Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olenkaaa

Czy moge sama przesunac okres?

Polecane posty

Gość Olenkaaa

Od niedawna biore tabletki. Za miesiac przyjezdza do Polski moj narzeczony, ale akurat wtedy wypada mi okres:/ Czy moge sama przesunac jego termin biorac 2 opakowania tebletek bez robienia przerwy?

Jeśli tak napisano w ulotce dołączonej do tabletek, to spokojnie możesz. Musisz się jednak liczyć z tym, że i tak może wystąpić plamienie lub małe krwawienie podczas przyjmowania drugiego opakowania (blistra). Mogą się także nasilić działania niepożądane (ból piersi, ból brzucha, głowy, ospałość, nudności, etc.), więc jeśli dopiero zaczynasz brać tabletki, daj organizmowi czas na przyzwyczajenie się i nie wprowadzaj żadnych zmian w przyjmowaniu tabletek przez pierwsze trzy miesiące (tyle czasu potrzeba, aby organizm zaakceptował przyjmowanie tabletek).

Gość Olenkaaa
Buuu:( Skonczylam pierwsze opakowanie. Mój narzeczony nie przyjezdza na dlugo i dlatego wolalabym nie miec wtedy okresu, ale skoro tak mowisz, to moze lepiej nie bede ryzykowac. A tak nawiasem mowiac biore Yasmin.

Możesz ryzykować, ale wg mnie nie warto. Hormony przyjmowane z zewnątrz to już duża ingerencja w organizm i może dawać znać o osobie w mało przyjemny sposób, a zmienianie co chwilę sposobu brania tu nie pomoże :)

Tym bardziej, że i tak może wystąpić krwawienie. U mnie np. zawsze pojawiało się kilkudniowe plamienie w połowie drugiego blistra, raz utrzymało się do końca blistra więc dla mnie to żaden interes i już tak nie kombinuję.

Gość Olenkaaa
No ja w ogole mialam niezle przeboje teraz...Kiedys juz bralam Yasmin i nie mialam nawet plamien w trakcie, a teraz po prostu koszmar! Rozpoczelam pierwsze opakowanie gdy zaczelo sie plamienie zwiastujace okres i niestety trwalo ono jakies 10 dni, po czym zaczal mnie bolec brzuch, co zwiastowalo nadejscie okresu. W koncu okres sie zaczal i trwal ok 7 dni (w miedzyczasie skonczylam juz pierwsze opakowanie). Teraz jestem w trakcie 7-dniowej przerwy i okres wreszcie sie konczy.

Gość ja wielokrotnie przesuwałam
okres w czasie brania pigulek i nigdy nie miałam żadnych problemów, niespodziewanych krwawień itd. pigułki to microgynon21 jak macie jakieś krawawienia w czasie brania pigułek to znaczy ze pigułki są źle dobrane

Gość Olenkaaa
Hmm, nie sadze zeby moje byly zle dobrane, bo juz je bralam wczesniej i nie bylo zadnych problemow ani dzialan ubocznych.