Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oooh layla

Rekrutacja na studia - pomocy

Polecane posty

Gość oooh layla

Hej! Może ktoś wreszcie wytłumaczy mi jak to jest :) Najpierw rejestruje się na uczelnie elektronicznie, a gdy już się tam dostanie, dopiero wtedy zawozi się dokumenty samemu? Bo niektórzy jeżdżą już na uczelnie sami i składają dokumenty teraz...

Gość Przyszla_studentka
Jakie dokumenty? Przeciez swiadectwa maturalnego jeszcze nikt nie ma.

Gość louisville
rejestrujesz się, zawozisz dokumenty i dopiero wtedy mogą cię przyjąć. przecież musisz jakoś dostarczyć świadectwo? :o

Gość jak skaldam na uw
to najpierw elektornicznie plus oplata za egzmain. a jak sie dostalam to dowozilam mature

Gość do ja skladam
ale ty szlas według starej matury a według nowej musza dostarczyc jak najszybciej swiadectwo bo na jego podstawie przyjmują, zreszta każda uczelnia ustala sobnie własne zasady.

Gość oooh layla
No właśnie! A sporo znajomych trąbi mi, że już gdzieś jeżdżą... I robią mi mętlik w głowie :O Tak się denerwuję, że to wzięłam do siebie i myślałam już, że wszystko przegapiłam :P

Gość jak skaldam na uw
to fakt, ja zadawlam stara i wtedy tylko egzmainy sie liczyly, ale wydaje mi sie ze na uw/uj/polibudy etc dalej sa jakies wewnwtrzne?

Gość oooh layla
Ej, to kiedy zawozi się to świadectwo? Jak się je dostanie czy jak uczelnia cię przyjmie? Przecież w elektr. rejestracji wpisuje się wyniki z matury, no nie?

Gość nieno trzymajcie mnie
doga autorko czy w liceum lub technikum nie uczono cie czytac ze zrozumieniem ??? Daje sobie glowe uciac ze na stronie uczelni do kturej sie chcesz dostac jest napisane co trzeba zrobic ;/ Moze cie to zdziwi ale na kazdej uczelni rekrutacja przebiega inaczej ;/ U jednych po rejestracji elektronicznej trzeba zawiesc swiadectwo, potwierdzenie wplaty, podanie ... na innych zawozisz wszystko wraz ze swiadectwem maturalnym.

Gość nieno trzymajcie mnie
drogo, ktorej ... mialo byc :P

Gość jak maja cie przyjąc skoro
nie dostarczysz swiadectwa z wynikami matur! ludzie, jacy wy nierozgarnieci jerstescie! i wy chcecie studiowac?! chyba w wyższej szkole pasienia bydła w Koziej Wólce!:O

Gość Na UJ wewnętrzne są
tylko dla "starych" maturzystów a i to zależy od kierunku.

Gość kunegundaa
Nikt Cie nie przyjmie bez wyników z matury. Jak juz otrzymasz świadectwo maturalne zarejestrujesz się przez internet. później musisz uiścić opłaty za każdy obstawiany kierunek oddzielnie, między czasie załatwiasz badania, jeżeli dana uczelnia tego wymaga. No i czekasz na wyniki. Jeżeli zostaniesz przyjęta wieziesz komplet dokumentów na uczelnie i od pazdziernika zaczynasz swoją przygode ze studiami :)

Gość dzsiaj mam dosc
no, a czasem juz za pozno na rejestracje :\\ trzeba juz sie rejestrowac, a potem dajesz papiery...po dostaniu sie...np na uniw medyczn w poznaniu mozna sie bylo tylko do 15 czerwca rejestrowac :\\\\\\\\

Gość kunegundaa
W takim razie ja mam pytanie. Jak możesz sie zarejestrować skoro nie znasz swoich wyników z matury?

Gość Rejestrowac sie moze
A nawet musi. Wie mniej wiecej jak jej poszla matura przeciez.

Gość omfg omfg
o rany boga, po to jest opcja edycji formularza, żeby te wyniki wpisać dopiero po 30 czerwca. rejestracja, a składanie papierów to dwie różne rzeczy.

Gość Przyszla_studentka
A powie mi ktos jak mam sie zarejestrowac elektronicznie na UJ?

Gość kunegundaa
Ale przciez później tych wyników zmienić nie można. Kurcze nie pamiętam jak to było u mnie... Może i macie racje, że sie najpierw rejestruje a później wpisuje dokładne wyniki z matury.

Gość lalalal
A myślicie ze uczelnia nie sprawdza wyników matury w okregowej komisji egzaminacyjnej??? ty wpisujesz w formularzu tyle ile uzyskałaś, a oni potem to jeszcze potwierdzaja. niekoniecznie swiadectwo maturalne trzeba dawać przed wynikiem rekrutacji. Wcale nie jest to takie oczywiste, jak nie wiecie to nie piszcie bzdur! Jak juz sie dostajesz, to dowozisz mature

Gość +18
ja w tamtym roku mogłam edytować dlatego rejestrowałam się na początku czerwca, a dopiero po trzydziestym wpisywałam wyniki i dostarczałam papiery następnego dnia. a swoją drogą, chyba na stronie uczelni powinno być to krok po kroku opisane.

Gość Rejestrowac sie moze
Ja skłądałam papiery na studia rok temu (Uniwersytet Śląski) i w ogóle nie było czegoś takiego jak wpisywanie swoich wyników. Poprostu się rejestrowało, a jak juz dostalismy świadectwa, to trzeba je było zawieźć. Więc jak widac na kazdej uczelni jest inaczej. Czytajcie co pisze na stronach waszych uczelni.

Gość kunegundaa
No wlasnie w takim razie kazda uczelnia ustala swoje własne zasady. U mnie nie mozna bylo nic zmienic w formularzu rejestracyjnym, dlatego wypelnialismy je dopiero po uzyskaniu wynikow z matur. Jak juz były wyniki i wiedziałam ze zostałam przyjeta dowiozłam komplet dokumentow

Gość kunegundaa
ja juz koncze 2gi rok więc przez ten czas mogło sie sporo pozmieniać w regulaminie. Mówie tylko jak było u mnie

Gość oooh layla
ale na przykład na UŚ mówią coś takiego: Jeśli kandydat zdawał "nową maturę" (nie dotyczy maturzystów z 2005 roku) i wyraził zgodę na udostępnianie i pobieranie przez Uczelnie wyników matur z Krajowego Rejestru Matur (KReM), wyniki egzaminu maturalnego pobierane będą przez Uczelnię z tego rejestru; i proszę mnie tu nie wyzywać :P

ja pracuję w Biurze Rekrutacji pewnej uczelni i u nas jest tak że musisz się zarejestrowac elektronicznie, wnieśc opłatę rekrutacyjną, i możesz przynieśc wszystkie dokumenty oprócz świadectwa, wtedy podpisujesz oświadczenie że jesteś maturzystą tegorycznymm i zobowiązujesz się dostarczy świadectwo lub jego kopię do dnia 30 sierpnia, i wtedy masz miejsce \"zaklepane\" do czasu aż doniesiesz świadectwo, jeśli nie doniesiesz tracisz miejsce i płacisz karę umowną. A równie dobrze możesz się dzis zarejestrowac elektronicznie a komplet dokumentów donieś wtedy kiedy juz będziesz miała świadectwo maturalne, z tym że dopiero od dnia przyniesienia dokumentów jesteś kandydatem na studia a nie od dnia zarejestrowania.

Gość oooh layla
Elizo, a mogę wiedzieć, jaka to uczelnia? :) Dziękuję bardzo za wypowiedź.

Gość gość
Najwięcej informacji na temat rekrutacji na studia znalazłam na www.study4u.eu , dodatkowo jest tam obecnie lista uczelni, które mają wolne miejsca na studia i prowadzą drugi nabór! Polecam!