chyba ze wezmiesz kredyt.

mam tez jeszcze ksiazeczke mieszkaniowa w PKO czy oni wyplaca mi kase na +premia gwarantowana?

jak sprzedam mieszkanie to mnie stac na dom :) bo dom po wyliczeniu stan gotowy do zamieskzania o pow 123m2 wychodzi 187tys a jeszcze wiem ze jesli sie samemu duzo pracy włozy to jeszcze taniej

Gość dfd
a moze przeprowadz sie do kogos z rodziny ? Na poł roku . NA przyklad do rodzicow jesli mieszkaja w tym samym miescie co ty . W ciagu pol roku postawisz dom .

własnie nie mam za bardzo sie do kogo przeprowadzic a jak bylem ptac o kredyt to mi powiedzieli ze nie moge splacic kredyty wczesniej niz po 5 latach ale i tak nalicza odstetki

Gość gwiazdka a pod nia kropla
sprzedajesz mieszkanie a dla siebie cos wynajmujesz na okres budowy lub kredyt po hipoteke działki, sprzedajesz mieszkanie i go spłacasz

Gość Elwiszyje
mogę tylko jedno doradzić : abyś budował metodą gospodarczą, czyli - weźmiesz wypłatę to zapłać geodecie za wytyczenie punktu zerowego oraz aby wbił oznaczniki zarysu budynku , koparka już może kopać dół , jeżeli oczywiście będą piwnice - warto mieć piwnicę , gdy będzie dół wykopany to można przystąpić do budowy szalunków pod ławy , sam zrobisz zbrojenie fundamentów , potem zalewanie betonem i izolacje poziome sam zrobisz ...... kolejna wypłata - kolejny etap budowy :)

ale z wyplaty to musze utrzymac obecne mieszkanie oplaty itd wiec z wyplaty ciezko

do gwiazdka a pod nia kropla a nie wiesz jak to licza kredy za zabezpieczeniem dzialki dzialki mam 20arow 1 ar wart 9000tys czyli sama dzialka warta jest 180tys ma wszystkie media gaz prad woda na dzialce wiec bank bez problemu da mi jakies 150tys pod zastaw tej dzialki?

kolejne pytanie jezeli dam pod zastaw kredyty dzialke to moge na tej dzialce cos budowac skoro jako tako jest ona zastwiona?

Gość Elwiszyje
widzę, że szukasz rozwiązania ale chcesz ciastko zjeść i je mieć , więc może jednak wyjście kompromisowe będzie rozwiązaniem :) mając działkę 20 arów o charakterze budowlanym ze wszystkimi mediami przy drodze zrobiłbym tak: podzieliłbym tę działkę na pół, czyli dla mnie 10 arów (wystarczy pod dom) , drugie 10 arów przeznaczam pod sprzedaż ale szukam wspólnika do budowy domu bliźniaczego , wspólna ściana środkowa - czyli wychodzi dużo taniej , pozostawiam do przemyślenia - już masz kasę na początek budowy :)

gdy bylem pytac o plany to mi poiwedzieli ze w tym miejscu nie moge miec mniejszej dzialki pod dom jak 13,45ara wiec nie wiem dokladnie czemu ale tak powiedziano

Gość Elwiszyje
nie znam planu zagospodarowania terenu ale obstawiam, że Gmina nie znajdzie kontry lub niechęci i wyrazi zgodę na budowę domu bliźniaczego na tej działce , bliźniak o wymiarach 20 mb. razy 12 mb. chyba można wybudować ?

Gość jagodowa smerfetka
Myślę, że taniej jest robić w miarę możliwości samemu. Raz, że jest to obniżenie kosztów, a dwa, że jest się pewnym dokonanego dzieła. Na www.elektronarzedzia.ive.pl można znaleźć wszystko co jest potrzebne do samodzielnego remontu lub budowy domu.

Gość ale ludzieee
spadaj z tymi elektonarzedziami.. jak nie ida to za robote sie wezcie,a nie reklamujecie sie na forum