Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bibliofilka

Czy szanujecie książki?

Polecane posty

Gość bibliofilka

Jak w temacie. Pytam bo ciekawe rzeczy na ten temat przeczytałąm ostatnio na innym forum

Jak najbardziej i przede wszystkim. Uwielbiam, czytam i zbieram na półkach, które na to zasłużą.

Gość w dziąsło szarpany
bardzo ,prawie nie dotykam ich:)

zależy, czym jest dla ciebie szanowanie... u mnie książki są poustawaiane na półkach wg tematyki, od największej do najmniejszej, a powieści alfabetycznie- tak jest zaraz po sprzątaniu. później wiele z nich ląduje na szafce nocnej, stoliku, pod łóżkiem; na półce nadal pozostają ustawione tematycznie, ale już nie w porządku alfabetycznym;) dodatkowo często zaznaczam coś w książkach ołówkiem. ale nienawidzę zagiętych rogów i podkreślania markerami:( często czytając coś wzruszającego, płaczę nad książką i wtedy strony wchłaniają przezroczyste krople:)

Gość Cudze szanuje
Swoich nie. Bez przesady, to tylko papier. Chyba że to jakieś rzadkie albo stare egzemplarze. :|

a ja właśnie niestety bardziej szanuję swoje niż te z biblioteki... ale o pożyczone od znajomych zawsze dbam!

Gość 1234567.........
tzn nie obchodzę się z książkami jak z jajkiem ale nigdy nie zaginam rogów ....po przeczytaniu trafia na półkę lub oddaje do biblioteki

mam sporo ksiaek gdyz je uwielbiam:) czytac;p dbam o nie zadna nie jest zniszczona podarta wyswiechtana zagieta(rogi) pobrudzona... wszystko jak nowe. ksiazki z biblioteki ktore wypozyczam owijam dodatkowo w papier(okladke) by sie nie zniszczyla. czy jestem psychiczna? moze:) ale cenie ksiazki i niektore kosztuja kupe kasy. szkoda by bylo ja :wywalic w bloto"...

ciekawy temat. owszem, szanuję w jakiś sposób. np. nie potrafię ot tak wyrzucić starych i niepotrzebnych książek na śmieci, jeśli są w miarę w dobrym stanie. wolę wystawić na allegro za symboliczną złotówkę - nie chodzi mi o pieniądze, tylko o to, żeby książka znalazła jeszcze kogoś, komu się będzie mogła przydać, wolę ją zapakować i wysłać komuś, niż wypieprzyć, szkoda mi jakoś.

Gość Cudze szanuje
Ja stare albo nieciekawe zanosze do biblioteki - w mojej jest takie miejsce (stół) gdzie mozna je zostawić, i ludzie potem przychodzą i sobie biorą jak im się któraś spodoba. Ja tez mam masę stamtąd :D